Çelik Çapraz Perde (Stabilite) Bağlantı Çeşitleri
Çelik yapılarda çelik çapraz betonarme yapılardaki perdeler ile aynı görevi görmektedir ve yapıya etkiyen yatay itkileri karşılamaktadır. Çelik çaprazlar yapıyı rijitleştirerek deplasmanların azalmasını sağlar ancak rijitlik arttıkça süneklik azalır. Dolayısıyla yapıya stabilite bağlantılarını yerleştirirken yapının gereğinden fazla rijit olmamasına dikkat etmek gerekmektedir.
Çelik çapraz da denilen sistemin yanal kuvvetlerini alan stabilite bağlantıları kullanım yerleri ve şekilleri
Aşağıda görselde deprem yönetmeliğinin yapı tasarımında öngördüğü çapraz birleşim türleri verilmektedir.
Resimde de görüldüğü gibi merkezi çaprazlar diyagonal çapraz, X çapraz, ters V çapraz, V çapraz, K çapraz olarak modellenebilirler. Merkezi olmayan çaprazlar ise aynı merkezi çaprazlardaki şekillerde olduğu gibi ancak tam olarak düğüm noktasında birleşmezler. Merkezi olmayan çaprazlar merkezi çaprazlara göre daha sünek stabilite bağlantı elemanlarıdır.
Çelik çaprazlar yalnızca basınca ve yalnızca çekmeye çalıştığı için çekme ve basınç kapasitelerine göre birleşim detayları çözülmelidir. Deprem sonrası yapıda ilk önce çelik çaprazların burkulması veya uzaması istenir. Çaprazlar bir çeşit yapının sigortası olarak da nitelendirilebilir.
Çelik yapılarda yapının deplasmanlarını azaltan çapraz bağlantıları ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için Çaprazlı çerçeveler ve fonksiyonları başlıklı yazımıza da göz gezdirebilirsiniz. Bu bağlantı türleri ile alakalı görüşleriniz varsa aşağıdaki yorum yazma kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
Son Yorumlar