Çelik Kolon Taban Levhası ve Ankraj Bulonu Uygulaması

Çelik yapılar günümüzde çoğunlukla endüstriyel yapılarda tercih edilmekte ve kullanımı gittikçe yaygınlaşmaktadır. Çelik kolon basit mesnet taban levhası ve ankraj bulonu uygulaması anismasyonunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Çelik yapılarda çelik kolon basit mesnet taban plakası uygulaması nasıl yapılır

Çelik yapıların uygulamasında ankraj bulonlarının yerleşimi çok önemlidir. Ankraj bulonları doğru konumlandırılmazsa eğer, işin geri kalanının da yanlış ilerlemesi çok olasıdır.

Yukarıdaki animasyonun ingilizce anlatımlı versiyonunu buradan izleyebilirsiniz.

Çelik yapılar büyük ölçüde ön üretimli elemanlar ile oluşturulduğu için bütün parçaların birbiri ile bağlantısı için milimetrik çalışmak şarttır. Dolayısıyla taban levhası ankraj yerleşiminde de mümkün mertebe bir haritacı ile çalışmak en sağlıklısı olacaktır.

Bir başka önemli etken ise ankraj yerleşimi yapılırken şablon plakası kullanımıdır. Şablon plakası ise ankrajların kendi içerisinde doğru konumlanması ve diğer şablonlar arasında hatasız ölçü alınması imkanını tanır. Çünkü ankrajlardan tek tek ölçü almak gerekirken, şablon plakasından 3 köşe nokta okuması yapılması yeterli olacaktır.

çelik kolon basit mesnet taban levhası uygulaması

Çelik kolon taban levhalarının altında 2 cm ila 5 cm arasında grout payı bırakmak gerekebilir. Çelik kolonlar, betonarme temel döküldükten ve beton prizini aldıktan sonra montajı yapılır. Dolayısıyla betonarme temelin yüzeyi plaka gibi düzgün çıkmayacaktır. Bu grout payı, taban plakası ile betonarme yüzeyi arasındaki pürüzlü yüzeyi yok ederek tam etkileşimi sağlar.

Çelik kolon basit mesnet uygulamaları genellikle tek bir taban plakası ve 4 adet ankraj bulonu kullanarak yapılır. Ankraj bulonlarının moment almaması için ankrajlar mümkün mertebe kolon başlık plakalarının içerisinde kalmasına dikkat edilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.