Briket Bims ve Tuğla Arasındaki Farklar, Avantajlar Dezavantajlar

Halk arasında genellikle pirket veya priket olarak bilinen briket ile tuğla arasındaki farklara değiniyoruz.

Daha önce gaz beton (ytong, nuh vs.) ve tuğla arasındaki farklara değindik. Dolayısıyla tuğla hakkındaki genel bilgilere oradan da ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda tuğlaya karşı briketin avantajları ve dezavantajlarından bahsedeceğiz.

Yazılı açıklamalarımıza geçmeden önce sizler için hazırlamış olduğumuz Malzeme Savaşları konsepti ile Tuğla mı yoksa Briket Bims mi karşılaştırması videomuzu izleyebilirsiniz.

Briket (Bims) nedir, neyden üretilir, malzeme özellikleri nelerdir, nerelerde kullanılır?

Genel anlamda Briket, kaplama yapı malzemesi olarak kullanılan beton bloklara denir. Boşluklu beton olarak da adlandırılır.

İçeriğinde sıkıştırılmış standart agrega veya hafif agrega ile çimento karışımı bulunmaktadır. 10 cm’den 30 cm’e kadar farklı kalıplarda dökülerek hazırlanabilir. Teknik değerleri burada vererek birçok kişinin ilgisini dağıtmadan direkt olarak karşılaştırmalara geçiyoruz.

briket bims tuğla arasındaki farklar avantajlar dezavantajlar

Briket mi Tuğla mı tercih edilmeli, hangi durumlarda hangisi daha avantajlı?

Isı yalıtımı; Briket

İletkenlik olarak tuğla, brikete göre daha iletken bir malzemedir. Dolayısıyla ısı yalıtımı açısından briket daha avantajlıdır. Soğuğu veya sıcağı kullanıldığı alan içerisine daha az iletirler.

Ses yalıtımı; Tuğla

Tuğla duvar kaplamaları içerisinde sesi en az ileten malzemedir. Böylece ses yalıtımına önem verilen kullanım alanlarında tuğla daha çok tercih edilebilir. Briket ise ses yalıtımı açısından oldukça düşük bir performans sergilemektedir. Bu deneysel olarak da kanıtlanmıştır. Hatta yatay delikli tuğlalar ses yalıtımını maksimum düzeyde sağlarlar.

Basınç dayanımı; Tuğla

Darbelere veya deprem durumunda gelebilecek yüklerde brikete karşı tuğla neredeyse 2 kat daha dayanıklıdır.

Maliyet; Tuğla

Sürekli değişen piyasa fiyatları için şuanda maliyet vermek yanıltıcı olabilir ancak 1 metrekare duvar için gerekli maliyet tuğla için daha düşüktür.

Uygulama açısından briket ve tuğla arasındaki farklar

Bir malzeme kullanımında o malzemenin sağladığı teknik özelliklerin yanı sıra maliyeti önemli oranda etkileyen diğer bi konu da uygulama kolaylığıdır.

Yapısından dolayı duvar bitişlerinde, pencere yerlerinde ve kırma işleminin gerektiği noktalarda briketi çekiç yardımı ile kırduğından istenilen ölçülerde kırma işlemi zor oluyor. Böylece malzeme sarfiyatı artıyor. Bunun yanında tuğlaya göre daha fazla alan kapladığı için tuğlaya göre bir miktar daha hızlı uygulanabiliyor.

Tuğla ise yapısı gereği spatula yardımı ile işi bilen bir usta tarafından kolayca istenilen ölçülerde kırılabiliyor ve uygulaması yapılabiliyor. Daha az malzeme zaiyatı oluşuyor.

Sonuç olarak Tuğla, Brikete karşı maliyet, teknik özellikler ve uygulama açısından daha avantajlı bir duvar kaplama malzemesi olarak gözüküyor. Kullanım olarak da tuğla, mevcut inşaatlarda daha çok tercih ediliyor.

tuğla kullanım alanları

Alternatif bir çözüm olarak eğer mantolama yapılmayacaksa dış duvarlarda briket, iç duvarlarda tuğla tercih sebebi olabilir.

Briket olarak örülen duvarlarda detay ve bitiş noktalarına gelindiğinde tuğla tercih edilebilir.

Ayrıca tuğla ile duvarlarda kalp de yapılabiliyor ancak yalıtım açısından bunu çok önermiyoruz. Bu da işin şakası.

Siz de ziyaretçilerimizi bilgilendirmek adına tuğla veya biriket (bims veya blok bims) deneyimlerinizi aşağıdaki yorum kısmında yazabilir ve değerli görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

3 Cevaplar

  1. Hamza dedi ki:

    Mrb hocam ben köye briketden ev yaptım iki buçuk metre yüksekliğinde yığma yaptım üzerine 18m3 beton attım acaba herhangi bi sıkıntı olurmu saygılar

  2. emin dedi ki:

    kolon kiriş koymadıysan ileride sıkıntı yaratabilir.

  3. Murat dedi ki:

    Briketde, bimsde üretimde farklı malzeme kullanılır ikisi aynı şey değil araştırın yanlış bilgilendirme olmasın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.