2019 Yılı Yapı Sınıfları Birim Metrekare Yaklaşık Maliyetleri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca her yıl yayımladığı ve yapı yaklaşık maliyetlerinde kullanılan fiyatlar mevcuttur. Yeni yılın yapı yaklaşık birim maliyetleri çıkana kadar eski birim maliyetler kullanılır. 2019 Yılı Yapı Sınıfları Birim Metrekare Maliyetleri henüz yayımlanmamıştır. Resmi gazetede yayınlanır yayınlanmaz aşağıdaki aktif hale gelecek linkten görebilirsiniz. 2019 Yılı mimarlık ve mühendislik hizmet bedellerinin hesabında kullanılan yapı yaklaşık birim maliyetleri hakkındaki tebliğ resmi gazetede yayımlanana kadar Yapı Sınıfları 2018 Birim Fiyat Maliyetleri ‘ne bakabilirsiniz ve kullanabilirsiniz.

2019 Yılı Yapı Sınıfları Birim Metrekare Yaklaşık Maliyetleri

Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak 2019 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri 16 Mart 2019 tarihinde 30716 sayı ile Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.  Buradan indirebilirsiniz.

2019 Yılı Yapı Sınıfları Birim Metrekare Yaklaşık Maliyetleri

2019 Yılı Yapı Sınıfları Birim Metrekare Yaklaşık Maliyetleri

Yapı Sınıfları

Mühendislik ve Mimarlık hizmet bedelleri hesabında kullanılan maliyetler yapıların sınıfına göre belirlenir. Maliyeti hesaplanmak istenen yapının hangi sınıfa girdiği belirlenir. Bu yapı sınıfının metrekare birim yaklaşık maliyeti belirlenir. Bedeli hesaplanmak istenen yapı metrekaresi ile çarpılır. 5 farklı yapı sınıfı ve bu sınıflar altında yapı grupları mevcuttur. Aynı sınıftaki yapılar farklı gruplarda yer alıyorsa metrekare yaklaşık maliyetleri de farklılık gösterir.

Mimarlık Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılan Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Kullanımı

Normalde bir yapının yaklaşık maliyetinin hesaplanmasında en doğru sonuç her imalatın tek tek hesaplanmasından geçer. Elektrik, mekanik ve inşaat imalatlarındaki tüm iş kalemleri, nakliyeler hesaplanarak bulunur. Ancak bu işlemler çok vakit alacağından önceden bir yapının tahmini olarak ne kadar maliyette olacağı hesaplanmak istediğinde en basit şekilde bu yapı sınıflarına göre maliyet hesabı kullanılır. Mimarlık ve Mühendislik hizmet bedellerinin hesabında kullanılan yapı yaklaşık birim maliyetleri kullanılarak çok kısa sürede yapının tahmini maliyeti belirlenebilir.  Bu hesaplama için;

Yapıların Yapı sınıflarındaki birim maliyetlerini kullanarak hesap yapmak için yapıların alanı gerekmektedir. Yapı alanı hesaplanırken en alt katın taban alanı şeklinde değil tüm katların alanı hesaplanır. Örneğin; 150 metrekare’lik alana sahip 5 katlı bir binanın maliyeti hesaplanırken 150*5=750 metrekare olarak hesaplanır. Daha sonra bu binanın hangi yapı sınıfına girdiği yapı yaklaşık birim maliyetlerindeki yapı sınıfı – yapı grubuna bakılarak belirlenir. Yapının birim metrekare yaklaşık maliyeti yapı toplam alanıyla çarpılarak istenilen yapının yaklaşık olarak ne kadara mal olacağı hesaplanır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.