Agrega nedir, çeşitleri nelerdir?
Agrega, çakıl, kum, kırmataş birleşimi olarak adlandırılmaktadır. Karışımında genellikle dane çapı 1-4 mm arasında olanlar kum, 8-31.5 mm arasında dane çapına sahip olanlar da çakıldır. Bu belirtilen dane çapı büyüklükleri arasında ki malzemelerin harmanlanmasıyla oluşan karışıma denir. Yapılarda beton oluşturmak için bazı malzemelerle beraber kullanılan elemandır. Bunun yanında dolgu malzemesi vb. olarak da kullanılır. Agregalar;
1- Doğal Agrega
2- Yapay Agrega
olarak ikiye ayrılır.
Doğal agreganın elde edildiği yer deniz kıyıları, dere yatakları ve kum ocaklarıdır. Yapay agregalar ise üretimi için yapılmış olan Konkasör diye adlandırılan elemanlarla yapılır.
Beton harcından yol ve tünel yapımına kadar çok geniş bir kullanım alanı olan ve İnşaat Mühendisliğinde çok büyük bi öneme sahip olan yapı malzemesidir. Kum ve çakıldan oluşanları doğada bazı doğal etkenler nedeniyle kayaçların ufalanmasıyla doğada hazır olarak elde edilebilir. Bunun yanında yukarıda belirtildiği gibi yapay olarak da elde edilebilir.
Beton üretiminde agrega çok önemlidir çünkü agrega çeşitliliği, granülometrisi ve sıkışabilirliği beton sınıfını etkiler.
Doğal olarak da yapının mukavemetini etkiler. Agrega doğrudan doğruya yapının mukavemetini etkilemese de yapının ham maddesi olan betonu asıl oluşturan elemanlardan olduğundan ciddi öneme sahiptir. Çimento suyla birleştiğinde tutuculuk görevi yapar. Eskisi gibi kürekle çimento karma olmadığından beton santrallerinde bütün beton karışımları sınıfına ve standartlarına uygun bir şekilde üretilir ve piyasaya sürülür. Bütün beton sınıflarındaki karışım oranları farklıdır ve bundan kaynaklanarak beton mukavemetleri de farklı olmaktadır. Beton sınıfları yükseldikçe rijitlik artar ve rijitliğin artmasından dolayı gevrek davranış da artacaktır.
beton kalitesini ciddi derecede etkiliyor. agrega nedir, betonu beton yapan malzemedir kısaca.