Fi 12 Demir Birim-Boy Kg Ağırlıkları (Ø12)

Betonarme projeleri geliştiren ve şantiyelerde çalışan arkadaşlar fi 12 demir ile sıklıkla içli dışlı olurlar. Bunun en önemli sebeplerinden biri de betonarme kirişlerde minimum donatı çapının 12’lik nervürlü demir olması. Aynı zamanda 12’lik donatı da denebilir.

İnşaat Demiri ve Fi 12 Demir Donatı Hesabı – Bir Tonluk Bağda Bulunan Adet Miktarı Hesabı Eğitim Videosu

Kirişlerde Minimum Donatı Çapı Olan Fi 12 Demir Birim Ağırlığı ve Boy Ağırlıkları

1 metre boyundaki fi 12 demir 0.888 kilogram, yani 888 gramdır. Yaklaşık olarak 1 kg üzerinden hesaplanabilir ancak çok uzun metrajlarda yapılmaması gerekir.

fi 12 demir birim ve boy ağırlıkları

Metre boyundan yola çıkarak piyasada genellikle 12 metre boy olarak üretilen 12’lik demirin ağırlığı 10,656 kg olmaktadır. Düşük tonajlı hesaplarda yaklaşık olarak 11 kg üzerinden hesaplanabilir.

Bütün çaplardaki inşaat demiri ağırlıklarını görmek için Betonarme demiri (donatısı) birim metre ağırlıkları yazımıza göz atın.

İnşaat demirleri genellikle ton üzerinden bağ haline getirilirler. 1 tonluk veya 2 tonluk bağlar yapılabilmektedir. Demir bağı demek, istenilen çaptaki donatıların bir araya getirilerek 3 veya 5 yerinden destek bağları atılarak paketlenmesi işlemi anlamına gelir.

1 tonluk fi 12 demir bağında 94 adet 12 metre donatı bulunmaktadır.

2 tonluk fi 12 demir bağında ise 188 adet 12 metre donatı bulunmaktadır.



Şantiyeye gelen ve kaç tonluk bağ getirildiği belirtilen donatının mutlaka adet sayımının yapılarak teslim alınması gerekmektedir. Aksi halde sizi zarara uğratabilecek sonuçlar alabilirsiniz.

İnşaat Demiri Fiyatlarındaki Artış ve Sebepleri

2017 yılında inşaat demiri fiyatları ciddi bir artış gösterdi ve Ocak ayında 1 tonu 1700 TL’yi görmüşken Mayıs ayında ve sonrasında 2000 TL üzerine çıktı ve şantiyeler kısa bir süreliğine de olsa demir tedariğinde sıkıntılar yaşadı.

Piyasayı iyi takip eden tedarikçiler bu tarz artışları fırsat olarak görerek demir fiyatının daha da artacağını düşünerek bazen stoklarındaki malı satmıyor ve bekletiyorlar. Dolar ve Euro artışlarına da bağlı olan bu fiyat artışları demir piyasasında tekel niteliğindeki şirketlerin de malları ellerinde tutmasıyla olması gerekenden daha fazla zamlanıyor.

Durum böyle olunca büyük tedarikçiler elinde malını tutunca ister istemez demir karaborsası bile oluşuyor. Bu tarz fırsatçılara da ayrıca dikkat etmek gerekiyor.

Piyasadaki bu fiyat artışının arz-talep dengesizliğinden kaynaklandığı ve geçici olduğu söyleniyor? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Dünyada inşaat demiri üretiminde 8. sırada olan Türkiye’deki arz-talep dengesizliği düzene girer mi?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

9 Cevaplar

  1. gökhan dedi ki:

    Fi 12 Demir Birim-Boy Kg Ağırlıkları şantiye için çok gerekli olacak çok teşekkürler

  2. Dilce dedi ki:

    Fi 12 Demir Birim-Boy Kg Ağırlıkları ile ilgili paylaştığınız bu bilgiler gerçekten çok önemli. Teşekkür ederim

  3. semiha dedi ki:

    Bu konu gene bana zor gibi gözüktü ama iyice inceleme ve bir kaç kere okumam lazım tabi.

  4. Ali dedi ki:

    Ani artış veya çakılışlar sebebiyle gerek üretici gerekse kullanıcıları ciddi olarak zarara uğratabilmekle birlikte, altın ve döviz gibi kendisine has bir piyasası da bulunmaktadır.

  5. Öykü dedi ki:

    Fi 12 Demir Birim-Boy Kg Ağırlıkları ile ilgili bu yazınızda gerçekten hayati öneme sahip bilgiler bulunmakta. Teşekkür ederim

  6. leyla dedi ki:

    İnşaat mühendisliği o kadar da kolay değil buralardan net anlayabiliryoruz daha doğrusu anlayamıyoruz. Çünkü daha mühendis olamadım.

  7. onur dedi ki:

    ŞANTİYE VE UYGULAMA için fi ağırlık ve birimlerini bilmek çok önemli bence

  8. gaye dedi ki:

    bir binada demir kullanımı çok önemlidir. özellikle boyutu hacmi adeti ve direnci gibi ince hesaplar ile binanın maksimum dayanıklık sağlaması gerekmektedir.

  9. anıl dedi ki:

    Fi 12 Demir Birim-Boy Kg Ağırlıkları sayesınde projelerimi rahat bir şekilde bitirebildim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.