SAP2000 Metraj Çıkarma ve Word – Excel’e Aktarma Yöntemi
Geniş kullanıcı kitlesine sahip olan analiz programı SAP2000 ile neredeyse her türlü yapının analizleri yapılabiliyor. Bir projeye teklif verilmesi gerektiğinde ise bazen hızlıca çözümler yapıp metraj çıkarmak gerekebiliyor. SAP2000 her ne kadar uygulamaya yönelik bir modelleme programı olmasa da bize yaklaşık olarak metrajlar konusunda fikir verebilecek veriler çıkartıyor. Bu yazımızda SAP2000 metraj çıkarma yöntemine değineceğiz.
Öncelikle mimari projeye veya elinizdeki verilere göre yapının modellemesini uygun bir biçimde yaptığınızı varsayalım. Bu arada gruplandırma yaparak SAP2000’de pratik modelleme yapma yöntemine ait yazımıza da göz atabilirsiniz.
Detaylı anlatıma geçmeden önce bu kadar uzun yazıyı nasıl okuyayım diyenler için SAP2000 metraj video anlatımını izleyebilirsiniz
Modelimiz hazır olduktan sonra ilk önce analiz yapmamız gerekiyor. Analiz tamamlandıktan sonra kesit analizlerini de kontrol etmek gerekiyor. Çünkü yapımızda kurtarmayan ve kesit değiştirmemiz gereken elemanlar bulunabilir. O yüzden kesit analizini de yapıp değişiklik isteyen kesitleri tespit edip bu işlemi tüm kesitler uygun olana kadar tekrarlamamız gerekiyor.
Tüm kontrolleri yaptınız ve artık modeliniz uygulama projesi çizimi için hazır hale geldi. Ancak, teklif için ya da ön hazırlık için önceden bir tonaj ve metraj bilgisine ihtiyacınız olabilir. Şimdi yaklaşık olarak SAP2000 metraj alımı nasıl yapılır görelim.
Üst menüdeki Display sekmesinden Show Tables butonuna tıklıyoruz. Kısayolu CTRL+T tuşlarıdır. Açılan pencereden Miscellaneous Data sekmesini açıyoruz. 2. sıradaki Material List seçeneğinin kutusunu işaretliyoruz.
Material List seçeneğinin altında 2 adet seçenek vardır.
- By Object Type seçeneği tanımlamış olduğunuz malzemeye göre listeleme yapar.
- By Section Property seçeneği ise çubuklara atamış olduğunuz kesitlere göre listeleme yapar.
Metraj için başka bir seçeneğe ihtiyacımız olmadığı için başka bir seçim yapmadan OK butonuna tıklayabiliriz. Açılan pencerede modelleme yaptığınız birimlere göre listeleme çıkacaktır. Biz SI birim sisteminde çalıştığımız için sonuçlar N, mm olarak geldi. Bunu kilogram ve metre olarak ayarlamak için Done diyerek pencereyi kapatıyoruz ve sağ alttan kg, m seçeneğini seçip tekrardan Display, Show Tables ve Material List seçeneğimiz otomatik seçili geldiği için direkt OK butonuna tıklıyoruz. Bu sefer listeler kg, m olarak karşımıza çıkacaktır.
Ağırlıklı olarak çelik yapı projeleri üzerinde çalıştığımız için örneğimizde By Object Type listesinde S235 ve S275 gibi çelik malzemeleri gösteriyor. Sağ üstteki açılır kutudan By Section Property seçerek de projemizdeki profil tiplerini, kaç metre kullanıldığını ve kaç kg geldiğini görebiliyoruz. Burada bağlantı elemanları ve plakalar gözükmediğinden bunların ağırlığını da hesaba katmak için genellikle toplam profil tonajını %10-%20 aralığında bir arttırım yapıyoruz.
SAP2000’den Excel’e ve Word’e Metraj Verilerini Aktarma Yöntemi
Listeleri Word veya Excel dosyalarına aktarabilirsiniz. Word dosyasına aktarmak için üst menüden sırasıyla File, Display Current Table, In Word as RTF File seçeneğini seçiyoruz. Açılan kayıt penceresinde dosya adı girip Kaydet butonuna tıkladığımızda Word dosyası otomatik olarak arka planda açılacaktır. Liste aşağıdaki şekilde gözükmektedir.
Dilerseniz tek dosya içerisinde hem malzeme listesini ve hem de profil listesini görebilirsiniz. Bu işlem için bu sefer File, Display All Table, In Word as RTF File seçeneklerini seçerek işleme devam edebilirsiniz. Buna benzer detaylı raporlama işlemlerine SAP2000 verilerini kullanarak statik rapor hazırlama yazımızdan ulaşabilirsiniz.
SAP2000’den listeyi Excel olarak dışa aktarmak istiyorsanız eğer tekrar üst menüden sırasıyla File, Export Current Table, To Excel butonlarına tıklamanız gerekiyor. Butona tıklar tıklama arka planda Excel dosyası açılacaktır. Listeniz aşağıdakine benzer bir şekilde Excel’de gözükecektir. Dilerseniz bu dosya üzerinde SAP2000 verileni kullanarak kendinize göre düzenlemeler ve işlemler yapabilirsiniz.
Örneğin hızlıca toplam tonaj bilgisini ve bağlantı elemanları ile plakaların da oransal olarak eklenmiş halini hızlıca hazırlayabiliriz. %10 arttırım yapmak için bulduğumuz toplam tonajı 1.1 ile çarptık. Bunu projenize göre %12 için 1.12, %15 için 1.15 gibi değerlerle de çarpabilirsiniz. Dediğimiz gibi bunlar nihai metraj değil, sadece bize fikir vermesi için çıkardığımız metrajlardır. Nihai metrajlar uygulama projesinin hazırlanmasıyla gerçeğe yakın bir şekilde çıkartılabilir.
SAP2000 analiz programı olduğu için net metrajları vermese de proje metrajı hakkında genel bir bilgiye sahip olmamızı sağlayabilir. SAP2000 metraj ve malzeme listesi çıkartma yöntemini ve metraj bilgilerini Word, Excel gibi ofis programlarına dışa aktarmayı göstermiş olduk.
Aklınıza takılan konular olursa yorum kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz. Mümkün olan en kısa zamanda sorularınızı cevaplamaya çalışıyoruz.
Son Yorumlar