Yapı Periyodik Muayene Kuruluşları – Yapı Güvenliği

1999 yılından bu yana tam 24 yıl geçmiş. Yıl 2023. Deprem bir kader midir? Deprem açık arazide yürürken açılan fay hattına düşen bir insan için kaderdir diyebiliriz. Ama gecenin bi yarısı güvende olduğunu düşündüğü evinde uyurken yakalanan bir insan için kader değildir. Dediğimiz gibi o insan güvende olduğunu düşünüyordu. Aklımızdaki proje işte bu güvenliğe hizmet edecek bir proje. Yapı periyodik muayene kuruluşları ya da bina periyodik muayene kuruluşları.

Yapı periyodik muayene kuruluşları, depreme ve afetlere karşı yapı güvenliği

Şuan halihazırda bütün asansörler için buna benzer bir uygulama yapılıyor. Asansörler ilk açılışlarından itibaren 2 yıl içerisinde, sonrasındaki her yıl muayene kuruluşu tarafından denetimleri yapılıp hem bina yönetimine hem de ilgili idari kuruluşlara bildirimlerini yapıyor. Müdahale gereken durumlarda da belirli bir süre tanınarak gerekli işlemlerin yapılması sağlanıyor.

Bina ya da yapı periyodik muayene kuruluşlarına neden ihtiyacımız var?

Bu uygulama bina içerisinde bulunan asansörler için yapılabiliyorken binalar için neden yapılmasın? Bina sağlam olmadıktan sonra dünyanın en kaliteli ve güvenli asansörü kullanılsa neye faydası var?

Evet yapılara yapılan müdahaleler çok daha maliyetli işler ancak bu durum bina sakinlerinin ya da yönetiminin inisiyatifine bırakılmaması gerektiğini maalesef en acı şekilde her geçen gün görüyoruz. Birçok insan ortaya çıkabilecek maliyetleri göz önünde bulundurarak yapısında oluşan hasarları göz ardı edebiliyor. Bu hasarlar yamalanarak üzeri örtülebiliyor.

Peki yapı periyodik muayene kontrollerinin handikapları var mı?

Yok diyemeyiz. Bu kuruluşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na bağlı olması gerektiği için bakanlık tarafında bir sorumluluk doğuracaktır. Kuruluşların yetkinliği, güvenilirliği, maliyetleri devreye girecektir. Kontrollerde sorun olmamasına rağmen yıkılabilecek binalar da olacaktır. Kontrolleri manipüle etmek isteyen yapı sahiplerinin kusurları örtmek adına kabul görmeyen onarımlar yapması durumları oluşacaktır. Hatta şuanda aklımıza gelmeyen daha birçok zorluk da ortaya çıkacaktır.

Bütün bu muhtemel sorunları alt alta dizip topladığımızda emin olun sağlayacağı fayda ve farkındalık götürülerinden çok daha fazla olacaktır.

Sitemizi bir süredir takip ediyorsanız yıllardır sağ taraftaki menüde Depreme ve Afetlere Ne Kadar Hazırız başlıklı videomuzun da orada olduğunu görmüşsünüzdür. Peki bu video kaç kere izlenmiş. Bu yazının yazıldığı tarih itibarıyla sadece 315. Belki biz yeterince kişiye ulaşamamışızdır ama herkes kabul etmeli ki deprem üzerinden 1-2 ay geçtikten sonra artık deprem gündem olmaktan çıkıyor. Biz yine de ulaşabildiğimiz kadar insana ulaşmak ümidiyle videomuzu burada da paylaşalım.

Dünyanın en iyi arama kurtarma ekiplerine de sahip olsak, dünya üzerindeki bütün arama kurtarma ekipleri de gelse binalar yıkıldığı sürece oluşabilecek kayıp her zaman çok yüksek olacaktır. Enkaz altında kalan insanların birçoğu daha yıkılma sırasında hayatını kaybetmiş oluyorlar. Dolayısıyla her zaman birinci öncelik binaların yıkılmaması olmasıdır.

Hep beraber deprem ve yapı güvenliğini kader olmaktan çıkaralım. Siz de bu proje ile alakalı görüşlerinizi iletin.

Yapı periyodik muayene kuruluşlarının artılarını ve eksilerini hep beraber konuşalım. Eğer ülkemize, ya da insanlığa faydası olacağını düşünüyorsak da aklımıza gelebilecek her yerde dile getirelim ve faaliyete alınması için elimizden ne geliyorsa yapalım. Siz de görüşlerinizi aşağıdaki yorum yazma kısmından bize iletebilirsiniz. Umarız sesimizi duyururuz ve ileride oluşabilecek kayıpların önüne bir nebze de olsa geçebiliriz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.