Yeni Deprem Yönetmeliği, Türkiye
2007 yılında yayımlanmış olan Türkiye deprem yönetmeliğinin yenilenmesi konusunda uzunca bir süredir çalışılıyor ve yeni deprem yönetmeliği yayını günden güne yakınlaşıyor. Deprem yönetmeliğinin yenilenmesi çalışmalarında Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP) çalışmalarını sürdürürken, güncel gelişen yapı teknolojileri ve inşaat sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda yoğunlaşılmış durumda.
2012 yılının Kasım ayında başlayan yeni deprem yönetmeliği çalışmaları hala devam etmektedir. Yayımlanacak olan yönetmelikle ilgili şuan için net bir yayım tarihi verilmemiş durumda.
Yönetmeliğin hazırlanması için oluşturulan komisyonda Türkiye’nin değerli bilim insanları katkı sağlamaktadır. Yeni deprem yönetmeliği, bilindiği üzere Avrupa Birliğinin yayımladığı Eurocode standartları gözetilerek hazırlanacak. Komisyon tarafından yapılan öncelikli görüşmelerde, beklentilerin karşılanması açısından yönetmeliğin 12 alt bölümden oluşması konuşuldu.
Yeni deprem yönetmeliği ilave olarak ne içerecek.
Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmeliği’nin 2007 yayınında sismik izolatörlerle yeterli olarak değinilmemiş. Sismik izalatörün yer aldığı pasif yapısal kontrol, yüksek katlı (50m ve üzeri yapılar), ahşap ve basit yapılar için alternatif kurallara ilişkin düzenlemelerin yeni bölüm olarak yer alacağı yetkililer tarafından bildirildi.
Yeni deprem yönetmeliği ile ilgili çalışan komisyon aşağı yukarı 90 kişiden oluşuyor. Komisyonda yapılan çalışmalar ve alınan kararlar sektörün diğer bağlantılı birimleri ile paylaşılıyor ve fikirleri alınıyor. 2012 Haziran ayında sivil toplum örgütleri, kamu kuruluşları, üniversiteler ve yerel yönetimlerden temsilcilerin katılımlarıyla geniş kapsamlı bir müzakere ortamının sağlanması amacıyla Deprem Yönetmeliği’nin Güncellenmesi Çalıştayı gerçekleştirildi ve önemli bir çok konu hakkında paylaşımlar ve tartışmalar yapıldı.
Çalıştayda ele alınan konular ise şu şekilde:
Yüksek binalar alt komisyonu, komisyon grup toplantıları, betonarme binalar (yerinde dökme) alt komisyonu, yeni nesil deprem yönetmelikleri için performans esaslı değerlendirme ve güçlendirme yöntemleri proje sonuçları, çelik ve kompozit binalar alt komisyonu, deprem yer hareketi alt komisyonu, beklentiler raporu hazırlanması, hesap kuralları alt komisyonu, , pasif yapısal kontrol (deprem yalıtımı ve söndürümü) alt komisyonu, ahşap binalar alt komisyonu, yığma binalar alt komisyonu, zemin ve temeller alt komisyonu, basit binalar için alternatif kurallar alt komisyonu, değerlendirme ve güçlendirme alt komisyonu çalışmaları yapıldı.
Deprem yönetmeliğinin yenilenmesi ile birlikte yeni deprem yönetmeliği yanı sıra yeni deprem bölgeleri haritası da yayımlanacak. Yeni deprem bölgeleri haritası ile ilgili yazımız için Yeni deprem bölgeleri haritası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
1 Cevap
[…] işini yapan çok az mühendis var. İddia ediyorum 1 ocak 2019 tarihinde resmi olarak deprem yönetmenliği yürülüğe girdikten sonra, devlet yeni yönetmelikten önceki tüm binaların […]