Tekla Structures Makro Merdiven Çizimi (XSteel Video Eğitim)

Çelik yapı statik hesapları ve tasarımı yapan mühendis arkadaşlarımız Tekla Structures programını mutlaka duymuşlardır. Duymamışlar ise çok şey kaybettiklerini şimdiden söylememiz gerekiyor. Biz bu yazımızda hemen hemen her yapıda bulunan merdivenlerin Tekla Structures Makro kullanarak çizimine değineceğiz.

Lafı her zamanki gibi çok fazla uzatmıyoruz ve öncelikli olarak eğitim videomuzu sizlere sunuyoruz.

Tekla Structures Makro yardımıyla düz sahanlıklı merdiven çizimi video anlatımı

Aşama aşama Xsteel üzerinde makro yardımı ile merdiven çizimini nasıl yapılır anlatalım.

  • Öncelikle merdivenin tek aks üzerindeki başlangıç, kırılma ve bitiş noktalarını Add points at any position butonu yardımı ile ekliyoruz.
  • 10. Makro sayfasının ilk sırasında yer alan Stairs (S71) makrosunu kullanarak önce başlangıç ve sonra ilk merdiven kolunun bitimindeki noktayı seçiyor ve farenin orta tuşuna (pan tuşu) tıklıyoruz. Bu işlemden sonra varsayılan makro ayarlarıyla bir merdiven oluşmuş oluyor.
  • Makro ayar penceresindeki Picture sekmesinde basamak adedini giriyoruz.
  • Stair Setup sekmesinden merdiven kirişi profillerini belirliyoruz. İsteğe bağlı olarak yönleri de belirlenebilir.
  • Steps sekmesinde ise basamak formunu ve ölçülerini belirliyoruz.
  • Son olarak her 2 sekmede de Class boşluklarından merdivenin renklerini de belirleyebilirsiniz.
tekla structures makro merdiven çizimi

Yukarıdaki aşamalar düz bir merdiven kolonu oluşturacaktır. Sonrasında varsa merdivenin 2. kolunu da çizebilirsiniz.

Tekla Structures Makro merdiven çiziminde makro patlatma ve mesnetlerinin çizilmesi

Merdiven kollarının çizimini tamamladıktan sonra artık makroları patlatıp manüel çizime geçebilirsiniz. Tekla’da makro patlatma işlemini makroyu seçtikten sonra sağ tıklayıp Explode Component seçeneği ile yapabilirsiniz. İlk olarak merdiven ayaklarından başlayabilirsiniz. 5. makro sayfasında bulunan Base Plate (1042) makrosu yardımıyla sabit mesnetleri merdiven ayaklarına uyguluyoruz. Mesnet tasarımını statik hesabınıza ve merdiven kiriş profiline göre ayarlamanız gerekmektedir.

Sonraki aşama varsa sahanlık plakasının ebatlarını sahanlık boyuna göre ayarlamak. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sahanlık taşıyıcılarının yeterli düzeyde eklenmesidir. Merdiven genişliği fazla ise sahanlık altına ilave profiller eklemekte fayda vardır.

Son olarak merdivenin bitimindeki mesnetin işlenmesi gerekmektedir. Burada yapı özelliğine göre çelik profil ya da betonarme bir kiriş olabilir. Eğer çelik profile bağlantı yapılacaksa 1. makro sayfasındaki Shear Plate Simple (146) makrosu yardımıyla mafsallı bir bağlantı yapılabilir. Tabii ki bu bağlantı biçimi yine statik hesaplar sonucunda daha net ortaya çıkacaktır.

Eğer takıldığınız ve merak ettiğiniz konular varsa aşağıdaki yorum yazma kısmından bize iletmeyi unutmayın. Kendi tekniklerinizden de bahsedebilirsiniz. Sonraki anlatımımızda korkuluk makrosu ve patlatarak manüel düzenlemesinden bahsedeceğiz. İlgili yazıyı sitemizde bulabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.