SAP2000 spektrum eğrisi oluşturmak (TDY 2007)
Türk Deprem Yönetmeliği 2007’ye göre binaların ve bina türü yapıların deprem hesabında kullanılacak yöntemler; Bölüm 2.7’de verilen Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi, Bölüm 2.8’de verilen Mod Birleştirme Yöntemi ve Bölüm 2.9’da verilen Zaman Tanım Alanında Hesap Yöntemleridir. 2.8 ve 2.9’da verilen
yöntemler, tüm binaların ve bina türü yapıların deprem hesabında kullanılabilir. Deprem yönetmeliğine göre okullarda lisans derecesinde gösterilen eşdeğer deprem yükü yöntemine göre hesap bina yüksekliği en fazla 40 metre olan yapılarda kullanabilmektedir. Böylece 40 metreden daha yüksek yapılarda mod birleştirme yöntemi ve zaman tanım alanında hesap yöntemine başvurmak gerekecektir. Zaman tanım alanında hesap yönteminde daha önce gerçekleşmiş bir deprem verileri kullanılırken, mod birleştirme yönteminde 50 yıl içerisinde gerçekleşmesi olasılığı %10 olan depremin ivme verileri kullanılarak hesap yapılır. Bu ivmeyi veren spektrum eğrisidir. Biz de SAP2000 spektrum eğrisi nasıl oluşturulur ve programa nasıl tanımlanır ona bakalım.
SAP2000 spektrum eğrisi oluşturma ve programa tanımlama
- Öncelikli buradan bazı belli başlı spektrum eğrisi verilerini veren dosyaları ve bunları oluşturmamıza yarayan mini uygulamayı indiriniz.
- Spektrum eğrisi oluşturmak için dosya içerisinde spectra uygulamasını çalıştırın.
- Yapınızla ilgili verili girdikten sonra kaydet tuşuna bastığınızda aynı dosya konumunda deprem.txt adında yeni bir dosya oluşacaktır.
- Bu dosyanın adını istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu nokta ve virgüllerdir. Eğer bilgisayarınızın ondalık ayracı nokta ise dosyadaki bütün ayraçlar nokta, bilgisayarınızın ondalık ayracı virgül ise dosyadaki ayraçların da hepsi virgül olmalıdır. Bu dosyaları tek bilgisayarda kullandığınızda ayar yapmanıza gerek kalmayacaktır muhtemelen ancak önceden oluşturduğunuz veri dosyasını başka bilgisayarda kullanmak isterseniz bu konuya dikkat etmelisiniz.
- SAP2000 programında hesap dosyanızı açın.
- Define menüsü altında bulunan Function sekmesindeki Response Spectrum menüsünü açın.
- Choose Function Type to Add kısmından From File seçeneğini seçin ve Add New Fuction butonuna tıklayın.
- Açılan pencerede öncelikle Period vs Value seçeneğini işaretleyip Browse butonuna tıklayarak bilgisayarınızda oluşturduğunuz txt dosyasının konumuna gidin. Görünecek dosyalar seçeneğinden All Files veya Text Files (.txt) seçeneğini seçmeyi unutmayın. Oluşturduğunuz spektrum eğrisi dosyasını bulduktan sonra işaretleyip onaylayın.
- Programdaki pencere Display Graph butonuna tıkladığınızda SAP2000 spektrum eğrisi grafiğini göreceksiniz.
- Convert to User Defined butonuna tıklarsanız grafik SAP2000 dosyasına gömülür ve herhangi bir bilgisayarda çalıştırdığınızda otomatik olarak gelir. Aksi halde her seferinde spektrum eğrisi dosyasının konumunu ayarlamanız veya yeniden eklemeniz gerekecektir.
- Function Name ismini de yazdıysanız OK butonuna tıklayarak grafiği tanımlamış olursunuz ve artık Load Case bölümünden tanımlamalarınızı yapabilirsiniz.
SAP2000 spektrum eğrisini oluşturma ve programa tanımlama işlemi bu kadar kolay. Yukarıda bahsettiğimiz SAP2000 menü isimleri ve seçenekleri versiyondan versiyona farklılıklar gösterebilir. Menü isimleri ve görseller kullanacağınız versiyonlar ile birebir uyuşmayabilir ancak çok aşırı farklılıklar olmayacaktır. Ufak araştırmalarla aynı işlemleri yapan menülere ulaşabilirsiniz. Ayrıca TDY 2007 grafiklerine de yeni versiyonlarda ulaşabilirsiniz.
Yazınız için teşekkürler. Ancak dosyadaki program 2007 deprem yönetmeliğine uygundur. TBDY 2018 ‘ e uygun bir çözüm değildir. Yeni yönetmelikte spektrum dosyasını nasıl hazırlayabiliriz ? Teşekkürler.
Evet bu yazı TDY 2007 yönetmeliği tedavüldeyken hazırlandı. TBDY 2018 için henüz yazımız hazır değil ancak listemize ekledik. Kısa zaman içerisinde paylaşmaya çalışacağız.