Çelik çatı analiz programı

Projelendirme aşamasında çelik çatı analizi ile ilgili tüm sorunlara tek seferde cevap olarak betonarme yapılardaki gibi tek bir paket program çözümü şuan için maalesef yok. Çelik yapılar günümüz Türkiye’sinde betonarme yapılar kadar yaygın olmadığı için piyasada bu işi tam anlamıyla bilen çok fazla mühendis de yok. Çelik çatı analiz ve çözüm aşamaları olarak sizlere kendi tecrübelerimden faydalanarak birkaç öneride bulunacağım.

çelik çatı analiz programları

Projenin mimari aşaması, mesnet yerlerinin belirlenmesi ve sistem çalışmasının tespiti.

Sizden bir çelik yapı projelendirilmesi istendiği zaman yapılması gereken ilk şey projenin mimarisinin bulunup bulunmadığını sormak. Ruhsat alınacak bir proje ise -ki ruhsat almak şart- yapacağınız çelik projenin mimari ile uyuşması gerekmektedir. Mesnet açıklıkları taşıyıcı sistem seçiminde çok önemlidir. Mümkünse mesnetlerin aynı doğrultularda olması beklenir. Mimari projede çelik çatı eğimi görülebilmelidir. Kaplama türü, şekli ve yönü gösterilmelidir çünkü kaplama şekli ve malzemesi sizin alacağınız yükler ile dış yükleri taşıyıcıya aktaracak aşık, kuşak gibi elemanların hesap ve modellenmesinde etkilidir. Yapının bulunduğu yer deprem yükleri, kar ve rüzgar yükleri açısından bilinmelidir. Aslında betonarme yapıların tasarımında kullanılan hemen hemen bütün parametreler çelik yapılar için de gereklidir ancak çelik yapılarda kullanılan programlara bütün bu parametrelerin elle hesaplanarak tanımlanması gerekmektedir.

Örneklendirmek gerekirse çelik çatı olarak konut çatıları, fabrika çatıları, kanopiler, sundurmalar verilebilir. Peki bu çelik yapı türlerinin çözüm yöntemleri nelerdir? Hangi programlarla çelik bir çatının çözümü yapılabilir?

Yazının bu bölümünde çelik yapı projelendirmesine başlamadan nelere dikkat edilmesi gerektiğine değindik. Bir sonraki yazımızda çelik yapı analizi (SAP2000), tasarımı, modellemesi (Tekla Structures – xsteel) ve pafta haline getirilmesi (AutoCAD) aşamalarında kullanılan programların kullanımı ile ilgili kısa pratik bilgiler vereceğiz.

SAP2000 ile proje çizmeye başlarken nelere dikkat edeceğinize dair bilgileri SAP2000 proje çizim aşamaları başlıklı yazımızdan edinebilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.