Evde Boya Yapacaklara 5 Tavsiye – Kolay Ev Boyama
Evinizi yeni satın aldığınız günlerde ya da dekorasyonu ilk bitirdiğinizde her şey mükemmel görünür. Fakat evinizi ve eşyalarınızı kullandıkça evinizin eski ışığını kaybettiğini görürsünüz. Eşyalar yıpranmasa ya da dekorasyon ilk günkü özelliklerini yitirmese de, kirlenen ve rengini kaybeden duvarlar bile bu oluşan görüntüyü olumsuz yönde etkileyecektir. Evde boya yapma gereksinimi ise bunun sonucunda ortaya çıkar.
Bu sebepten dolayı eşyalarınızı yenilemeseniz bile arada bir duvarları boyatmak oldukça iyi ver güzel bir fikirdir. Renk değişikliği yaptığınız takdirde, duvar boyasının yenilenmesi evi daha çok temiz, ferah ve yeni gibi gösterecektir.
Evde Boya Yaparken Neler Yapılmalı, Nelere Dikkat Edilmeli
1- Boya Öncesi Hazırlık
Ev boyamak, dışarıdan kolay bir iş gibi gözükse de alet seçimi, yüzey hazırlığı gibi pek çok önemli ufak detaylara özen göstermezseniz, iş çığırından çıkabilir. Pürüzsüz ve şık bir görünüme sahiplik yapan duvarlar oluşturmak için boya yapmadan önce, duvar hazırlığına oldukça önem vermek gerekir.
Eğer duvarlarınızda nemlenme başlangıcı ya da sıva dökülmesi gibi çeşitli sebepler varsa boya ile kapatmak pek doğru bir davranış değildir. Bu gibi durumlarda birkaç kay sıva ve alçı uygulamak bazen daha iyidir.
Eğer duvarlarda izolasyon ile ilgili problemler varsa o zaman çok daha tecrübeli bir çalışmaya ihtiyacınız var demektir. Duvar bakımı ve duvar boyası konusunda daha net ve etkili çözümler bulmak için boya konusunda daha tecrübeli birine danışabilirsiniz.
2- Evde Boya Yapmak İçin Uygun Gün
Boyama işleminde en az boya öncesi olan hazırlıkların yanı sıra kadar, oldukça önemli olan bir diğer ayrıntı ise hava koşulları etkenidir. İç mekan boyaması yaparken hava şartlarının etkisi büyük oranda vardır. Yağmur ve nem uygulamış olduğunuz boyanın çok daha zor kuruyacağı bir hal alabilir.
Bu sebepten dolayı kuru ve camları rahatlıkla açabileceğiniz havalarda boya yapmak daha doğru bir seçim olacaktır. Çok sıcak olan havalar da boyanın kurumasını oldukça zorlaştırabilir.
3- Kat Kat Boya Yapmadan Önce Kurumasını Bekleyin
Eğer koyu ve dolgun renkler kullanmak istiyorsanız, mutlaka birkaç kat boya sürmeniz gerekmektedir. Bu durumda her bir katın kurumasını beklemeniz gerekir. Eğer bir kat tam olarak kurumadan diğer katlara geçecek olursanız, duvarlarınızda türlü türlü boya izleri ya da farklı tonlara sahip bölgeler oluşacaktır.
4- Fırçanın 2/3 Oranını Kullanın
Boyama yaparken en çok yapılan yaygın hatalardan biri ise fırçayı doğru kullanamamaktır. Seçmiş olduğunuz fırça ne kadar kaliteli olsa dahi, fırçanın tamamını boyaya daldırırsanız, bir süre sonra fırçanın diplerinde kuruyacak boyalar, boya işlemini daha da zorlaştıracaktır.
Duvarlarda bariz bir şekilde fırça izleri de bırakan bu sorunu mutlaka önemseyin. Bunun yanında boya yapacağınız alanın yapısına göre de farklı farklı fırçalar seçmeniz gerekmektedir.
5- Koruyucu Bantlar Kullanın
Boya esnasında en nefret edilen bir diğer olay ise boyanın değmemesi istenen noktalara boya sıçramasıdır. Bu olayı engellemek için pek çok farklı çözüm kullanabilirsiniz. Ancak en kolay ve çok bilinen yöntem koruyucu bantlar çekmektir. Çerçeve kenarlarını, pervazları, farklı renkte olan bitişik duvarları, koruyucu bantlar sayesinde boya sıçramalarından koruyabilirsiniz.
Evde Boya Yapma Yolunda Daha Önce Tecrübeniz Yoksa
Sizlerin de daha önceden bir boyacılık geçmişi varsa bu olay sizlere kolay gelecektir. İlk defa bir boyacılık işi ile uğraşacaksanız mutlaka bir bilen tarafından destek almalısınız. Aksi takdirde bazen işler yolunda gitmeyebilir ve ardından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Sizler de biraz çaba ile evinizin boya ustası olabilirsiniz.
Siz de evde boya yapma tecrübelerinizi, aksaklıkları ve iyi yanlarını bizlerle aşağıdaki yorum yazma kısmından paylaşabilirsiniz.
Yüzey hazırlığına boya yapmaktan daha fazla zaman ayırın, alçı tamirlerini ve zımparayı yaptıktan sonra duvarları nemli bir bezle silin ve kurumasını bekleyin. Astar kimyasalı uygulayın. Boya katları arasında son kata kadar duvarın pürüzsüzlüğünü kontrol edin, sonraki kat boyaya geçmeden duvardaki boya damlacıklarını veya topakları kazıyın.