Dilatasyon derzi nerelerde kullanılır (Deprem derzi)
Dilatasyon derzi, farklı geometrilere sahip yapıların veya büyük genişlikteki yapıların belli noktalardan bölünerek iki ayrı parça olarak çalışmasını sağlayan yapı boşluklarıdır.
Dilatasyon derzi, yapıların düzensizliklerini yok etmek amacıyla da kullanılabilir. Örneğin;
Toplamda 7 katlı bir binanın bir kısmı sadece 3 kat yükseliyor diye düşünelim. 3 katlı kısım ile 7 katlı kısım arasında dilatasyon bırakarak ayrı bir yapı gibi çözmek 7 kat yükselen yapıyı rahatlatacaktır. Çünkü yapı düzensiz bir yapıdan kurtulacak ve buna göre aldığı yükler de azalıcaktır. Ayrıca, dilatasyon derzleri bitişik nizam yapılarda da kullanılır ve dilatasyon mesafesi yönetmeliklerce belirlenir.
Uzunluğu 100 – 200 metreyi veya daha fazla olan endüstriyel yapılarda ise yapı genellikle 60 metreyi geçmeyecek bölgelerden dilatasyon derzi ile ayrılır. Bu şekilde yapının farklı bölgelerinde farklı hareketler yapması önlenmek istenir. Yapının etkin dinamik modları azalacaktır ve buna bağlı olarak yapının daha düzenli bir davranış göstereceği varsayılabilir.
Dilatasyon derzi nedir, amacı nedir, ne amaçla kullanılır, nerelerde kullanılır?
Deprem durumunda eğer yeterli dilatasyon derzi mesafesi bırakılmazsa eğer depremde yapılar birbirine hasar verir. Buna ek olarak bitişik nizam yapıların kat seviyelerinin de birbiri ile aynı olması istenir çünkü aksi takdirde deprem durumunda deprem yüküne ek olarak yapıların birbirine ek kesme kuvveti uygulamasına neden olur.
Dilatasyon derzleri, deprem derzleri ya da yapı bölmeleri hakkında yönetmeliklerden, şartnamelerden ve kitaplardan alıntılar yaparak derlemiş olduğumuz Deprem derzleri, dilatasyonlar ve mesafe şartları başlıklı yazımızı okuyarak daha detaylı ve yönetmelik bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Son Yorumlar