Sıva Metrajı Hesaplama – Detaylar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıva metrajı nasıl yapılır? Sıva Metrajı Hesaplama sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Bu yazımızda tüm detayları ayrıntılarıyla ve ihtiyaç duyacağınız şekilde anlatmaya çalıştık.

Sıva Metrajı Hesabı Nasıl Yapılır?

Sıva metrajına başlamadan önce metraj aşamasında kullanılacak birimin m2 (metrekare) olduğu bilinmelidir ve hesaplar bu birimle yapılmalıdır. Sıva çeşitleri (kaba sıva, tavan sıvası, iç cephe sıvası, dış cephe sıvası, alçı sıva vb.) farketmeksizin m2 kullanılır.

Metraj yapılırken çizilmiş uygulama projesi üzerinden veya mahal listelerinde belirtilen yüzey alanları ölçülerek sıva metrajı hesaplama işlemleri yapılır. Bu konu sıva işlerini yapan herkes tarafından bilinir. Asıl önemli olan kısım ise hangi alanların metraja katılıp katılmayacağıdır. Şimdi detaylıca bu konuları inceleyelim.

siva metraji hesaplama

Hangi yüzeye hangi tür sıva yapılır? Farklı tür sıva metrajları nasıl hesaplanır?

Sıva metrajı hesaplama aşamasında uygulama projelerinde belirtilen sıva türü üzerinden metraj hesaplanır. İç mekan sıvaları, dış mekan sıvaları, tavan sıvaları, kaba sıvalar vs. ayrı ayrı başlıklar altında hesaplanır. Çünkü tüm sıvaların birim fiyatları farklıdır.

Sıva Metrajında kullanılan birim: Aksi belirtilmedikçe tüm sıva metrajları metrekare cinsinden hesaplanmaktadır.

Sıva Metrajı Hesabına dahil edilen ve edilmeyen yüzeyler nelerdir?

Yukarıda sıva metrajının aslında çok kolay olduğunu ve sadece yüzey alanı hesabı ile yapıldığını belirttik. Aslında o kadar kolay. Ancak konu metraja dahil edilecek ve edilmeyecek alanlara geldiğinde her şey tamamen karışmaktadır. Bu durumlarda yükleniciler, taşeronlar, işverenler, işçiler, mühendisler arasında ciddi ihtilaflar oluşmaktadır. Herkes kendi için en uygun olanı savunmaya geçer. Bu aşamada pencereler kapı boşlukları sıva metrajından düşülür mü, pencere ve kapı kenarları hesaba dahil edilir mi, diş yapan yerler nasıl hesaplanır vb. sorular hava uçuşur. Bu da demek oluyor ki sıva imalatları için tüm bu detayları içeren sağlam bir sözleşme yapmak gerekir.

Peki aslında sıva metrajına neler dahil? Nasıl olmalıdır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından her yıl yayımlanan imalat pozlarına göre sıva metrajı projesi üzerinden yapılacak olan ölçümlerle sıvanan tüm alanların hesaplanmasıyla bulunur. Bu durumda kapı ve pencere boşlukları hesaba dahil edilmemelidir. Kapı pencere kenarları, saçaklar, kolon kiriş çıkıntıları vs. aklınıza gelebilecek ve sıvanacak tüm yüzeyler metraja dahil edilmelidir.

Sıva metrajı hesaplanırken mutlaka iskele de metraj hesabına katılmalıdır. Çünkü yüksek duvarların sıvanması için iskele gereklidir. İskelelerin ne şartla hesaba katılacağı da yapılacak sözleşmede detaylıca belirtilmelidir.  Sıva ve dış cephe imalatları için kullanılacak dış cephe iş iskelesinin özelliklerini Mevzuatta Dış Cephe İş İskeleleri – Ahşap Çelik İskeleler yazımızda detaylıca anlattık.

sıva yapımı

Sıva metrajı yapılırken unutulan veya fazladan hesaplanan yüzeyler

Sıva metrajı yapılırken projelerinde dikkat edilmeyip unutularak hesaplanmayan veya unutulup metrajdan düşülmesi gerekip de düşülmeyen alanlara bakacak olursak;

  • Pencere ve kapı kenarları genellikle unutulup metrajı yapılmamaktadır. (metraja dahil edilmeli)
  • Özellikle dış cephelerde çatı saçakları, parapet duvarları, merdiven kenarları ve altları, markizler, çatılarda makine dairesi duvarları vs. gibi yüzeyler gözden kaçırılmamalıdır.
  • Projelerde hangi yüzeye hangi tür sıva yapılacağına dikkat edilmelidir. Çünkü iç cephelerde fayans, mermer, ahşap kaplama vb. yüzeylerde; dış cephelerde su basman kısımları, bina eteklerine  traverten, mermer, andezit gibi kaplama yapılacak yüzeyler altında kalan kısımlardaki sıva çeşitleri farklı olabilmektedir.
  • İç mekanlarda şap ve döşeme kaplaması yapılması halinde duvar yüzeyi 5-10cm azalacağı için bu kısımlar metrajdan düşülür.

NOT: Sıva metraj hesaplama konusunda merak ettikleriniz, yazımızda sizin için yeterli olmayan kısımlar ve aklınıza takılan başka konuların olması durumunda bizimle iletişime geçerek daha fazla bilgi alabilirsiniz. Yazıya yapacağınız yorumlara en kısa sürede dönüş yapılacaktır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. Veysi alim dedi ki:

    Örneğin bir iki katli bir villa 120 MK metraji kaç metre siva atar kaba

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.