Pi sayısı ve radyan nedir, nasıl ortaya çıktı

pi sayısı ve radyan nedirPi sayısı ve radyan hepinizin bildiği gibi yüzyıllardır süregelen tartışmalara tanık olmuş ve kimse kesin ya da tam doğru bir sonuç ortaya çıkartıp da ispat edememiştir. Pi sayısını ilk kim kullandığına dair net bir bilgi yok ancak milattan öncesine dayanan bir tarihi olduğu ortaya çıkan tarihi yazıtlardan belli olmakta. Pi sayısı nasıl ortaya çıktı sorusuna cevap olarak da kısaca bir çemberin çevresini hesaplamak için duyulan gereksinim verilebilir. Çemberin çevre açısının Pi değeri ile ilişkilendirme gereksinimine bağlı ortaya çıkmıştır.

Pi sayısı Sümerlerden, Arşimet’ten Öklid’e, Sümerlerden Eski Mısırlılara bir çok alanda kullanılmıştır. Değeri ise hiç bir zaman net olmamakla birlikte 3 sayısı civarında kullanılmıştır. Bizler de ilkokul ortaokul ve lisede 3 değerini ve üniversitede 3,14 değerini vermişizdir. Belli bir seviyeye geldikten sonra hesap makinesi kullanımına geçtiğimiz için hesap makinelerinin aldığı 3,14159 veya hassasiyetine göre 3,1415926535897932384626433832795 gibi değerler de alınabilir. Son yazdığımız değer Microsoft’un Windows işletim sisteminde kullanılan hesap makinesinden alınmıştır. Virgülden sonrasındaki değerlere baktığımızda sayıların belli bir düzene göre ilerlemediği açıkça görülebilir. Pi sayısı çemberin çevresinin çapına oranının yarısına karşılık gelir.

Radyan ise çemberin yarı çapının çember üzerinde oluşturduğu yay çevresine karşılık gelen açısal değerdir.

Pi sayısı ve radyan değerlerinin nasıl ortaya çıktığını ya da neye karşılık geldiklerini kelimeler ile anlatmak zor, dolayısıyla aşağıdaki grafiksel anlatım sizde bir çok şeyi netleştirecektir.

pi sayısı ve radyan nasıl ortaya çıktı

Aslında kelimeler ile pi sayısı ve radyan dakikalarca, hatta derinliğine göre saatlerce anlatılabilir, ancak yukarıdaki hareketli grafiksel anlatım ile pi sayısı ve radyan hakkında aslında bir efsane olmaktan çıkıyor size mantıklı bir tabana oturuyor. Bütün bu çabaların temel sebebi ise bir dairenin çevresini hesaplayabilmek. Tabii ki bu dairenin ya da çemberin çevresiyle sınırlı kalmıyor, rahatlıkla daire ve çember alanını hesaplayabilmemize, aynı şekilde hacmini hesaplayabilmemize olanak sağlıyor. Pi sayısı olmasaydı, sayısız deneyler, hesaplamalar sonucu pi sayısının değeri ortaya atılmamış olmasaydı yaklaşık da olsa bu hesapları yapmamızı oldukça zorlaştıracaktı. Deneysel verilere göre pi sayısının virgülden sonraki haneleri sonsuza kadar gidiyor ancak biz inşaat mühendisleri için virgülden sonraki iki hanesi yeterli olacaktır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.