Yapı Sınıfları 2023 – Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından her yıl mimarlık ve mühendislik hizmet bedellerinin hesabında kullanılacak olan birim fiyatlar tebliğ edilir. Yapı sınıfları 2023 hizmet bedelleri güncel fiyatları nasıl olacak?

2023 yılı yapı sınıfları ve yaklaşık birim fiyatları bakanlık tarafından henüz tebliğ edilmedi. 2023 yılının Nisan veya Mayıs aylarında yayımlanıyor. O süre zarfına kadar 2022 yılında yayımlanan tebliğ geçerli oluyor.

Yapı Sınıfları 2023 tebliği bakanlık tarafından yayımlanıncaya kadar geçerli olan 2022 yılına ait yapı sınıfları, mimarlık ve mühendislik hizmet bedellerinin hesabında kullanılacak olan birim fiyatlara buradan ulaşabilirsiniz.

Yapı maliyetlerinde 2017 yılında başlayan artışlar günümüzde devam ediyor. Pandemi döneminden sonra tüm dünyayla birlikte ülkemizde de ciddi oranda artış göstermektedir. Beton, donatı ve yapısal çelikte gözlemlenen artışlar enflasyonla da birleşince yapı maliyetlerinin de artmasına sebep oluyor. Girdi maliyetlerinin bu denli artmasının sonucunda konut, işyeri, depo gibi yapıların da satış fiyatlarında artış oluyor.

Yapı Sınıfları 2023, Birim Fiyatlar, Mimarlık ve Mühendislik hizmet bedelleri

Yayımlanan verilerde KDV hariç, %15 genel giderler ve %10 yüklenici karı dahil olacak şekilde gösterilir. Dolayısıyla nihai hesaplar yapılırken bu oranlara dikkat etmek gerekmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının eski adı Bayındırlık ve İskan Bakanlığıdır. Halk arasında hala bayındırlık kullanımı kullananlara denk gelebilirsiniz. 2023 yılında bakanlığın güncel adı T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’dır.

Bakanlık, 2023 yılı yapı sınıflarını ve birim fiyatlarını ne zaman açıklayacak?

Net bir tarihi olmamakla birlikte tebliğ tarihi genellikle Mart ayının sonu ile Mayıs ayının başı arasına denk gelmektedir. Tebliğ her yıl bu aylar arasında resmi gazetede yayımlanır.

Kaç adet yapı sınıfı bulunmaktadır?

Ülkemizde 5 adet yapı sınıfı bulunmaktadır. Bu yapı sınıfları 1’den 5’e kadar numaralandırılır. Yapı maliyetleri de 1 en ucuz, 5 en pahalı olacak şekilde sıralanmaktadır.

Yapı sınıflarının gruplandırılmasına örnek vererek açıklayalım. 1. sınıf yapılarda basit kümesler, sundurmalar vs. giriyor. 5. sınıf yapılara üniversite kampüsleri, hastaneler ve havalimanları gibi yapılar girmektedir. Geri kalan yapılar ise büyüklüklerine göre aradaki sınıflarda yer alır.

Ayrıca her yapı sınıfının bir de ara sınıfları bulunuyor. Örneğin 3 kata kadar olan asansörsüz konutlar 3A sınıfına dahil oluyor. Yüksekliği 21.5m’yi aşmadan diğer konutlar ise 3B sınıfına dahil oluyor. Bu ayrımlar sayesinde yapı maliyeti hesaplamaları daha yakın sonuçlar verecek şekilde hesaplanabiliyor.

Yapı sınıfları 2023 ve mimarlık ve mühendislik hizmet bedellerinin hesabında kullanılacak olan birim fiyatlardaki artış oranları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.