Excel tarihten tarih çıkarma (Gün, Ay, Yıl) hesaplama
Excelde tarih işlemlerimize devam ediyoruz. İki tarih arasındaki farkı yıl, ay ve gün şeklinde hesaplayabilmeniz için excel tarihten tarih çıkarma işlemini anlatan video eğitimimizle karşınızdayız. Olur da video izleyemeyen olursa anlatımı, yazılı olarak da videonun alt kısmında okuyabilirsiniz.
Video eğitimlerimizde daha önce Excel’de tarih komutu kullanarak herhangi bir tarihe gün, ay, yıl ekleme veya çıkarma işlemlerini nasıl yapacağımızı açıklamıştık. Bu sayede evraklarınızda veya dosyalarınızda otomatik tarih işlemleri yapabiliyorsunuz. İlgili video eğitime Excel tarih komutu – Tarihleri toplama çıkarma başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Lafı uzatmıyoruz ve excel tarihten tarih çıkarma eğitim videomuzu huzurlarınıza sunuyoruz
İki tarih arasındaki farkı bulurken aslında Excel’in TARİHFARKI, İngilizce’de ise DATEIF komutu kullanılıyor ancak bu formüller bütün excel versiyonları için geçerli değil. Dolayısıyla manuel olarak da hesaplayabilmek gerekli olabiliyor. Microsoft destek sayfasındaki tarih farkı bulma anlatımını incelemek için tıklayınız.
Bizim videoda bahsettiğimiz yöntem ise öncelikle iki tarih arasındaki gün farkını bulmak. İlk tarih A1, ikinci tarih de A2 hücresinde olsun.
GÜNFARKI =A1-A2
Gün farkını bulduktan sonra 1 yılı 365 gün olarak düşünerek kaç yıl ettiğini bulmak. Bu da bulduğumuz “GÜN FARKI”/365 işlemi yardımı ile yapılıyor. AŞAĞIYUVARLA komutunu kullanarak küsuratlı sayı çıkmasını önlüyoruz.
YIL =AŞAĞIYUVARLA(GÜNFARKI/365;0)
Daha sonra ay değerini bulmak için toplam gün farkından, bulduğumuz yıl değerinin gün olarak karşılığını çıkartıyoruz ve kalan sayıyı 1 ayı 30 gün kabul ederek 30’a bölüyoruz. Yine aşağı yuvarlayarak küsuratlı ay değeri çıkmasını önlüyoruz.
AY =AŞAĞIYUVARLA((B3-D1*365)/30;0)
Son olarak artık geriye kalan gün sayısını öğrenmek için toplam gün farkından, yıl değerinin gün karşılığı ve ay değerinin gün karşılığını çıkartıyoruz.
GÜN =B3-D1*365-D2*30
Sonuç olarak karşımıza yıl, ay ve gün değerleri çıkmış olacak.
Bu sayede excel’de iki tarih arası gün hesaplama, bugünden tarih çıkarma, kalan günü hesaplama, tarihe gün ekleme, yaş hesaplama ve gün formülü gibi birçok farklı sorunumuza çözüm bulabiliyoruz.
Bulduğumuz değerlerin kontrolünü yapabilmek ve doğruluğunu hesaplayabilmek için ise ulaştığımız yıl, ay ve gün değerlerinin tamamını güne çevirip toplayarak ilk bulduğumuz gün farkı değerine eşit olup olmadığını görebiliriz.
videolarınız çok başarılı, excelde yeni olan arkadaşlar için. ileri seviye excel videolarınızı da bekliyoruz. basit macrolar vs. ile excelde neler yapılabileceğine dair ufkumuzu açalım 🙂 kolay gelsin
Teşekkür ederiz. Mümkün olduğunca mesleğimiz ile alakalı programlar hakkında pratik bilgileri paylaşmaya çalışıyoruz. İlerleyen zamanlarda ileri excel ve makrolar ile ilgili de anlatımlar hazırlamayı tabii ki isteriz. Öncelikli hedefimiz mümkün olduğunca makroya gerek duymadan ihtiyaçlarımızı karşılamak ama makroların da kaçınılmaz olduğu durumlar oluyor tabii.
Benim gibi exelde yeni olan biri icin cok ogretici bir vodeo olmus. İlgiyle takip ediyorum. Bubara kendkmi exel konusunda gelidtirmeye odakladi. Sizin yayinldiginiz videolr sayesin de bunu daha kolsy basariuorum. Tskler
Çok güzel bir video bende Excel konusunda eksiklerimi videolarinizdan tamamliyorum tarih çıkarmak için bunu uyguladim
Özellikle program anlatımlarında video eğitimleri daha iyi oluyor. Çok iyi bir kaynak olabilir YouTube kanalınız.
Sonunda su yontemi anlayabildim. Exel benim icin coknkarisik. Ancak bubtarih cikarma islemini bunkez basariyla yaptim. Bakalim sirads neler var
farklı tarihlerde girdiğim verileri ay ay sınıflamak istiyorum. nasıl yapabilirim. yardımcı olursanız minnettar olurum.