SAP2000 Petek Kiriş Tanımlaması Yapılışı (Boşluklu Kiriş)

İnşaat Mühendisliği’nin vazgeçilmezi olan programlardan SAP2000, mühendislik çözümlerimizde bize neredeyse sonu olmayan olanaklar sağlıyor. Şimdi de çelik yapılarda sıklıkla karşılaşabildiğimiz kiriş çeşidi olan petek kirişleri SAP2000 petek kiriş tanımlaması şeklinde açıklamaya çalışalım.

Daha önce petek kiriş imalatına yönelik Xsteel ile petek kiriş modellemesi nasıl yapılır video anlatım olarak yayımlamıştık. İlerleyen günlerde SAP2000 petek kiriş yapımını da video eğitim olarak hazırlayıp sizlerle bu sayfa içerisinden paylaşacağız ancak öncelikli olarak görsellerle ve adım adım ne yapılması gerektiğiyle ilgili bir anlatım yapmak istedik.

celik yapılar petek kiriş çeşitleri

İlk karar vermemiz gereken durum hangi profil tipini kullanarak petek kiriş yapacağımızdır. Bunlar IPE, HEA ve NPI profilleri olabilir. Günümüzde çelik yapı kirişlerinde IPE profiller daha çok tercih edilmektedirler. IPE ve HEA profillerden oluşabilen petek kiriş çeşitlerini, boyutlarını, mukavemet değerlerini ve kesit özelliklerini gösteren tabloya buradan ulaşabilirsiniz.

SAP2000’de petek kiriş tanımlamasını General kesit tanımlamasından sadece kesit özellikleri girilerek yapılabilir, kesiti AutoCAD yardımıyla çizip import ederek tanımlanabilir, shell ile tanımlanıp boşlukları silinerek yapılabilir. Biz bu yazımızda Section Designer yardımı ile petek kirişin en zayıf kesitini tanımlayarak programa tanımlamasını yapacağız. Petek kiriş boşlukları genelde altıgen veya beşgen olarak kullanılıyor ancak farklı türde boşluklar da tercih sebebi olabiliyor. SAP2000 için bize gerekli olan bilgi sadece en küçük kesit alanına sahip olan kesiti.

SAP2000 Petek Kiriş Tanımlaması ve Çizimi Eğitim Videosu

Favori kesitimiz olan IPE300 ile SAP2000 petek kiriş tanımlamasını yapalım

  • Üst menüdeki Define > Section Properties > Frame Sections adımlarını takip ederek kesit tanımlama penceresini açıyoruz.
  • Pencerenin sağ bölmesinde bulunan Add New Property butonuna tıklıyoruz.
  • Üste bulunan Frame Section Property Type kısmındaki açılır kutudan Other seçeneğini seçiyoruz.
  • Seçimi yaptıktan sonra karşımıza General, Nonprismatic ve Section Designer butonları çıkacak. Biz Section Designer butonuna tıklıyoruz.

sap2000 petek kiriş tanımlaması

  • Karşımıza çıkan SD Section Datapencerede Section Name kısmını IPE300PETEK yazabilirsiniz.
  • Altında bulunan Base Material kısmına IPE profillerin en sık üretildiği St44 malzeme kalitesine denk gelen S275 malzeme kalitesini seçiyoruz. Yeni yönetmeliğimizde zaten bu şekilde geçiyor.
  • Onun aşağısında bulunan Design Type kısmını ise General Steel Section sekmesini işaretliyoruz.
  • Sonrasında pencerenin alt kısmına denk gelen bölgede Section Designer butonuna tıklıyoruz.

sap2000 section designer penceresi

  • Karşımıza boş bir section designer penceresi çıkacak. Sol menüde bulunan I şeklindeki butona tıklayınca sağa doğru yeni kesit şekilleri karşımıza çıkar. Oradaki T-Section butonuna tıklıyoruz. Sonra mouse imlecini X-Y eksenlerinin kesiştiği, yani orjin noktasına getirip tıklıyoruz. Böylece karşımıza T şeklinde bir kesit çıkıyor.
  • T kesitinin üzerine sağ tıkladığımızda kesit boyutları ve konumunu ayarlayabileceğimiz bir pencere açılıyor. Burada petek kirişin en zayıf kesitinden kestiğimizde karşımıza çıkan şekli oluşturmak amaçlı öncelikle üst kısmını belirliyoruz.
  • Daha sonra yeni bir T kesiti oluşturarak yine aynı özellikleri giriyor ve bu sefer Rotation değerini 180 veriyor ve kesiti tersine çeviriyoruz.
  • Oluşan şekil ve verdiğimiz değerler aşağıdaki şekilde oluyor.

sap2000 section designer profil tanımlama

  • Son olarak Done butonuna tıklayıp, ardından çıkan iki pencerede de OK butonlarına tıkladıktan sonra artık IPE300PETEK adı altında tanımlanmış petek kirişimiz profil listesine eklenmiş oluyor.

Görsellerle gördüğünüz bu yöntemi bütün çeşitlerdeki petek kiriş kesitlerinde uygulayabileceğiniz gibi boşluklu kiriş kesitlerinde de uygulayabilirsiniz.

Uygulanan bu yöntemle kiriş bütün olarak petek kirişin en zayıf kesiti gibi modelleniyor ancak tasarımda etken olan kesitimiz zaten en zayıf kesit olduğu için analizlerimizi bu şekilde yapmakta bir sakınca yok.

Sizin de petek kiriş analizlerinde kullandığınız farklı yöntemleriniz varsa aşağıdaki yorum yazma kısmından bizimle iletişime geçebilir ve bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

12 Cevaplar

  1. İsmail dedi ki:

    Boşluklu kiriş yapımı zor diye biliyorum ancak video sayesinde anladım teşekkürler

  2. sercan dedi ki:

    Sap2000 petek kiriş ile ilgili gerçekten çok güzel bir anltım olmuş, merak edenler ve ihtiycı olanlar için muhteşem.

  3. kader dedi ki:

    ben bu bilgilerden pek anlamazdım ama sitenizi takip ederek gerekli bilgileri elde ediyorum

  4. demet dedi ki:

    Zor gibi görünse bile zamanla kolay olduğunu anlıyorsunuz. Aslında her iş. ilk başta zor gözükür.

  5. ALİ dedi ki:

    Boşluklu Kiriş zorlandığım bir konu idi taki bu yazıyı okuyana kadar çok açıklayıcı olmuş teşekkür ederim

  6. aslı dedi ki:

    Evet inşaat mühendislerinin kullandığı yöntem oldukça başarılı zor gibi gözükmesine bakmayın alışınca kolaydır.

  7. Mevlide dedi ki:

    Güzel paylaşım. Allah razı olsun. Projem için lazımdı

  8. sema dedi ki:

    binalarda kiriş çok önemlidir özellikle taşıyıcı kirişlerin sağlanmılığı ve estetikliği çok önemlidir

  9. sude dedi ki:

    ben bu işlerden pek anlamazdım ama kısaca göz gezdirince biraz inceleyince anlaşılır hale geldi.

  10. Vesile dedi ki:

    Binaların en önemli parçaları krişlerdir. Gerçekten mühendisler buna dikkat etseler. depreme dayanıklı evler ortaya çıkabilir

  11. sema dedi ki:

    bu kiriş sistemi gerçekten binalar için çok önemlidir. heleki yeni nesil binalarda bu sistemin gelişmesi daha büyük bir önem kazandı.

  12. abdi dedi ki:

    delikli kutu profil kesit çizerken section properties naktığımda burulma katsayısı 200 civarı olması gerekirken 0,2 çıkıyor cm2 cinsinden nerede hata yaptığımı bulamadım yardımcı olursanız sevinirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.