Deprem derzleri, dilatasyonlar ve mesafe şartları

Deprem derzleri veya dilatasyonlar bir yapının deprem etkisi ya da ısıl genleşme gibi dış etkiler ile yapacağı yer değiştirmelerinin diğer bloklar veya mevcut yapılara temas etmeyecek boyutlarda olması ve yapının bağımsız bir şekilde çalışmasını sağlayacak boşluklardır.

Deprem derzleri ile ilgili ayrıntılı mesafe şartlarını Deprem Yönetmeliği 2.10.3 numaralı başlık altında bulabilirsiniz. Kısaca minimum derz şartına değinmek gerekirse:

“Bırakılacak minimum derz boşluğu, 6 m yüksekliğe kadar en az 30 mm olacak ve bu değere 6 m’den sonraki her 3 m’lik yükseklik için en az 10 mm eklenecektir.” (DBYBHY 2007 2.10.3.2)

Bu değerler minimum mesafe değerleri olup gerekli hesapların yine yukarıdaki maddede belirtildiği üzere kat ötelemelerinin belirlenmesi sonucu ilgili güvenlik katsayıları ile çarpılarak değerlendirilmesi gerekir. Eğer bulduğunuz değerler minimum şartların altında kalıyosa minimum değer, hesapladığının mesafe minimum şartların üzerinde ise hesaplanan derz boşluğunu yapınızda uygulamanız gerekecektir.

“Bina blokları arasındaki derzler, depremde blokların bütün doğrultularda birbirlerinden bağımsız olarak çalışmasına olanak verecek şekilde düzenlenecektir.” (DBYBHY 2007 2.10.3.3)

Deprem derzleri, dilatasyonlar geniş çaplı yapıların birbirinden bağımsız bölümlere ayrılarak birbirlerine hasar vermemelerinin yanı sıra hesap kolaylığı ve zaman zaman ekonomiklik sağlamak açısından da kullanılabilir.

deprem derzleri

Deprem derzleri ve dilatasyonlar nerelerde kullanılır, minimum mesafe şartları nelerdir ve hangi yönetmeliklerde yer alır.

Deprem derzleri yapı tasarımında daha basit statik ve dinamik hesaplar yapma amacıyla da bu amaca uygun bir şekilde yerleri ve mesafeleri belirlenebilir. Bu amacı da belli bir tecrübeye sahip olduktan sonra daha rahat algılayabilirsiniz.

Basit bir örnek olarak tek olarak kullanılacak 10 katlı bir yapının bir bölümü sadece 3 kat yükseliyorsa bu 3 katlı yapıyı yeterli dilatasyon şartlarını sağlayarak 10 katlı yapıdan ayırırsak, 10 katlı yapı için kullanmış olduğumuz hesap şartlarını 3 katlı yapıdan ayrı olarak kabul edebiliriz. Bu da bize hem hesap kolaylığı, hem de ekonomi sağlayacaktır.

Son olarak dilatayson boşluklarında sıklıkla strafor kullanılmaktadır ancak çeşitli yalıtım malzemeleri ile de doldurulabilir.

Daha fazla bilgi için sitemizdeki Şantiye ve Uygulama kategorisine göz gezdirebilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.