Yüksek Lisans Yapmanın Avantajları Dezavantajları
Üniversitelerin sayısı arttıkça lisans mezunu arkadaşlarımızın da sayısı bolca arttı. Etrafınızda mutlaka yüksek lisans ile ilgili şunu söyleyen insanlar vardır;
“Artık herkes üniversite mezunu olabiliyor. Ön plana çıkmak için yüksek lisans yapman lazım.”
Doğru mu söylüyorlar?
Hayır.
Yüksek lisans yapmak gereksizdir demiyoruz tabii ki, ancak doğru yerde ve doğru zamanda yapmanın gerekliliğinden bahsetmeye çalışacağız.
Öncelikle yüksek lisansın tek dezavantajından bahsedelim
Sitemiz inşaat sektörü üzerine olduğu için İnşaat Mühendisi olduğunuzu varsayalım. Mezun olduktan sonra da bir yapı denetim firmasına girdik ve kontrol elemanlığı yapıyoruz.
Şimdi bu arkadaşımız gidip Ulaştırma Mühendisliği alanında yüksek lisansını yaparsa ve gelecek planlarında bu konuda çalışmayı düşünmüyorsa tamamen zaman kaybı olacaktır ve ünvandan başka çok bir faydası olmayacaktır.
Dolayısıyla hangi alanda lisansüstü programa katılacağımız konusunda iyice düşünüp daha sonra yazılmakta fayda var.
Yüksek lisans yapmanın avantajları
Lisans programından yeni mezun olduysanız ve henüz iş hayatına atılmadıysanız ilk olarak hangi alanın size yakın geldiğini, hangi derse çalışırken zevk aldığınızı, hangi dersten veya konuya çalışırken sıkılmadığınızı bir süzgeçten geçirin. Zaten kendinizi en yakın hissettiğiniz alanı bu şekilde belirleyeceksiniz.
Yüksek lisansı, yalnızca çalışmak istediğiniz alan ile alakalı bir bölümde yaptığınız zaman kendiniz için avantajlı hale getirebilirsiniz.
Tekrar bir inşaat mühendisi arkadaş ile örneklendirelim.
Bu arkadaşımız;
- Bir proje ofisinde çalışıyor, ya da çalışmayı düşünüyor ise Yapı Mühendisliği,
- Hakediş, metraj, planlama konularında çalışmaya meyilliyse Yapı İşletmesi,
- Barajlar, su kanalları vs. konularında çalışma planı varsa Hidrolik ve Su Kaynakları bölümü,
- Zemin etütleri, kazı işleri gibi işler ya da zemin ile alakalı bir alanda çalışma planı varsa Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği,
- Karayolları, demiryolları gibi alanlarda çalışma düşüncesi varsa da Ulaştırma Mühendisliği,
alanında bir lisansüstü programı bitirmesi, çalışma hayatında kendisine büyük avantajlar sağlayacaktır. Bunların en önemlilerinden biri çalıştığı yerde alternatifinin bulunmaması olabilir ve bu durum büyük ölçüde alacağı maaşa yansır.
Adınızın önünde yüksek ünvanının bulunması da diğer insanlara karşı biraz daha güven verici durabilir. Bu herkes için geçerli değildir tabii.
Tezli yüksek lisans mı, tezsiz yüksek lisans mı?
Eğer doktora yapmak istiyorsanız kesinlikle tezli yüksek lisans yapmak durumundasınız. Akademik olarak ilerlemek istiyorsanız da aynı şekilde.
Tezli yapmanın diğer bir avantajı ise tez konunuzun piyasa ihtiyacına göre seçilmesi ve sizin bu konuda uzmanlaşmanız durumunda iş hayatınızda sizi birçok mühendisten farklı kılacaktır.
Yüksek lisanstan daha ileri bir seviyeye çıkmayı düşünmüyorsanız tezsiz yapmanızda bir sakınca yok. Kolay kolay kimse size tezli mi, tezsiz mi yaptınız diye sormayacaktır.
Yüksek lisans yapıp yapmama konusunda hala kararsızsanız bir de bu konu hakkında hazırlamış olduğumuz videoya da göz atabilirsiniz. Faydalı bilgiler edineceğinize eminiz.
Sonuç olarak lisansüstü program tercihi yaparken lisans derecenizin, ales puanınızın veya yds puanınızın yettiği herhangi bir bölümü tercih etmektense, sizin ilgi alanınıza uygun olanı tercih edin. Eğer akademik olarak ilerlemeyi düşünmüyorsanız ve size uyan bölüme de gitme şansınız yoksa eğer yapmayın gitsin. Çeşitli kaynakları kullanarak da kendinizi geliştirme şansınız sizin elinizde.
Yeni mezun olan ya da iş arama konusunda kaygılarınız varsa Yeni mezun inşaat mühendisi ne yapmalı başlıklı yazımıza göz gezdirebilirsiniz.
Eklemek ya da düzeltmek istediğiniz konular varsa eğer aşağıdaki yorum bölümünden iletişime geçebilirsiniz.
okumak her zaman kazandırır tezi çok doğru önemli olan insanın kendini geliştirmesi
Alanina gore tezsiz yuksek lisans tezliye hore dsha faydali. Ornegin fen edebiyat mezunuysaniz tezsiz yaparak formasyon alabilir ogretmenlik yapabilirsiniz. Tani ogretkm gorevlisi olmak gibi bir idealjniz varsa tezsiz tam size gore
Diplomaya bakan bir şey ise elbette yüksek lisans faydalı olacaktır ama tecürebeyi de göz ardı etmemek gerekiyor diye düşünüyorum
Bazı bölümlerde yüksek lisans çok avantajlı olabilir ama bazı bölümlerde de örneğin yazılım mühendisliğinde yüksek lisans yapmak pek doğru gelmiyor bana. Yazılım yeteneğiniz yüksekse ve dil biliyorsanız yüksek lisansa gerek yok.
Bence yuksek lisans alanina gore cok gerekli degilse yapmaya gerek yok. Onun yerine bukunulan bransta calisarak tecrube kazanmak daha mantijli. Bazen tuksek yapinca pek yukselemiyosunuz. Taniki bu durum her brans icin gecerlindegil.
Yuksek lisans zor bi olay gercekten. Aslknda zor bir karar. Cunku isin sonunda tekrar basa da donebilirsiniz. Yada ilerleyerek akedemik kariyer yapabilirsiniz. Yani her sey size kalmis. Dogru bir bolum ve dogru tercihle yolunuza devam etmelisniz
bence eğer imkan ve yeteneğiniz varsa mutlaka yüksek lisans yapmalısınız çünkü iyi bir işte size avantaj sağlıyor firmalar gözünde kariyerli bir kişi oluyorsunuz
Her zaman okumak iyidir kim ne derse desin yüksek lisans yapmış olmak iyidir
Ben yaptım hiçbir faydası olmadı. Hala issizizm. Yüksek lisans yapmak gerçekten gerekli mi diye sorsanız hayir derim.
okumak iyidir tabiki. ancak oku oku nereye kadar 😀 doğru zamanda hayata atılmakta gerekli. peki biz ne yapmalıyız. en iyisi bir rehber oğretmene danısmak bu durumda. yolumuzu cizecektir.
Arkadasim yuksek lisans yaparken ben kpss y girdim. Ben atandim arkadasim sonra yuksek lisansi bitirdi ve oda benden sonra kpss ye girip atandi. Sonuc olarak ikimizde ayni iste calisiyoruz.bir sey farketmedi
Ayten hnm benim kızımda okuyor yüksek lisans ama çok zorlanıyor.Ne tavsiye edersiniz?