Kazıklı temel hesabı ve türleri

Kazıklar genel tanımı olarak, kazık boyu (Df) / kazık çapı (B) oranı 20’den büyük olan narin ayak temellerdir. Kazıklar yapım şekillerine göre dört grupta toplanabilir. Kazıklı temel hesabı nasıl yapılır ve kazıklı temel türleri nelerdir?

kazıklı temel hesabı ve türleri

1. Çakma kazıklar – Hazır çakma kazıklar (ahşap, betonarme, çelik), Yerinde dökme çakma kazıklar (beton, betonarme, kılıflı veya kılıfsız)
2. Fore kazıklar (sondaj kazıkları, beton veya betonarme, kılıflı veya kılıfsız)
3. Burgu kazıklar
4. Karma kazıklar (kısmen sondaj kısmen çakma kazıklar)

Kazıklı temeller derin temeller kategorisine girer ve ayak veya kazık temelin göçmeden taşıyabileceği maksimum eksenel kuvvet Qd taşıma gücü olarak adlandırılır. Bu değerin Gs güvenlik katsayısı ile bölünmesi sonucunda Qs emniyetli yük elde edilir. Emniyetli yük Qa, derin temelin oturmalarının müsaade edilen sınırlar altında kalmasını sağlayan yüktür. Bu bakımdan Qa≤Qs olmalıdır. Doğru seçilip projelendirilen derin temellerde, uygun güvenlik sayılarının seçilmesi halinde oturma hesaplarının yapılmasından vazgeçilebilir.

Kazıkların taşıyacağı yükler, statik kazık formülleri, dinamik kazık formülleri, arazi ve yükleme deneyleri ile bulunur. Böylece kazıklı temel hesabı yapılabilir.

Kazık taşıma gücü Qd, kazık ağırlığı W ile gösterilirse bir kazığın kırılma olmadan taşıyacağı yük Qd+W olur. Bu yük kazık ucunun taşıyabileceği maksümum yük olan Qu ile kazık çevresinin sürtünme ve adhezyon ile taşıyabileceği yük olan Qf’in toplamı kabul edilir. Bu durumda

Qd=Qu+Qf–W olur.

Bu formül killi zeminlerde (kohezyonlu zeminler, Ø = 0) Skempton formülüne göre, Df/B>2.5, kazık enkesitleri daire, kare veya bunlara yakın şekillere sahip olduğundan Nc.c=9c olur. Katsayı olarak 9 değeri kazığın taşıyıcı zemine 5B girmesiyle alınabilir.

qd=9c1+γDf (fs=ca)
Qu=(9c1+γDf)A ve Qf=Asca
Qd=A(9c1+ γDf)+Asca-W olarak yazılabilir.

Şekil 6.9’dan α adhezyon faktörü belirlenerek ca= αca olarak hesaplanır (c2=cu).

adhezyon faktörü cu değeri grafiği

Şekil 6.9 Adhezyon faktörü ile cu arasındaki ilişki (David F. McCarthy, P.E., 2007).

Kohezyonsuz zeminlerde de yapılan kabule göre W=AγDf alınabileceğinden

Qd=9Ac1+Asαc2

elde olunur.

Kazıklı temel hesabı için geoteknik detaylar yukarıda okuduğunuz gibidir. Kazıklı temel hesabı ve türlerine göre betonarme hesabı nasıl yapılır diye soracak olursanız TS500 betonarme yapılar yönetmeliği ve TDY 2007 deprem bölgeleri hakkında yapılacak yapılar hakkında yönetmelik sizlere yeterli bilgiyi verecektir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.