Akıllı binalar, yeşil/sürdürülebilir enerji

Akıllı binalar ve yeşil, sürdürülebilir enerji konusunda araştırma, bilgilendirme ve örnek bir yapının incelenmesi.

Giriş

Günlük hayatta yaşadığımız, çalıştığımız ve çeşitli sosyal faaliyetlerde bulunduğumuz yapılar bizi doğanın düzensizliğinden korumaktadır. Ancak, aynı zamanda bu yapılar bizi ve çevremizi birçok açıdan etkilemektedir. Günümüzde yapı sayısının da artmasıyla akıllı binalar ya da yeşil binalar diye adlandırabileceğimiz bir alan meydana gelmiştir.

İnşaat sektörü hayatımızın birçok alanında bulunmakta, insan ve çevre sağlığına ciddi boyutlarda etki etmektedir. Yeşil veya sürdürülebilir binalar bizleri yapısallaşmada daha sağlıklı ve verimli malzeme kullanımı açısından teşvik etmektedir.

LEED sertifikası almış bir yapının incelenmesi

The P-1100 Battalion Headquarters yapısı Mart 2012 tarihinde 59 puanla LEED platin sertifikası almış olan iki katlı ofis ve idari binaya sahip Amerika’nın California eyaletinde bulunan askeri bir yapıdır. İçerisinde ofisleri, ders sınıflarını, konferans salonlarını ve çok amaçlı odaları bulundurmaktadır. Bu yapı yaralı veya rahatsızlanmış olan askeri personelin iyi durumda bulunması, yüksek moralli ve hızlı bir şekilde iyileştirilmesi amacıyla inşa edilmiştir. Yapının LEED sertifikası almış olması da bu amaca hizmet etmiştir.

akıllı binalar ve sürdürülebilir enerji

leed platinum alan bina

Yapının LEED puanlamaları şu şekildedir:

Sürdürülebilir arazi kategorisinde 14 üzerinden 10 puan,

Su verimliliği kategorisinde 5 üzerinden 5 puan,

Malzeme ve kaynaklar kategorisinde 13 üzerinden 7 puan,

Çevresel iç mekan kalitesi kategorisinde 15 üzerinden 15 puan,

Enerji ve atmosfer kategorisinde 17 üzerinden 17 puan,

Yenilik kategorisinde 5 üzerinden 5 puan almıştır.

The P-1100 Battalion Headquarters yapısı taşıdığı bu özellikleriyle askeri personeli için en iyi hizmeti sunabilmek ve ileride yapılacak benzer askeri yapılara da örnek olmak amacıyla tasarlanmıştır.

örnek akıllı binalar dış mekan tasarımı

Eğimli cephe tasarımıyla ve iç tasarımıyla gün ışığından mümkün olduğunca fazla faydalanılmaya ve verimli çalışma ortamları oluşturulmaya çalışılmıştır. Yapı tamamen kullanıcı odaklı ferah ve konforlu bir biçimde tasarlanmıştır. Derin olmayan çatı, pencere boşlukları ve ışık yansıtan iç boyası ile yapının en ücra köşeleri bile gün ışığından faydalanabilmektedir.

Akıllı Binalarda Tasarım Detayları

Tasarım ekibi, gün ışığı sensörleri, çatı, cephe, iç kaplama malzemeleri ve ışıklandırmada kullanılan malzemeler ile enerji kullanımını minimum düzeylere indirmeyi amaçlamıştır. 59 adet su ısıtıcı güneş paneli ile yapı içerisinde ve çevresinde kullanılan suyun ısıtılmasında harcanacak enerji %32 oranında azaltılmıştır. Yapı, temel bina ihtiyaçları ile karşılaştırılınca %58.2 oranında enerji ücretinde tasarruf sağlamaktadır.

örnek akıllı binalar iç mekan tasarımı

Yapı çevresinde bulunan su havuzları ve oturma alanları ile sakin ve huzurlu ortam oluşturularak kullanıcıların rahat bir yaşam alanına sahip olması sağlanmıştır. Kullanılmış içme suyunun çevre sulamasında kullanılmasıyla, yağmur suyu yakalama sistemleriyle, arazi içi arıtma tesisiyle ve yerel yeraltı suyu kaynaklarının kullanılmasıyla toplamda çevre için kullanılan suyun tüketimi %88.7, içme suyu tüketimi ise %45.5 oranında azaltılmıştır.

Mobilya, perde, duvar boyaları gibi iç dizayn malzemelerinde kalite maksimize edilerek konforun üst seviyede tutulmasının yanı sıra malzeme bakımı da minimum düzeye indirilmiştir.

Akıllı binalar günümüz Türkiye’sinde maalesef nadiren uygulanmakta ancak duyarlı mimar ve mühendislerimizin katkılarıyla hızla gelişme göstermektedir.

Sonuç

The P-1100 Battalion Headquarters bizlere kaliteden ödün vermeden nasıl verimli ve sürdürülebilir yapılar yapılabileceğini göstermektedir. Ayrıca yapı kendi içerisindeki otomasyonu ve üretimi ile beraber yapımında harcanan birçok emeğin de karşılığını çok geçmeden verecektir. Yapılarımızı sadece içinde yaşanan ortam olarak görmektense bu şekilde doğadaki döngünün bir parçası haline getirmeyi başarabilirsek çevreye verilen zararlar minimum düzeyde olacak ve doğal kaynakların da ömrü bir o kadar artacaktır.

Kaynaklar
1- U.S. Environmental Protection Agency
2- U.S. Green Building Council

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.