Eurocodes – Avrupa yapısal tasarım yönetmelikleri
Eurocodes Avrupa’da kullanılan ve ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkenin benimsediği ve örnek aldığı maddeler içerir. Şimdi bu yönetmeliklerin içeriğine değinelim.
Avrupa Yapısal Tasarım Yönetmelikleri – Eurocodes:
EN 1990 Eurocode : Basis of Structural Design
EN 1991 Eurocode 1: Actions on structures
EN 1992 Eurocode 2: Design of concrete structures
EN 1993 Eurocode 3: Design of steel structures
EN 1994 Eurocode 4: Design of composite steel and concrete structures
EN 1995 Eurocode 5: Design of timber structures
EN 1996 Eurocode 6: Design of masonry structures
EN 1997 Eurocode 7: Geotechnical design
EN 1998 Eurocode 8: Design of structures for earthquake resistance
EN 1999 Eurocode 9: Design of aluminium structures
Tamamı ingilizce olarak yayınlanmış ve 10 parça olan Eurocodes serisi yapı tasarımını neredeyse A’dan Z’ye kapsar. Yapısal tasarımın temelleri, betonarme yapılar, çelik yapılar, kompozit yapılar, ahşap yapılar, taş işçiliği, zemin mekaniği tasarımı, deprem dayanımı tasarımı ve aluminyum yapılar gibi ana başlıklar altında birçok parçalara ayrılmış ve yapısal anlamda ne ararsanız bulabileceğiniz bir yönetmelik serisidir. Herkesin mutlaka temin etmesi gerekmektedir.
Türk yapısal yönetmelikleri de bir çok açıdan yukarıdaki avrupa yapısal yönetmeliklerinden faydalanmış hatta bir çok bölümünü aynen almıştır. Bu yüzden Türkiye’de çalışan inşaat mühendisleri de sık sık bu eurocodes denilen avrupa yapısal tasarım yönetmeliklerine başvurmalıdır. Bunların yanında Amerikan yapı tasarımı yönetmelikleri de aynı şekilde faydalanması gereken yönetmeliklere sahiptir. İlerleyen zamanlarda Amerika Yapı Tasarımı Yönetmeliklerini de tanıtım amaçlı hangi yönetmeliğin hangi konu başlığında önem arz ettiğine değineceğiz.
Yıl 2020 oldu ama biz hala adamların 90’larda çıkardığı yönetmeliklerin yanına bile yaklaşamadık. Çok fazla eksiğimiz var. Umarız kısa zamanda bu konuda gelişmeler kaydedilir.