Saha Betonu Düzleme Uygulaması – Power Screed Yöntemi
Saha betonu döküm işi, öncesindeki hazırlıklarından tutun prizini aldıktan sonra yapılan işlemlere kadar bazı önemli aşamalardan geçmektedir. Saha betonu düzleme işlemi uygulaması için ülkemizde sıklıkla helikopter yöntemi uygulanır.
Daha fazla inşaat uygulamaları görmek için Şantiye ve Uygulama kategorisini göz atmayı unutmayın.
Saha betonu düzleme işlemi için kullanılan ve ülkemizde çok yaygın olmayan bir yöntemden bahsetmek istiyoruz.
Saha Betonu Düzleme İşlemi Uygulamasında Power Screed Metodu
Görselde çalışma mantığı helikopter yönteminden farklı olarak beton henüz prizini tam olarak almadan yapılabildiğini gördüğünüz saha betonu düzleme yöntemi Power Screed metodudur.
Görmüş olduğunuz makinede tabakaya ufak titreşimler veren bir motor bulunmaktadır. Bu titreşim ile birlikte betonun üst kısmındaki agregalar hafifçe aşağıya itilir. Sonuç olarak beton yüzeyinde temiz ve pürüzsüz bir tabaka kalır.
Helikopter yönteminin (Power Trowel) uygulanması için betonun bir miktar prizini almış olması gerekmektedir. Böylece helikopter makinesi beton üzerinde gezinebilir. Aslında helikopter yöntemi bir çeşit betonu zımparalama yöntemidir.
Power Screed yönetmi saha betonu düzleme işlemi beton prizini almadan uygulanabilir
Power Screed makinesi bir insan tarafından kolaylıkla kaldırılabilir. Tüm ekipmanlarıyla birlikte yaklaşık 20-25 kilogram aralığındadır. Her parçası ayarlanabilir. Ayarlama için sabitleme ayağı bulunmaktadır.
Uygulama mantığı olarak süpürge çekme yöntemine benzemektedir. Ekstra olarak titreşim vererek daha pürüzsüz yüzeyler elde etmeyi sağlar.
Saha betonu derz kesimi boşlukları ise ister döküm tekniği olarak, ister sonradan uygulanabilir. Bu yöntemin kullanılması için herhangi bir engel teşkil etmiyor.
Power screed metodu beton perdahlama yöntemi olarak ülkemizde henüz bir isme sahip değil. Hatta şuanda bir kullanım alanına da sahip değil ancak tercih edilebilecek pratik ve düşük maliyetli bir yöntem.
Saha betonu dökümünden hemen sonra uygulanabilecek bu yöntem ile hızlı teslim edilmesi gereken işler kolaylıkla yapılabilir. Birim fiyat olarak çok fark çıkmayacaktır. Hatta helikopter yönteminden daha ekonomik olma ihtimali de bulunmakta.
Bu yöntemi kullanan bir şantiye gördüyseniz veya kullanmayı düşünüyorsanız aşağıdaki yorum yazma kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bir sonraki şap düzleme yöntemleri anlatımında Roller Screed yönteminden bahsetmeyi düşünüyoruz. Bizi takipte kalın.
Son Yorumlar