Zemin Mekaniği 1 Dersi İçeriği Önemi

İnşaat Mühendisliğinin en önemli derslerinden biri olan Zemin Mekaniği dersi çoğu üniversitede 3. sınıfta karşımıza çıkar.

Neden mi önemli?

Şuanda bulunduğunuz yerde dışarıya bir göz gezdirip baktığınızda birçok yapı görürsünüz. Bu yapıların hepsi bir zemin üzerine oturtulmuştur. Aslında yapıları esas taşıyanı zemindir. Zemin yapıyı taşıdığı sürece yapı ayakta kalır.

Depremler sırasında yapıların neredeyse yarısı zeminden kaynaklı olarak göçme yaşar. Öyle ki bazen sapasağlam bir yapının sadece yan yattığını görürüz. Meşhur Pisa Kulesini hatırlatmaya gerek bile yok değil mi.

Zemin Mekaniği Dersi ve Önemi

 

Yukarıdaki resimde temeli bile sapasağlam duran binanın nasıl yan yattığını görüyoruz.

Zemin Mekaniği 1 Dersinin İçeriği

Zeminlerin fiziksel ve endeks özellikleri. Zeminlerin sınıflandırılması. Kompaksiyon/Sıkışma. Zeminlerde hidrolik özellikler, kapilarite, permeabilite, donma etkisi. Efektif, nötr ve toplam gerilmeler. Zeminde gerilme deformasyon bağıntısı. Zeminde gerilme dağılışı. Konsolidasyon/Zaman içerisinde zeminin oturması. Zeminlerin kayma direnci. Toprak basınçları.

Zemin Mekaniği 1 Dersinin Amacı

  1. Zemin mekaniğinin temel prensiplerini öğretmek.
  2. Temel mühendisliğine giriş için temel bilgileri vermek.
  3. Temel inşaatı tasarım ve uygulama konularını tartışmak

Dersin Öğrenme Çıktıları

Bu dersi tamamlayan öğrenciler:

  1. Zeminlerin fiziksel ve endeks özelliklerini öğrenir
  2. Zemini sınıflandırabilir
  3. Kompaksiyon hakkında bilgi sahibi olur
  4. Zeminlerin hidrolik özelliklerine ve problemlerini tanır
  5. Efektif, nötr ve toplam gerilmeler kavramlarını öğrenir
  6. Zeminde gerilme- deformasyon bağıntılarını çıkarabilir
  7. Zemindeki gerilme dağılışını bulabilir
  8. Bir yapının oturma miktarını bulabilir
  9. Zeminin kayma direncini hesaplayabilir
  10. Zeminde toprak basınçlarının dağılışını çizebilir

Ders Kaynakları

Kumbasar, V., Kip, F., 1999, Zemin Mekaniği Problemleri, Çaglayan Kitabevi, Beyoğlu, İstanbul.

Kumbasar, V., Kip, F., 1999, Soil Mechanics Problems, Caglayan Kitabevi, Beyoglu, Istanbul.

B.M. Das (2010), Principles of Geotechnical Engineering, 7th Edition, Cengage Learning.

zemin mekaniği geoteknik etüd

Zemin Mekaniği dersini iyi anlamak sizlere çalışma hayatınızda hem ofis hem de şantiye ortamı olarak büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Her yapının zemin ile bağlantısı vardır dolayısıyla bu dersi çok iyi anlamaya çalışın.

Zemin Mekaniği vize soruları veya final soruları fark etmez. Her zaman çıkmış sorulara bakmanızı tavsiye ediyoruz. Bu derste de çıkmış sorular çıkacak sorulara ışık tutar ve çok büyük kolaylık sağlar.

Çoğu üniversitede bu derste ödev projesi ve ödev soruları verilmez. Sadece vize ve finallere göre notlar değerlendirilir. İstisnalar mutlaka olacaktır.

Çalışma hayatınızı zemin edütü yapan bir firmada sürdürmeyi, ya da böyle bir firma açmayı planlıyorsanız eğer bu ders sizin olmazsa olmazınız olacaktır. Mutlaka dersler ilgili kaynakları edinmelisiniz.

Bu ders gibi diğer bütün inşaat mühendisliği dersleri hakkındaki genel bilgiler ve yorumlar için İnşaat Mühendisliği Zorunlu Dersler başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Ders ile ilgili görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Dolayısıyla aşağıdaki yorum alanından bizleri aydınlatabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

7 Cevaplar

  1. necla dedi ki:

    inşaat sektörü son zamanlarda çok arttı özellikle yeni mimari yapılar ve projeler birbirleriyle yarışıyor hangisine karar verilecek insanlar artık işin için çıkamıyor. bu yöntem yeni mimarlara yol gösterecek önemli bir ders paylaşımınız için teşekkürler

  2. cemile dedi ki:

    İnşaat mühendilsliği günümüzde en güzel mesleklerden biri ama tabi mühendis olmakta kolay değil. Bunları bilmek önemli.

  3. kubra dedi ki:

    son yılllarda artan inşaat sektörü teknolijinin gelişmesi ile daha da modern ve güvenli durum almaya başladı yeni nesil zemin etütlerinin yapılması ile daha sağlam daha güvenli yapılar oluşturulabiliyor.

  4. Berkay dedi ki:

    Bu tür dersler inşaat mühendisliğinin temelini oluşturuyor. O yüzden mühendis arkadaşların temel derslere ağırlık vermeleri lazım.

  5. Mert dedi ki:

    Bina insaa etmek aslinda son derece onemli bir sektor. Ancak gunumuzde onjne gelen bina yapmaha basladi. Bunjn denetimi yada yetistirilme tollarj nasildir bilemiyorum. Ancak parsyi veren mutahit oluyo. Ole oluncada binalar ne kadsr saglam oluyo tartisiilir

  6. Ebrar dedi ki:

    Üniversitede okurken bu dersten kalmıştım. Zor bela geçtim. Şimdiki gibi o zaman özetleri falan internetten bulmak zordu. Zemin mekaniği rüyalarıma girerdi.

  7. Hakan dedi ki:

    Mühendis bölümleri için her ders ayı önemli o yüzden dersleri aksamamak lazım mezun olunduğunda taze bilgilerle iş başvurusu yapılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.