KOSGEB 2017 neleri destekler, neleri desteklemez

Düşük sermayeli girişimciler için devletin sağladığı bir destek kurumu olan KOSGEB 2017 yılında da bir çok girişimciye geri ödemesiz verdiği ödeneklerle destek olmaya devam ediyor.

KOSGEB açılımı ise zaten Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olarak bizlere bunu açıklıyor.

İnşaat Ofis olarak KOSGEB Kocaeli OSB şubesinin Gebze Temsilciliğince her hafta salı günü öğleden sonra Gebze Ticaret Odasında düzenlenen bilgilendirme seminerine katıldık. Seminerin her hafta düzenlenmesinin haklı sebebi, konu hakkında bilgi almak isteyen girişimci sayısının çok fazla olması ve konunun çok fazla detaylı olması. Dolayısıyla her gelen girişimciye tek tek açıklama yapmak yerine her hafta bu şekilde bir toplantı yaparak genel bilgilendirmeler yapılıyor ve başvurular alınıyor.

KOSGEB girişimcilik eğitimini Türkiye’nin herhangi bir yerinden alabilir ve şirketinizi Türkiye’nin herhangi bir yerinde açabilirsiniz. Ancak, iş planınızı yalnızca şirketi açacağınız şehirden sorumlu KOSGEB şubesine sunabilirsiniz. Örneğin, eğitiminizi İstanbul’da tamamlayabilir ve sonra gidip Malatya’da işinizi kurabilirsiniz. İş planınızı da oradaki ilgili şube aracılığı ile sisteme girip, orada toplanan kurula sunumunuzu yapabilirsiniz.

Bilgilendirme ve soru-cevap şeklinde ilerleyen seminerde girişimcilere sağlanan destekler hakkında birçok bilgiye sahip olduk. Bunlardan başlıcalarını buradan siz okurlarımıza ileteceğiz.

kosgeb 2017 neleri destekler neleri desteklemez

Şunu da belirtmek isteriz ki bu destek hakkında detaylı bilgiler zaten bir çok sitede bulunmakta. Biz daha çok detaylara yoğunlaşacağız.

KOSGEB 2017 yılında tam olarak neleri desteklemez

  • Trafiğe çıkabilen araçları desteklemiyor. Bazı firmalar için şirket arabası kaçınılmaz olsa da bu araçlar desteklenmiyor.
  • Herhangi bir ürünün KDV’sini karşılamıyor. Alınan malzemeler KDV’siz fiyatları üzerinden değerlendiriliyor.
  • 1. derece yakınlardan alınmış olan malzemelere destek vermiyor. (Bu alamazsınız demek değil, sadece bu ürünlerin faturası kabul edilmiyor.)
  • Ham madde desteği vermiyor. Örnek olarak cafe açtığınızı düşünelim. Oraya aldığınız çay, kahve, su, yiyecek vs. gibi ürünler destek almıyor.
  • Tarım şirketlerine destek vermiyor. Ancak tarım malzemeleri ve makineleri satan bir şirket destek alabilir.
  • Banka dekontu olmadan alınan, elden ödeme yöntemi ile alınan veya başka bir kişinin hesap numarasından ödeme yapılmış malzemelere destek vermiyor. Yapılan bütün ödemelerin desteği alan kişinin banka hesabı veya kredi kartı üzerinden yapılmış olması gerekiyor.
  • Şirket bünyesinde çalışan 1. derece yakınların personel maaş desteğini vermiyor. Bu yine çalıştıramazsınız anlamına gelmiyor. Sadece çalıştırdığınız personele destek verilmiyor. Diğer çalışanlara destek alabilirsiniz.
  • Kosgeb, Home Ofis olarak kurulacak şirketleri desteklemez.
  • Girişimcilik kursunu bitirmeden açılmış olan şirketleri desteklemez. Şirketinizi kurmak için önce girişimcilik eğitimini tamamlamış ve sertifika almaya hak kazanmış olmanız gerekmektedir. Şirketinizin resmi açılış tarihi, eğitimi bitirdiğiniz tarihten sonra olmalıdır.

KOSGEB 2017 yılında tam olarak neleri destekler

  • 2017 yılının sonuna kadar hali hazırda açılmış olan şirketlere destek vermeye devam edecek. Ancak, 2017 yılından sonra yalnızca yeni açılacak, yani kurul onayı alan şirketlere desteğini sürdürecek.
  • 3 yıldan eski olmamak kaydıyla ilk satış faturası bulunan ikinci el makine ve teçhizata destek sağlıyor.
  • Şirket kuruluş desteği olarak geri ödemesiz 2.000 TL herhangi bir şart olmaksızın destek veriyor.
  • Kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteği olarak geri ödemesiz 18.000 TL’ye kadar destek veriyor.
  • İş yeri kirası, personel net ücretleri gibi işletme giderlerini geri ödemesiz olarak 30.000 TL’ye kadar destek veriyor. Bu desteği 2 yıl içinde alınmış olan malzemeler için aylık 5.000 TL üst limit olmak üzere en az 6 ay içerisinde veriyor.
  • Banka teminat mektubu olması şartıyla geri ödemeli olarak 100.000 TL’ye kadar makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için destek veriyor. Destek geri ödemesi ise 30 ay (2.5 yıl) ödemesiz veya sonrasındaki her 3 ayda 8 eşit parçaya bölünmüş olarak ödenmesi isteniyor. Yani 80.000 TL destek aldınız. 2.5 yıldan sonra her 3 ayda bir 10.000 TL ödemeniz gerekiyor.

Alınan destekler erkek girişimciler için %60, kadın girişimci, gazi, engelli veya 1. derece şehit yakını girişimciler için ise %80 olarak uygulanır.

Bu oranlar geri ödemesiz olan 50.000 TL ve geri ödemeli olan 100.000 TL olan miktarlara uygulanan oranlar değildir.

KOSGEB desteklerini ve ödeneklerini örneklerle açıklayalım:

KOSGEB 2017 yılında geri ödemesiz olarak en fazla 50.000 TL destek veriyor ve %60 oranında destek aldığınızı düşünelim.

Siz şirketiniz için kurul onayını aldıktan sonra 2.000 TL’lik kuruluş desteğini düştüğümüzde geri kalan 48.000 TL desteği alabilmeniz için 80.000 TL değerinde KDV’siz fatura getirmeniz gerekiyor. Buna %18’lik KDV uyguladığımızda 94.400 TL değerinde destek alabilen malzeme almış olmanız gerekiyor.

KOSGEB 2017 yılında geri ödemeli olarak en fazla 100.000 TL destek veriyor ve yine %60 oranında destek aldığınızı düşünelim.

Geri ödemeli olan bu miktarı alabilmeniz için ise KDV’siz olarak yaklaşık 166.500 TL değerinde banka teminatı ile birlikte fatura getirmiş olmanız gerekiyor. Yine %18 KDV değerini eklediğimizde yaklaşık 196.500 TL ödemiş ve destek alabilen bir malzeme almış olmanız gerekiyor.

Bu miktarların üst limitler olduğunu hatırlatalım ve daha düşük miktarda yapmış olduğunuz alımlarda da destek alabileceğinizi belirtelim.

KOSGEB Kocaeli OSB şubesi olarak Gebze Temsilciliği girişimcilik eğitimleri hakkında gerekli bütün bilgileri Gebze Ticaret Odasında bulunan bürolarından alabilirsiniz.

KOSGEB girişimcilik eğitimi kursları ve destek türleri hakkında diğer merak ettiğiniz bütün bilgiler için KOSGEB Resmi Web Sitesi aracılığıyla öğrenebilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. folyo kaplama dedi ki:

    teşekkür ederim yardımcı oldunuz,güzel bir blog, güzel bir paylaşım. 2020 ayni destekler gecerli mi acaba?

    Saygilar Kenan

    • admin dedi ki:

      2018 yılından itibaren KOSGEB desteklerinde bazı köklü değişiklikler yapıldı. Genel olarak yazımızdaki mantıklar geçerli olsa da en sağlıklı bilgileri alabilmek için en yakın KOSGEB merkezinden bilgi alabilirsiniz. Sık sık bilgilendirme seminerleri düzenlemektedirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.