Tuğla, Bims, Gazbeton 1 Metrekare Maliyet Karşılaştırması

Duvar imalatında en çok kullanılan malzemeler tuğla, bims, gazbeton bloklardır. Eski toprak tuğla ile briket bims ve son zamanlarda kullanımı artan gazbeton duvar malzemeleri ülkemizde ve dünyada yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

Duvar imalatlarında en çok karşılaştığımız sorular ise;

Güncel Fiyatlarla 1 Metrekare Gazbeton, bims ve tuğla duvarın maliyeti ne kadardır?

Hangi duvar malzemesi daha ucuzdur? Vs. sorulardır.

Daha önce malzeme özelliklerine göre Tuğla mı Gazbeton mu? ve Tuğla mı Briket Bims mi? incelemeleriniz yapmıştık. Şimdi bütün bu malzemeleri maliyetlerine göre derinlemesine inceleyeceğiz.

Yukarıda belirtilen soruların cevaplarına ve duvar imalat malzemelerinin başlıcaları olan gazbeton, tuğla ve bimsbeton duvar malzemeleri fiyatlarıyla ilgili bilmeniz gereken hususları detaylıca anlatalım.

tuğla bims gazbeton 1 birim metrekare maliyet karşılaştırması

Gazbeton mu, Tuğla mı, Bims mi daha ucuz? Fiyatları ne kadardır?

En çok yanılgıya düşülen konulardan biri maliyetler düşünüldüğünde adet fiyatlarının göz önünde bulundurulmasıdır. Örneğin; Bims beton bloklardan birinin fiyatı 2 lira tuğlanın bir adedinin fiyatı da 1,5 lira bu yüzden tuğla daha ucuz bir malzemedir diyemeyiz. Duvar maliyetleri metrekare olarak hesaplanmalıdır. Duvarda kullanılacak malzemeler de 1 metrekareye giden toplam adet göz önünde bulundurularak hesaplanmalıdır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her yıl inşaatlarda yapılan duvar malzemelerinin birim fiyatlarını analiz ederek yayımlar. Duvar imalatlarının birimi ise metrekare olarak hesaplanmaktadır.

Aşağıda 1 metrekare gazbeton duvar maliyeti, 1 metrekare tuğla duvar maliyeti ve 1 metrekare bims duvar maliyetinin ne kadar olduğuna bakalım. En çok kullanılan duvar kalınlığı 20 cm olduğu için tüm duvarlarda 20cm’lik duvar kalınlığına göre maliyet hesabı yapılacaktır.

1 metrekare gazbeton duvar fiyatı nedir ve maliyeti ne olur?

Gaz betonla yapılan duvar imalatlarında aynı kalınlıktaki duvarlar da kendi aralarında basınç dayanımı ve ağırlık bakımından farklılık göstermektedir. Bu nedenle de maliyetler farklı olmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2019 yılı birim fiyatlarına göre 20 cm kalınlığında gazbeton duvar fiyatlarına bakacak olursak;

  • 2,50 N/mm2 basınç dayanımına sahip ve 400 kg/m3 ağırlığındaki 20cm kalınlığında gazbeton duvarın 1 metrekare maliyeti: 71,51 TL
  • 3,50 N/mm2 basınç dayanımına sahip ve 500 kg/m3 ağırlığındaki 20cm kalınlığında gazbeton duvarın 1 metrekare maliyeti: 75,79 TL
  • 5,00 N/mm2 basınç dayanımına sahip ve 600 kg/m3 ağırlığındaki 20cm kalınlığında gazbeton duvarın 1 metrekare maliyeti: 80,06 TL

1 metrekare bims duvar fiyatı nedir ve maliyeti ne olur?

Bims duvar imalatlarında 20’lik diye tabir edilen bim bloklar aslında 19cm kalınlığındadır. Bimsler taşıyıcı olan ve taşıyıcı olmayan bimsler olarak iki bölümde incelenebilir. Yığma yapılarda taşıyıcı bimsbeton duvar blokları kullanılır, ayırıcı duvarlarda ise taşıyıcı olmayanlar kullanılır. 19cm kalınlığında bims ile örülen duvarların maliyetlerine bakacak olursak;

  • 19cm kalınlığında taşıyıcı olmayan bimsbeton duvarın 1 metrekare maliyeti: 44,00 TL’dir.  (bims özelliği 1,50 N/mm2 basınç dayanımına sahip ve 600-900 kg/m3 dir.)
  • 19cm kalınlığında taşıyıcı bimsbeton duvarın 1 metrekare maliyeti: 50,24 TL’dir.  (bims özelliği 5,00N/mm2 basınç dayanımına sahip ve minimum 900kg/m3 dir.)

1 metrekare tuğla duvar fiyatı nedir ve maliyeti ne olur?

Bimslerde olduğu gibi tuğlalarda da 20’lik diye bilinen tuğlalarla örülen duvar kalınlığı 19cm’dir. Sadece yatay delikli tuğlalar için 20cm’dir. Tuğlalar da kendi aralarında farklı özellikler göstermektedir. Tuğla çeşitlerine göre maliyetlerine bakacak olursak;

  • 19cm kalınlığında yatay delikli tuğla (190x190x135mm ebatlarında) 1 metrekare maliyeti: 53,39 TL’dir.
  • 20cm kalınlığında yatay delikli tuğla (250x200x250mm ebatlarında) ) 1 metrekare maliyeti: 56,05 TL’dir.
  • 19 cm kalınlığında düşey delikli tuğla (290x190x235mm ebatlarında – W sınıfı – 700 kg/m3) 1 metrekare maliyeti: 62,10 TL’dir.
  • 19 cm kalınlığında düşey delikli tuğla (290x190x135mm ebatlarında – AB sınıfı – 765 kg/m3) 1 metrekare maliyeti: 59,24 TL’dir.

Gazbeton, Bimsbeton ve Tuğla Duvarlar İçin Yukarıda Belirtilen Fiyatlara Dahil Olan Bedeller;

Yukarıda gazbeton, bimsbeton ve tuğla duvarlar için belirtilen fiyatlar Çevre ve Şehiricilik Bakanlığının 2019 yılı birim fiyatlarına aittir. Bu fiyatlar piyasa ile farklılıklar gösterebilmektedir.  Fiyatlara dahil olan bedeller;

Gazbeton blokların gazbeton tutkalı ile örülmesi, inşaat yerindeki yükleme, yatay ve düşey taşıma, boşaltma, her türlü malzeme ve zayiatı, işçilik, araç ve gereç giderleri müteahhit genel giderleri ve müteahhit kârı dahil 1 metrekare fiyatlarıdır. Bu maliyetlerde müteahhit kârı %25 olarak hesaplanmıştır. Normal fiyat için belirtilen bedeller %25 oranında azaltılarak kârsız bedel hesaplanır.

Nakliye maliyeti işin yapılacağı yere göre değişkenlik gösterdiğinden nakliye fiyatı ayrı olarak hesaplanmalı ve yukarıdaki fiyatlara dahil edilmelidir. Sonuç olarak fiyat açısından incelendiğinde Gazbeton en pahalı malzeme olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonra tuğla ve en ucuz malzeme ise bimsbeton’dur.

2020 yılı tuğla, bims, gazbeton duvar imalatı metrekare maliyetlerini öğrenmek için de sitemizi takip etmeye devam edin. Aklınıza takılan herhangi bir soru varsa eğer aşağıdaki yorum yazma kısmından bize iletmeyi unutmayın.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. h.kaya dedi ki:

    tek kat yığma evin üs tablasını demirli beton veya ahşap (kereste+osb) maliyet kıyaslaması yapabilirmisiniz.
    Ayrıca evin üstü ahşap olursa fare vs gibi haşerelere karşı nasıl tedbir alınıyor.
    teşekkürler

  2. Yumiko dedi ki:

    2021 yılı maliyetleri nelerdir? 1 m2 kaç briket gider?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.