Betonarme Örnek – Donatı Alanlarına Göre Beton Dayanımı

Betonarme yapılarda donatı hesabı yaparken dikkat edilmesi gereken belli kurallar vardır. Müteahhitlerin sıklıkla savunduğu fazla donatı, kalın donatı vs. kullanmak yapı için her zaman güvenli değildir. Bu konu ile ilgili daha önce betonarme yapılarda dengeli donatı oranının önemine dair bir yazı paylaşmıştık. Bu yazımızda ise denge altı, denge durumu ve denge üstü donatı durumlarına göre betonarme dayanım momentinin hesabını gösteren bir betonarme örnek soru ile karşınızdayız.

Betonarme Eleman Kesitinde Denge Altı, Denge ve Denge Üstü Durumlara Göre Dayanım Hesabı Betonarme Örnek Sorusu

betonarme örnek farklı donatı alanlarına göre dayanım hesabı

Yukarıda örnek çözümünün ilk sayfasını ve betonarme örnek sorusunun içeriğini görmektesiniz. Sorudan da anlaşılacağı gibi 3 farklı donatı alanı verilmiş ve bu donatı alanlarına göre kesitin Mr değerinin hesaplanması istenmiştir. Toplamda 7 sayfadan oluşan çözümlü örnek sorumuzun cevabına yazımızın sonunda bulunan linkten ulaşabilirsiniz.

Bu örnekte göreceğiniz;

Mr: Betonarme Kesit Dayanım Momenti

As: Kesitteki donatı alanı

Örnekte de görülebileceği gibi bir betonarme kesitinde denge ve denge üstü durumlar istenmeyen durumlardı. Bu da bir betonarme kolonda yada betonarme kirişte gereğinden fazla donatı kullanmak, bilinenin aksine yapıya faydasından çok zarar vermektedir.

Peki betonarme yapının kolon ve kirişlerinde gereğinden fazla donatı kullanmanın zararı nedir?

Betonarme demek beton ve demirin birlikte çalışması demektir. Beton malzemesi yapısı gereği çekme kuvvetine karşı oldukça zayıftır. Burada da donatı, yani beton demiri devreye girer ve betonun bu zayıf yönünü telafi eder. Biz inşaat mühendisleri de beton kırılmadan önce içerisindeki demirin görevini yapmasını isteriz.

Eğer çok fazla demir kullanılırsa içerisindeki demir çok güçlü olduğundan daha çalışmaya başlamadan beton kırılır ve görevini yitirir. Bu durumda demir tek başına çalışmak durumunda kalır ancak yapının tasarımı buna göre yapılmadığı için ani göçmeler oluşabilir.

Dolayısıyla bir inşaat yapılırken sadece gerekli hesapların yapılmış olduğu onaylı projelere uyulması gerekmektedir. Saha koşullarından dolayı bir değişiklik yapılması gerekiyor ise de mutlaka sorumlu mühendisin onayı alınmalı ve projelerinin bu değişiklere göre revize edilmesi gerekmektedir. Evet bu değişiklikler biraz zaman ve belki biraz da maliyet gerektirebilir ancak hayat kurtarır.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz farklı donatı alanlarına göre dayanımın hesabı betonarme örnek sorusunun cevabına linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Aklınıza takılan her türlü soruyu ise aşağıdaki yorum yazma kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. samet ö. dedi ki:

    d faydalı yüksekliktir. Kolon yüksekliğinden pas payını çıkarmak gerekir.

    d: kolon yüksekliği – pas payı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.