Yapi statigi dersi ve önemi
Kimi inşaat mühendislerinin baş belası, kimi inşaat mühendislerinin ise baş tacı yapi statigi aslında bir çok inşaat mühendisliği öğrencisinin okul zamanlarında kıymetini tam anlamıyla bilmediği derstir. Belki bunlar nerede kullanılacak, bu mesnetler de neyin nesi, mafsal nedir, ankastre mesnet de ne ola ki gibi sorular sık sık ders aralarında veya sırasında duyuluyordur ancak yapi statigi dersi inşaat mühendislerinin uygulamaya yönelik projesel konularda en büyük kozudur.
İnşaat mühendisliğinden mezun olmuş öğrencilerin istisnasız %70’i yapi statigi konusunda oldukça yetersizdir ya da zamanla bilgileri unutarak yetersiz seviyeye gelmiştir. Çünkü en basitinden küçük bir konut inşaatının projesinde yalnızca 1 kişi çalışır ancak yapı denetiminden tut şantiye şefliğine kadar en az 2-3 inşaat mühendisi bu inşaatın diğer bölümlerinde yer alır. Hatta bu yapı betonarme bir yapı ise ve STA4CAD veya IDECAD gibi bir paket program kullanıyor ise projesini bir inşaat mühendisi bile yapmıyor olabilir. Zira, 2 yıl içerisinde STA4CAD kullanrak 300’ü aşkın proje yaptığını iddia eden bir inşaat teknikeri tanıdığım oldu. Bu yapılar mutlaka ayakta kalacaktır ama mühendisliğin ana görevlerinden olan en ekonomik ve en güvenilir yapı türünden uzakta kalacaktır. İnşaat Mühendisliği yaşam standartları kurucularının başında gelir ve inşaat sektörünün en önemli halkalarıdır. Dolayısıyla inşaat mühendislerinin güvenlik katsayıları haricinde hata yapma lüksü pek yoktur.
İnşaat mühendisleri için yapi statigi neden önemlidir ve yapi statigi uygulamada ne işe yarar.
Bu soruların yanıtını en iyi bir şantiye sorumlusu olduğunuzda ve olmazsa olmaz şantiye sorunlarından biriyle karşılaştığınızda program olmadan elle hesap yapmanız gerektiğinde anlayabilirsiniz. Mezun olunca elle hesap mı yapacakmışız her şeyin programı var demeyin. Emin olun size ilaç gibi gelecek elle yaptığınız çözümler olacaktır. Nasihat vermek değil niyetim, yapi statigi hayat kurtarır. Yapı statiğinin başlıca meselelerinden biri olan Basit kiriş mesnet ve moment hesabı başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Yapı Statiği kitaplarına ulaşmak istiyorsanız İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı Statiği Ana Çalışma Grubu sayfasını mutlaka ziyaret edin.
Son Yorumlar