Çatı Mahyası Nedir? Çelik Çatı Mahya Detayı

Çatılarda farklı doğrultulardaki eğimin kesiştiği düz kısma çatı mahyası ya da kısaca mahya denir. Mahya noktası beşik çatılarda en üst noktadır. Kırma çatılarda ise eğimlerin kesiştiği düz hatlara mahya denilebilir.

Yukarıdaki görseldeki çatı çeşitlerinin isimlerinin bazıları İngilizceden çevrilmiştir. Dolayısıyla piyasadaki isimleri ile örtüşmeyebilir. Görsellerde de gördüğünüz eğimlerin kesiştiği düz kısımlara mahya denmektedir. Tek eğimli çatılarda mahya detayı bulunmamaktadır.

Çelik Çatılarda Mahya Detayı, Çelik Çatılarda Çatı Mahyası

Çatılarda genellikle çatı kirişleri arasında kaplama için taşıyıcı elemanlar bulunmakta ve bu elemanlar üzerine kaplama gelmektedir. Çelik çatılarda da benzer durum geçerlidir. Çelik çatı kirişleri üzerinde çatı aşıkları bulunur ve bu aşıklar çatı kaplamalarını taşır.

Çelik çatı mahyası detayı, çelik çatılarda mahya elemanları.

Çelik çatılardaki mahya detayında genellikle yukarıdaki görselde gördüğünüz elemanlar bulunmaktadır.

Çatı eğiminden kaynaklı olarak aşık olarak kullanılan profiller zayıf eksenlerinde de yük almaktadırlar. Bu durum gerekli hesaplamalar yapıldığında daha yüksek kesitli profiller kullanılmasını gerektirebilir. Bu durumun önüne geçebilmek için aşık ortalarından geçecek şekilde gergi çubukları kullanılır. Gerçi çubukları mahya bölgesindeki mesnet noktalarından destek alarak bütün aşıkları zayıf eksenlerinden tutar ve hem sehime hem de gerilmelere karşı katkı sağlar.

Çelik Çatılarda Kullanılan Aşık Profili Tipleri

Z profil aşıklar genellikle galvanizli saclardan bükülmektedir ve C tipi, Sigma tipi bükme saclar da bulunmaktadır. Bu tarz açıklar hafif olmalarının yanı sıra bükümlü yapısından dolayı yüksek dayanım sağlayan ince cidarlı profillerdir. Hafif olmaları ekonomik açıdan da avantaj sağlar ama bu durum ülkemizdeki oynak piyasa fiyatlarından dolayı bazen dezavantajlı duruma gelebilmektedir. Çünkü bu tarz aşıklar galvanizli saclardan bükülmektedir. Galvanizli olmasalar bile zaman zaman sac fiyatları profil fiyatlarına göre daha pahalı olabilmektedir.

İnce cidarlı profillerin haricinde çelik çatılarda U profil (UPN, UNP), I profil (IPE) ya da kutu profiller kullanılabilmektedir. Bu profillerin bir kısmı yerli üretim olduğu için daha ucuza mal edilebilme imkanı vardır ancak U profiller başta olmak üzere daha ağırdırlar.

Çatılarda eğim hesaplama ile alakalı sıkıntılar yaşıyorsanız linkteki yazımızı inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda kiriş kesişimi zaviye hesabı için de yazımızı inceleyebilirsiniz. Çatı eğimiz hesaplama eğitim videomuza da mutlaka göz atmalısınız.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.