Gazbeton Sağlığa Zararlı Mı? Ytong Zararları Var Mı?
Yapı malzemeleri hakkında hemen hemen her kesimin mutlaka çeşitli bilgileri bulunmaktadır. Bunlardan kimisi doğru kimisi ise kulaktan dolma yanlış bilgiler olabilmektedir. Bir malzeme veya ürün hakkında kesin konuşmadan önce mutlaka yeterli araştırma yapılmasında fayda vardır. Biz de bu yazımızda gazbeton sağlığa zararlı mı sorusunun cevabını arıyor olacağız.
Her şeyden önce gazbeton kullanımı ülkemize Ytong markasıyla girdi ve ismi de birçok kişi tarafından Ytong olarak bilinmektedir. Malzemenin kullanım alanlarının artmasının en büyük sebebi de ısı yalıtımı konusunda iddialı olmasıdır.
Gazbeton mu, tuğla mı? Tuğla mı Briket mi? Hangisi sağlığa daha zararlı?
Ytong Zararları Nelerdir? Gazbeton Sağlığa Zararlı Mı? Ytong radyoaktif madde içerir mi?
Gazbeton, gözenekli yapısı ve difüzyon özelliği ile içerisinde su buharını tutmaz ve nem ile rutubet oluşumu görülmez. Ayrıca, beton üretiminden daha az malzeme içerdiği için daha betona göre daha fazla çevre dostudur.
Yapılarda gazbeton kullanıldıktan sonra sıva ve boya yapıldığında, yani son kullanıcıya ulaştığında herhangi bir zararlı madde ve sakıncalı koku içermez. Ancak gaz beton somut bir malzemedir. Dolayısıyla inşaat yapım aşamasında sıklıkla malzemeyi keserek belirli boyutlara getirmek gerekmektedir. Dolayısıyla gaz beton uygulaması aşamasında bazı önlemler alınması gerekmektedir.
Gazbeton içerisinde toz halinde silikat ve alüminyum içerir. Bu maddeler akciğerlere yerleşecek kadar küçük parçacıklara sahiptir ve solunduğunda akciğerlerde kalıcı hasarlara sebebiyet verebilmektedirler. Dolayısıyla gazbeton uygulaması yapılan noktalarda personelin mümkün mertebe eldiven, koruyucu maske ve koruyucu gözlük kullanılması önerilmektedir. Bu kurallara uyulduğunda, üzeri buhar geçiren ve sağlığa zararlı olmayan bir kaplama ile kaplandığında kimyasal açıdan herhangi bir zararı yoktur.
Ytong kanserojen mi? Ytong ev yorumları?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Ytong markasının üretmiş olduğu gazbetonlar da benzer üretim aşamalarından geçmektedir ve bazı kimyasallar içermektedir. Ytong kanserojen veya radyoaktif madde içermez. Yani ytong ile temas ettiğinizde ya da ytong yani gazbeton kullanılmış bir binada otururken tuğladan veya briket bimsten daha sağlıklı bir binada oturuyor olmazsınız.
Çoğu inşaat malzemesinde olduğu gibi gazbeton da bazı kimsayal ürünler içermektedir ve bu sadece toz halinde solumanız halinde uzun vadede akciğerlerde hasara sebebiyet verebilir. Bu durum da sadece inşaatlarda çalışan ve sürekli olarak bu malzeme ile haşır neşir olan ustalar için geçerlidir. Gazbeton kullanılan evlerde yaşamanın şuanda kanıtlanmış herhangi bir sağlık riski bulunmamaktadır.
Ülkemizde ve dünyada önemli gazbeton üreticilerinden olan Ytong firması, malzemenin çevresel etkilerine karşı ilişkisini şu şekilde madde madde sunuyor:
- Ytong hammaddeleri neredeyse sınırsızdır ve doğaya zarar vermeden çıkartılır.
- Ytong üretimi çevre dostudur ve düşük enerji tüketimi ile gerçekleşir, geride artık bırakmaz.
- Ytong’un nakliyat maliyeti ve enerji sarfiyatı düşüktür.
- Ytong’un işlenmesi insanlara ve doğaya zarar vermez.
- Uygulamada oluşan atıklar yeniden değerlendirilebilir.
- Ytong’lu yapılar daha az enerji ile ısınabildikleri için CO2 emisyonunu azaltır.
- Ytong’lu yapıların inşaat ve yaşam kalitesi süreklidir.
- Ytong yapı malzemeleri sökülerek geri dönüşüme dahil edilebilir.
İnşaat malzemesi kullanımının sağlıkla ilişkisini şu şekilde örneklendirebiliriz. Örneğin doğal olarak üretilmiş bir tuğla duvar üzerine sıva ve boya yapılıyor. Kullanılan boya her ne kadar kimsayal özelliklere sahip olsa bile evimizde kullanılan boya sağlığa zararlı mı diye düşünmeyiz. Ancak uygulama aşamasında bu boya kokusuna gereğinden fazla maruz kalmak ne kadar zararlı ise gazbeton da o kadar zararlı olmaktadır. Gazbetonun sağlık açısından dezavantajları incelendiğinde bir tek elimizde bu done bulunmaktadır.
Ytong suya dayanıklı mı? Ytong su çeker mi?
Gazbeton’un suya dayanıklı olup olmadığı konusunda da şüpheler bulunmaktadır. Gazbeton, kuvarsit, kireç ve çimento gibi mineral esaslı malzemelerden oluştuğu için suda erimez. Çimento, su ve hala yardımı ile sertleşen ve sertleştikten sonra suda çözünmeyen bağlayıcı özellikli bir maddedir.
Gazbeton’un İngilizcesi Autoclaved aerated concrete olarak bilinmektedir. Eğer İngilizce kaynaklardan araştırma yapmak isteyen okurlarımız olursa yararı olabileceğini düşündük.
Sonuç olarak gazbeton sağlığa zararlı mı sorusunun cevabına gelecek olursak. Ne gazbeton, ne tuğla, ne briket bims ya da farklı bir duvar malzemesi ile inşa edilmiş herhangi bir evde oturmanın sağlık açısından kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur.
Siz de aşağıdaki yorum yazma kısmından kişisel görüş ve deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Ortama saldığı radon gazı seviyesi ile alakalı bir bilgilendirme yapmamışsınız. Ytong firmasından ilettiklerinizde de yazmıyor. İnsanların asıl araştırdığı bu. Bu konuyla alakalı bilginiz varsa yazar mısınız?