Tekla Structures petek kiriş çizimi (Xsteel)
Tekla Structures yani namıdiğer Xsteel birçok kullanıcısının da bildiği gibi çok yönlü bir programdır. Yani bir işlemi yapmanın her zaman birden çok yöntemi bulunmaktadır. Tekla’nın bu özelliği kendisinin bize ne kadar özgürlükler tanıdığının göstergesidir. Biz de bu yazımızda Tekla Structures petek kiriş çiziminin video anlatımını sizlerle paylaşıyoruz. Videomuzu izledikten sonra Xsteel’den AutoCAD’e 3d export anlatımımızı da izlemeyi unutmayın.
Tekla Structures petek kiriş çizimi nasıl yapılır
Videomuzda özellikle programın ilk açılışından itibaren anlatıma başladık ki yapım aşamasında bilmediği noktalar olan ziyaretçilerimizin onları da öğrenmelerini ya da pekiştirmelerini amaçladık.
Bunlar içerisinde;
Akslara göre görünüş oluşturmak
Aks açıklıklarını ve isimlerini düzenlemek
Kullanıcı tanımlı profil ebatları girmek
Çalışma eksenini istediğimiz doğrultuda değiştirmek
Noktaları kullanarak kesim hattı oluşturmak
Profili noktalar yardımı ile istediğimiz ölçülerde kesmek
Makrolar sekmesini açmak
Kolon yerleşimi ve kot girerek yükseklik değişiklikleri yapmak
Kolon kiriş birleşimi guse bağlantısı yapmak
Mahya noktasında kiriş kiriş birleşimi olan apex haunch detayı yapmak
Çoklu kopyalama seçeneği
Birden çok seçimi birlikte kaydırma
ve bunun gibi birçok özelliği bir arada bulabilirsiniz.
Çelik yapılarda petek kiriş neden yapılır, neden tercih edilir?
Yapılarda kirişler çok kısa olmadıkları sürece genellikle eğilmeye çalışırlar ve eğilme dayanımı tasarıma esas alınır. Dolayısıyla kirişin uzunluğu arttıkça aldığı moment de artar ve dolayısıyla seçilmesi gereken kesitler de ciddi boyutlara ulaşabilir.
Çok büyük kesitli kiriş kesitleri seçmek duruma göre ekonomik olmaktan çıkar ve ayrıca kendi ağırlığı altında da ekstra eğilmeye maruz kalır.
Petek kirişlerde aynı kiriş kesiti kullanılarak kiriş boyutu arttırılır ve eğilme dayanımında bir miktar artış sağlanır. Aynı zamanda profilin ağırlığı da makul değerlerde kalır.
Dolayısıyla petek kirişler teoride ekonomik ve güvenli çözüm için son derece tercih edilebilir bir kiriş türüdür.
Peki petek kirişin dezavantajları nelerdir?
Petek kirişlerin en büyük dezavantajı imalat zorluğudur. Kiriş öncelikle istenilen kesim hattı boyunca işaretlenmeli ve ısıl işlem uygulanarak kesilmesi gerekmektedir. Uygun CNC makineleri ile kesim de yapılabilir. Bu profilin kimyasını daha az bozacaktır.
Bir diğer kritik bir nokta ise profilin uç uca eklenip tekrar kaynatılması. Kaynatma işlemi her zaman titizlikle yapılması gereken bir işlemdir. Boşluksuz bir kesit oluşturmak için en uygun kaynatma yöntemi tercih edilmeli ve testleri de buna göre yapılmalıdır.
Sonuç olarak her ne kadar tonajı düşürse de işçiliği arttırdığından ve imalat aşamasında oluşabilecek hatalardan dolayı pek fazla tercih edilmeyen petek kirişler, bazı durumlarda kaçınılmaz olabilir.
Tekla Structures eğitim petek kiriş çizimi videomuzda pratik anlatım sunmayı amaçladık. Umarız faydalı olmuştur. Aklınıza takılan noktalar olursa aşağıdaki yorum kısmından bize ulaşabilirsiniz.
Son Yorumlar