Betonarme 1 dersi içeriği – Çözümlü Sorular
İnşaat mühendisliği öğrencilerini mesleğe en çok ısındıran derslerden biri de betonarme 1 dersidir. Artık bir çok derste gördüğümüz bilgileri bu derste kullanma şansına erişiriz. Daha önce gördüğünüz derslerin amacını betonarme 1 dersi süresince daha iyi anlayabilirsiniz. Bu dersi iyi anlamak çok önemlidir. İlk haftalarında biraz kafada canlandırması zor olabilir ancak alıştıktan sonra hesaplamaları yapmak çok kolay olacaktır. Mühendis olarak tek tip sonuçlar yerine tercih edebileceğiniz sonuçlar elde etmenin de tadına varacaksınız.
Betonarme 1 dersi içeriği
Betonarme elemanlar, döşeme, kiriş, kolon, temel, beton ve çelik, malzeme bilgisi, davranış eğrileri, çatlama, aderans, beton ve çeliğin beraber çalışması, kenetlenme, donatı ekleri, yükler, yüklerin birleştirilmesi, güvenlik, sınır durumlar, dikdörtgen kesitte basit eğilme, dengeli donatı, zayıf kuvvetli donatılı kesit, çift donatılı dikdörtgen kesit, tablalı kesit, basit eğilme, dikdörtgen kesitte M+N etkisi, karşılıklı etki diyagramları, dikdörtgen kesitte Mx+My+N etkisi, basit etriyeli ve fretli kolon, kesme kuvvetinin karşılanması, moment kapama diyagramı, burulma etkisi, kesme kuvveti ile burulma etkisi, narin kolon davranışı, elastik hesap kabulleri, dikdörtgen kesitte elastik hesap, çerçeve, kolon-kiriş birleşimi, yeniden uyum ilkesi, konstrüksiyon bilgisi.
Betonarme 1 dersinin amacı
1. Beton ve çeliğin davranışı, betonarme kesit davranışı, tasarım esasları, taşıma gücü hesap yöntemi, konstrüksiyon kavramlarını öğretmek.
2. Öğretilen kavramları uygulamalar ile pekiştirmek.
3. Elde edilen betonarme davranış bilgilerini mühendislik problemlerine uygulama yeteneğini kazandırmak.
Betonarme 1 dersinin öğrenme çıktıları
Bu dersi tamamlayan öğrenci,
1. Betonarme elemanlarda kullanılan malzemeler,
2. Donatı ve beton arasındaki aderans ve donatıların kenetlenmesi,
3. Betonarme elemanlarda basit-bileşik-eğik (M, N+M, N+Mx+My) eğilme etkileri altında davranış ve bu etkilere göre tasarım,
4. Betonarme elemanların kesme ve/veya burulma etkileri altındaki davranışı ve bu etkilere karşı tasarımı,
5. Narin kolon davranışı ve tasarımı,
6. Elastik hesap,
7. Donatı konstrüksiyonu,
konularında bilgi ve beceri kazanır.
Betonarme yapıların çözümlemelerinde sağlam temeller atmanızı sağlayacak olan bu ders. İlerleyen zamanlarda yapacağınız betonarme ödev projesi ve iş hayatında karşılaşacağınız bir çok hesaplamaların ön hazırlığı olarak algılanabilir. Dolayısıyla dersin önemi inşaat mühendisliği bölümü için çok önemlidir.
Betonarme 1 dersinin ödev ve uygulama soruları, vize soruları ile final soruları; diğer bütün bölüm derslerinde de olduğu gibi çıkmış sorulara çok benzer olmaktadır. Dolayısıyla sınavlara çalışmadan önce çıkmış soruları incelemenizi şiddetle öneririz.
Betonarme çözümlü soru – farklı donatı oranlarına göre dayanım hesabı ve yorumu
Bölüme ait diğer derslerin listesine ulaşmak için İnşaat mühendisliği zorunlu dersler konulu yazımızı inceleyiniz.
Beton 1 dersi benim favori dersimdir. Bana betonu sevdiren derstir. Sonra 2 gelir tabi ama mühendisliğin ilk tadı bu dersten geliyor.