İnşaat Mühendisi Home Office Çalışabilir mi? Neler gerekli?

Ülkemiz ekonomisi 2019 yılında maalesef gün geçtikçe kötüye gidiyor ve bu durum bir süre yakamızı bırakmayacak gibi duruyor. Kötü giden ekonomik süreç en çok inşaat sektörünü etkiliyor ve dolaylı olarak bütün sektörlere yayılıyor. Durum böyle olunca hem yeni mezun inşaat mühendisleri iş bulmakta zorlanıyor, hem de bir çok mühendis arkadaşımız işsiz kalabiliyor. Peki inşaat mühendisi home office çalışarak para kazanabilir mi? Home ofis açmak için ne gerekli?

Yeni mezunsanız eğer home office düşünmeden önce bir de yeni mezunlar için iş olanaklarını anlattığımız bu yazıyı okuyabilirsiniz.

İnşaat Mühendisi Home Office Nasıl Çalışabilir? Hangi Programlar Gereklidir? Ne kadar sermaye gerekir

Devir tasarruf devri ve minimum gider ile nasıl gelir elde edebiliriz? Yeni mezun olsanız bile home ofis çalışarak para kazanmanız mümkün.

Her şeyden önce ister inşaat mühendisi olun, ister mimar, ister makine mühendisi veya elektrik mühendisi. İlk önce home office çalışmak için gerekli piyasa koşullarını iyi bilmelisiniz ve bunu karşılayacak donanıma sahip olmalısınız.

Örneğin, inşaat mühendisleri evden çalışarak çok rahat bir şekilde statik proje geliştirebilirler, hakediş ve metraj hazırlayabilirler.

inşaat mühendisi home office çalışabilir mi home ofis için ne gerekli

Betonarme statik projesi hazırlamak için hangi programlar gerekli?

Betonarme statik proje hazırlamak için piyasada sıklıkla kullanılan STA4CAD ve iDECAD programlarıdır. Bunun yanında Probina Orion, Etabs gibi programlar da kullanılabilmektedir.

Bu programları satın almak ilk başta size çok pahalıya mal olacaktır. Hatta bu programları AutoCAD ile desteklemelisiniz çünkü hazırladığınız projeleri düzgün pafta haline getirmek ve herkesin inceleyebileceği ortamda kaydetmeniz gerekecektir.

Durum böyle olunca dolar bazında satılan, hatta satılmayıp sadece kiralanan AutoCAD de ekstra bi maliyet gerektirecektir.

Peki bu programları hiç para harcamadan da edinebileceğinizi biliyor musunuz? Korsan yazılımlardan bahsetmiyoruz.

Çevrenizde mutlaka proje ofisleri bulunmaktadır. O ofisler mutlaka bu programları satın almışlardır. Siz de gidip ofislerle görüşerek home ofis çalışacağınızı ve programları ortak kullanıp kullanamayacağınızı sorun. Sizi tanımıyorlarsa bu biraz daha zor olacaktır ancak belki tanıdıklarınız da bulunuyordur.

Geceleri veya proje ofisinin kullanmadığı zamanlarda program dongle’ını alıp evinizde kullanabilirsiniz. Belki ofise cüzi bir kira bedeli teklif edebilirsiniz. Böylece program giderinizi düşürebilirsiniz.

Çelik yapılar statik projesi hazırlamak için gerekli programlar nelerdir?

Çelik yapılar için şuan halihazırdaki StaSteel ve idecad çelik gibi paket programlar biraz yetersizdir. Çelik yapılar biraz daha özgürlük gerektirir ve bu özgürlüğü size en iyi analizler için SAP2000, çizim ve 3 boyutlu modelleme için Tekla Structures verecektir.

Bahsettiğimiz bu programlar da dolar ve euro kurlarından satılmaktadır ve çok çok pahalıdır. SAP2000 en ucuz olan basic versiyonu 2000$, Tekla Structures ise 18-19bin Euro civarındadır.

SAP2000 belki ama Tekla Structures programını standart bir ofiste bulmanız zor olacaktır. Bu programı daha çok çelik imalat fabrikaları ve çoğunlukla endüstriyel yapılar çizen proje ofisleri bulundurmaktadır. Bu programların ortak kullanımları için bu ofisleri zorlayabilirsiniz.

Bir şekilde programları edindiniz. Peki bu proje çizmeniz için yeterli midir? Özellikle yeni mezun bir mühendisseniz eğer cevap hayır olacaktır. Bilgisayar programlarına az çok hakimseniz ve öğrenme isteğiniz varsa bahsettiğimiz programları demolarından ve internette bulunan eğitim videolarından çok fazla zorlanmadan öğrenebilirsiniz. Biraz araştırmayı seviyor olmanız gerekmektedir.

Statik proje piyasa fiyatlarını öğrenmek için çevrenizdeki proje ofislerinden ya da fason proje çizen diğer mühendis veya mimarlardan öğrenebilirsiniz. Bu konuda mimarlar size daha çok yardımcı olacaktır çünkü yeni bir proje diğer birimlere mimarlardan yayılır.

Sıra geldi İnşaat Mühendisi Home Office çalışma yasal koşullarına

Yasal olarak home ofis çalışmanızda hiçbir engel yok. Tek yapmanız gereken bir muhasebeci ile anlaşıp şahıs şirketi için gerekli başvuruları vergi dairesine yapmak. 2019 yılı itibarıyla yaklaşık 500 TL civarına bütün yasal işlemleri halledebilirsiniz.

Evin tapusu sizin üzerine değilse kira sözleşmesi bedeli üzerinden bir stopaj ödersiniz. Ayrıca iş alanı olarak fiziksel bir iş olmadığından fatura yerine serbest meslek makbuzu kesmeniz gerekmektedir. Bu makbuz kullanımı biraz karışıktır. Muhasebeciniz size detayları anlatacaktır.

Ek olarak belirtmemiz gerekir ki KOSGEB, home office şahıs şirketi için herhangi bir destek sağlamamaktadır.

İnşaat mühendisi home office çalışmak isteyen arkadaşlar, eğer aklına takılan başka sorular varsa aşağıdaki yorum kısmından bize sorularını iletebilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

5 Cevaplar

  1. yasemin dedi ki:

    home office çalışmak şahıs şirketi açmak neden önemlidir? odaya kayıtlı olmamız projeye imza atabilmemiz için yeterli değil midir? yazı için teşekkürler.

    • admin dedi ki:

      Bu durum aslında projenizi teslim edeceğiniz kuruma göre değişkenlik göstermektedir. Kimi kurumlar yalnızca oda kaydını yeterli görürken kimisi kaşe/şirket şartı koşuyor. Kimisi bunlara ek olarak oda tarafından verilen SIM (Serbest İnşaat Mühendisi) ve ITB (İşyeri Tescil Belgesi) isteyebiliyor. Dolayısıyla home office çalışırken proje teslim edeceğiniz kurumlar genellikle aynı oluyorsa kabul için hangi şartlar isteniyor önceden öğrenmekte fayda var.

    • Pinar dedi ki:

      Merhaba home ofice çalışma konusunda inşaat müh odasının bir itirazı oluyir mu

      • admin dedi ki:

        Hayır. Herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız. Home office için büro tescil belgenizi alıp belediyeye mühendis kaydınızı yaparak proje müellifi de olabilirsiniz.

  2. Eren dedi ki:

    Bu güzel yazı için elinize sağlık .Değinmediğiniz ve aklımı kurcalayan iki soru var
    1-Home Office açacak bir inşaat mühendisi crack’li dosya kullanır ise ne olur?Çünkü sizin de belirttiğiniz gibi Xsteel 150.000 TL civarında program.Öğrenci versiyonunu ofiste kullanmak etik olarak mı yanlıştır yoksa yasak mıdır?
    2-Revit Architecture-Structure bilmek bize şantiyede ,teknik ofiste mi lazım olur yoksa home office açacaklar da Revit bilmelidir? Teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.