Bilimsel ve Mühendislik Bilgi İşlem Giriş
Geçmiş dönemlerde bu derse eşdeğer C programla dili, Fortran programlama dili ve Matlab programı olarak üç ayrı ders olarak verilmekteydi. Öğrenciler bu üçünden birini seçebiliyordu. Bunların içinden en kolayı Matlab dersi çünkü C ve Fortran’ın programlama dili olmasına karşı Matlab bir paket programdır. Yani çözümleyicisi ve kodlama arayüzü iç içedir ve kodlama yaparken size kısayollar, öneriler ve imla hatası yaptığınız yerlerde uyarılar sunar. Dolayısıyla programlama dilleriyle arası pek iyi olmayan arkadaşlarımız için Matlab en mantıklı seçim olacaktır ki büyüklerimiz de bu şekilde düşünmüş ve bu derste C ve Fortan etkilerini en aza indirerek programla dillerinin temeline inmektense daha çok matematiksel çözümlemeleri hızlıca yapabilecekleri Matlab programına önem vermişler.
İşin içine programlama ve bilgisayar girince haliyle vize soruları ve final sorularında çeşitlilik de oldukça artacaktır. Dolayısıyla bu ders için çıkmış soruları çalışabilirsiniz ama çalışmalarınızı bununla sınırlı bırakmayınız ve mutlaka yazım kurallarına dikkat ediniz. Çünkü programda tek bir karakter hatası sizi sonuçsuz bırakacaktır. Nokta yerine virgül koymanız veya işareti koymayı unutmanız programın hata uyarısı vereceği anlamına gelir. Bunun üstesinden gelmenin en kolay yolu ise bol bol alıştırma yapmaktır. Şahsi bilgisayarınız yoksa eğer mutlaka bilgisayar laboratuvarına gidip çalışmalarınızı daha çok bilgisayar üzerinden yapmanızda fayda var. Bilimsel ve Mühendislik Bilgi İşlem Giriş dersi ya da kısaca bilgisayar 2 dersi ile ilgili diğer bilgiler ise aşağıdaki gibidir.
Bilimsel ve Mühendislik Bilgi İşlem Giriş dersi amacı :
1 – Öğrencilerin bilimsel bilgi işlem faaliyetlerine aşinalık sağlama
2 – Problem çözme yeteneklerini geliştirme
3 – Algoritmalar inşa etme yeteneklerini geliştirme
4 – Bilimsel ve mühendislik problemlerini çözmede program kullanma
5 – Öğrencilerin sonuçları değerlendirmesini geliştirme ve yazılı raporlar yazmasını sağlama
Bilimsel ve Mühendislik Bilgi İşlem Giriş dersi içeriği :
Bilimsel ve Mühendislik Bilgi İşlem Giriş, programlar ile hesaplamalar yapma ve problemler çözme, değişkenleri çözümleme, operasyonlar ve temel çıktılar, algoritmalar ve mantık operatörleri, akış kontrolü, hatalar ve hataların kaynakları, fonksiyonlar, lineer cebir uygulamaları, denklem uygulamaları çözme, polinom örnekleri, eğim doldurma uygulamaları, interpolasyon uygulamaları, nümerik entegrasyon uygulamaları, sembolik matematik, sıralı diferansiyel denklemleri yapılmış fonksiyonlar ile çözme.
Bilimsel ve Mühendislik Bilgi İşlem Giriş sonuçları :
1 – Güncel mühendislik problemlerini problem çözücü programlar ile çözme.
2 – Bilimsel yazım kurallarını ve imla kurallarını öğrenme
3 – Problemi analiz etme ve algoritma geliştirme.
4 – Programları test etme, hata giderme ve doğrulama.
5 – Bilimsel ve mühendislik problemlerini hem ham bilgi olarak hem de işlenmiş bilgi olarak çözümleyebilme.
6 – Basit sayısal denklemleri hazır programlar ile çözebilme.
7 – Bilimsel rapor hazırlayabilme.
İnşaat Mühendisliği zorunlu ve seçmeli derslerinin bütününü incelemek istiyorsanız İnşaat mühendisliği zorunlu dersler başlıklı yazımızı inceleyiniz.
Son Yorumlar