Yağmur Deresi Hesabı – İniş Borusu Verileri
Yapılarda yağmur suyunun tahliyesi, hemen hemen her tür yapıdan yapılan bir uygulamadır. Aksi takdirde taşmalara, izolasyon problemlerine sebep olabilir. Konut tarzı yapılarda genellikle mimarlar tarafından belli standartlarda uygulanmaktadır. Bu yazımızda sanayi tipi çelik yapılar için bükme sacdan yapılan yağmur deresi hesabı gösterilecektir.
Yağmur deresi hesabı yapılırken nelere dikkat edilmelidir ve hangi veriler gereklidir
Çatı Alanı: Dere hesabı yapmaya başlarken öncelikle derenin hangi alanlardan su toplayacağının saptanmasıdır. Bu basit bir şekilde dereye su akışı olan bölgenin iki kenarının çarpımından faydalanarak alanı tespit edebiliriz. Yukarıdaki vadi tipi dere detayı gibi bir dere uygulanacaksa eğer çatının iki tarafındaki alan hesaba katılmalıdır.
Çatı Eğimi: Çatının eğimine göre su akış hızını etkileyen durumlar deneysel olarak hesaplanarak bir çarpan sabiti kullanılarak hesaba katılır. Bunu eğim faktörü olarak adlandıracağız. Çatı eğimi hesabıyla ilgili Çatı eğim hesabı nasıl yapılır yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yağış Yüksekliği / Yağış Verimi: Yapının bulunduğu bölgenin meteoroloji verilerinden faydalanarak belli bir bölgeye düşen ortalama yağış yüksekliği veya yağış verimi değerini kullanacağız. Ülke ve şehir verilerine yağış miktarlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Bükümlü dere saclarının kesitlerini belirlerken dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğeri de dere açılım genişliğidir. Dereler genellikle standart ölçülere sahip saclardan bükülür ve mümkün olduğunca, malzemenin fire vermeyecek şekilde ayarlanması, ekonomik bir çözüm getirecektir. Bu genişlikler 1000 mm, 1200 mm, 1250 mm ve 1500 mm olarak kullanılmaktadır. Dere sacının açılım genişliği de bu sayılara tam bölünebilen değerlerden oluşması, zayiatsız bir çözüm getirecektir.
Son olarak düşünülmesi gereken bir diğer konu ise dere iniş borularının çaplarının ve adetlerinin hesaplanması. Bu hesabı yaparken yine aynı şekilde çatı alanı, çatı eğimi ve eğim faktörü, yağış yüksekliği veya yağış verimi verileri kullanarak gerekli tahliye alanı hesaplanır ve bu alana karşılık gelen boru çapı ile adedi seçilir.
Dere hesabında kaplama türünün de dikkate alınması gerekmektedir ancak sanayi tipi yapılarda genelde suyu çok fazla tutmayan kaplama türleri tercih edildiği için bu hesabı yaparken gözardı edilebilir.
Yağmur deresi hesabı aslında hidrolik ve diğer derslerde gördüğümüz verilerden yola çıkarak hesaplanmaktadır. Su kanallarına benzerliğinden dolayı hesabı da benzer mantıkta yapılabilir. Ayrıca sitemizde yer alan yağmur deresi hesabı ve iniş borusu hesabı excel dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim. Açıklamalarınız çok açıklayıcı oldu . Özellikle “yağmur deresi hesabı ve iniş borusu hesabı excel dosyası” çok işime yaradı. Tekrardan teşekkürler
Yardımcı olabildiğimize sevindik. İyi çalışmalar dileriz.
Gerçekten çok faydalı bir paylaşım olmuş. emeğinize sağlık. Teşekkürü bir borç görüyorum. çok teşekkür ederim. Sadece ilave olarak faydalandığınız kaynakları da paylaşmış olabilseniz muhteşem olacaktı.