Ses Yalıtımı En İyi Duvar Blok Malzemesi Hangisidir

İnşaat halindeki yapınız tamamlandı ve bitti. Ya da bir ev satın aldınız ve içinde oturmaya başladınız. Yapısal olarak başta hiçbir sorunla karşılaşmadınız ama bir gün salonda otururken bir de baktınız ki sanki komşunuz ile karşılıklı oturuyorsunuz. Yalıtım konusu tam bu noktada devreye giriyor. Herkesin aklında soru işareti bırakan tuğlanın mı, gaz betonun mu, yoksa briket bims’in mi ses yalıtımı daha iyidir sorusunun cevabını deneysel olarak cevaplayacağız.

Ses yalıtımı konut ve iş yerleri için neden önemlidir?

Son yıllarda yoğun yerleşim yerleri bulunan büyük şehirlerde dikey yapılaşma ile beraber alan sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu da küçük alanlardan mümkün mertebe metrekare kazanmak için her yola gidilir. Bunlardan bir tanesi de bina iç duvarlarında 10 cm genişliğinde duvarlar yapmaktır. Belki aynı daire içinde bu duvar kalınlığı çok sorun olmayacaktır ancak komşu daireler arası da 10 cm duvar kalınlığı olduğunda bu sefer ciddi ses geçirgenliği sorunları ortaya çıkabilir. Aynı durum ofisler için de geçerlidir.

En ucuz ses yalıtımı sağlayan malzeme hangisidir?

Örneğin bir gün sabah kalktığınızda kendi evinizin yan odasında birileri konuşuyor gibi gelebilir. Sonra kendinize geldiğinizde bir de bakarsınız meğer sesler yan komşudan geliyormuş.

Tuğla mı, Gazbeton mu, Briket Bims mi? Ses yalıtımı en iyi duvar malzemesi hangisidir?

TÜBİTAK UME laboratuvar ölçümlerine göre dört tip duvar blok malzemesinin ses geçiş kaybı değerleri ve Rw değerleri karşılaştırılmıştır.

Ölçülen değerlere göre 20 cm duvar için ses geçişini en iyi engelleyen duvar blok malzemesi yatay delikli olarak kullanılan tuğla‘dır.

Sonrasında düşey delikli kullanılan tuğla gelir.

Tuğla’dan sonra ses yalıtımı en iyi duvar malzemesi gazbeton‘dur. Gaz beton, halk arasında daha çok Ytong markasının adı ile anılır.

Ses geçirgenliği en yüksek olan malzeme ise maalesef metrekare birim maliyeti en düşük olan Briket Bims‘dir.

Aşağıda farklı frekanslarda sıvasız olarak test edilen duvarların ses geçiş kayıp değerlerinin bulunduğu tabloyu görebilirsiniz:

tuğla, gazbeton, briket bims ses yalıtımı deneyi

Rw parametresi ağırlıklı ses azalma indeksini ifade eder. Yani bu değer ne kadar yüksek olursa malzemenin ses yalıtımı o kadar iyi anlamına gelmektedir.

Deney sonuçlarına göre duvar malzemelerinin ses geçirgenliği sıralaması

Tablodan da görüleceği üzere ses yalıtımı en iyi malzemeden en kötü malzemeye sırasıyla yatay delikli tuğla > düşey delikli tuğla > gaz beton > bims bloklu duvar olarak sıralanabilir.

Eğer özel olarak ses yalıtımlı bir oda istiyorsanız öncelikle 20 cm kalınlığında yatay delikli tuğla ile çevresinin örüldüğünden emin olmalısınız. Daha sonra yalıtım ihtiyacınıza göre ekstra önlemler alabilirsiniz. Özellikle ev için yatak odası ve banyo ses yalıtımı çoğu kişi için önem arz etmektedir ve bu alanların etrafını da tasarlarken bu şekilde düşünebilirsiniz. Ekstra bir önlem almadan en ucuz ses yalıtımı yöntemi bu olacaktır.

Ses yalıtımı ile alakalı olarak kendi deneyimlerinizi ve karşılaştığınız sorunları aşağıdaki yorum yazma kısmından bizler ve diğer okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

7 Cevaplar

  1. Cihangir YILDIZ dedi ki:

    Sayın ilgili merhaba,
    ses yutum indisi dB çıplak ve sıvalı şekilde test raporlarını yayınlarmısınız… Özellikle ses testlerinin 1-3- ve 5 sayfalarını…
    Bahse konu deneylerin raporlarını yayınlamadan sadece yazı yazmak teknik değerlendirme olarak ne kadar doğru olur ?
    Saygılarımla

  2. İzobox Bims dedi ki:

    Sayın ilgili merhaba,
    İzobox Bims ürünlerimizin ses yutum indislerini sayfanızda nasıl paylaşabiliriz ?

  3. Sabahattin Toluk dedi ki:

    lutfen ici bos alci bloklar 500mmx666mmx100mm ebatlarinda Turkiye de uretildi mi? veya uretiliyormu. hakkinda ve kiyaslama ile bilgi verirmisiniz?

  4. Sabahattin Toluk dedi ki:

    lutfen
    ici bos alci bloklar uretilirse pazar sansi ne olur?
    saygilarimla.

  5. Hüseyin dedi ki:

    Merhaba binamız ile yan bina bitişik nizamdır. Binamızın duvarları tuğla olup bitişik bina bims dir. Asansörlerinin sesi, evlerinde ki konuşmalar direkt evimizde net bir şekilde gelmektedir. Çözüm ?

  6. admin dedi ki:

    Anlaşılan inşaat sırasında 2 bina arasına gerekli yalıtım malzemesi kullanılmamış. Sizin için en pratik çözüm yan bina ile bitişik olan duvarlarınıza ses yalıtımı uygulamak olacaktır. Bu uygulama kullanım alanınızı yaklaşık 5 cm kadar daraltacaktır ancak ses konforunuzu arttırır.

  7. furkan dedi ki:

    Straforlu briket ile ilgili bu ilginç yazıyı da okumanızı tavsiye ediyorum.
    https://tr.megamoulds.com/yazi/straforlu-briket-nedir-straforlu-briket-nasil-yapilir/33

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.