Metroda Sel Felaketi Önleme Sistemi (Doğal Afetlere Hazırlık)

Yaz aylarında haberlerde sıkça gördüğümüz ve hemen hemen her yaz tekrardan karşımıza çıkan İstanbul’u sel aldı, Ankara metrosunu su bastı, Üsküdar’da yüzen dolmuşlar gibi haberlerden sonra su baskınlarını önlemek amaçlı konuşmalar, bildiriler, haberler yayımlandı. Öyle sistemler tanıtıldı ki yapımı bu yerleşim merkezleri için bu saatten sonra hemen hemen imkansız. Dolayısıyla bazı bölgeler artık bu durumla yaşamak zorunda. Hiç mi çözüm yok diyeceksiniz. Tabii ki her şey gibi bunun da bir çözümü var. Bu yazımızda tanıtacağımız sistem metroda sel felaketi önleme sistemi olarak sizlere fikir verebilecek türden. Bu sistemi anlatarak tanıtmamız mümkün olmadığından 3 fotoğraf ile sistemi sizlere göstermek istiyorum.

Resimlere bakmadan hemen önce Afetlere karşı ne kadar hazırız – Afet Yönetimi başlıklı yazımızı okuyarak bu tarz doğal olaylara karşı hepimizin üstlenmesi gereken görevlere değinen yazımızı da bir kenara alıp okuyabilirsiniz.

metroda sel felaketi önleme mekanizması

Fotoğrafta gördüğünüz sistem Japonya’nın Nagoya kentine ait metrolarda bulunan sel önleme yöntemidir. Metro girişlerine hidrolik bir basamak ekleyerek sel felaketi sırasında metronun su basmasını yaklaşık 30 santimetre boya kadar engelleyebilecek bir sistem. Böylece yerin altında kalan metro sistemleri için felaketin şiddeti önemli bir ölçüde engellenmiş oluyor. Bu sistem Ankara’ya uygulanırsa eğer bu yaz haberlerde metroda yağmur yağdıran görüntüleri görmeyebilirsiniz.

metro girişi selden korunma sistemi

Kolayca anlaşılacağı üzere fotoğraflarda görülen sistem milyar dolarlara, tüm şehri yeniden kurmaya, bütün alt yapı sistemini yeniden inşa etmeye gerek olmayan gayet ekonomik ve pratik bir sistem. Tabi bu metro ve diğer yeraltı sistemleri için geçerli. Araç tünellerinde bu sistem belki imkansız ancak bodrum katlardaki evlerde bu sistem baz alınarak bir şeyler düşünülebilir.

Ekonomik ve pratik olarak metroda sel felaketi önleme mekanizması.

Peki bu mekanizme sel felaketi sırasında nasıl bir işlev görüyor, fotoğraflarda su filan yok, hiç sızıntı olmuyor mu gibi sorularınızı yanıtlayacak olan bu son metroda sel felaketi önleme sistemi fotoğrafını paylaşıyor ve bitiriyorum.

japonya nagoya su baskını önlemi, metronun selden korunması

Aslında felaketi felaket yapan çoğu zaman insanların kendisi oluyor. Felaketler belki doğanın bir kanunu ancak onlara karşı önlem almak da bizim nihai görevimiz. En az deprem kadar sel ve fırtına felaketleri de önemle üzerinde durmamız gereken doğal olaylardır.

Bütün mühendislik dallarında bu tarz doğal olaylara karşı önlemler mutlaka bulunmaktadır. Ancak iş uygulamaya geldiğinde çabuk ve ucuz olsun da nasıl olursa olsun mantığından çıkmak gerekir. Gelişmiş ülkeler attıkları bu adımlarla gelişmiş ülke tanımına giriyorlar.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

12 Cevaplar

  1. Betoncu dedi ki:

    Aslında çok çok basit bir sistem ama tabi öncesinde seli önleyecek tedbirler alınması daha iyi.

  2. emin dedi ki:

    Metroda Sel Felaketi Önleme nin ne kadar önemli olduğunu dün yaşanan felkette anlamış olduk

  3. Sahsenem dedi ki:

    Metrolara bu sistem sart. Son istanbul slinde metrolar hepnsusla doldu. Metro yerine su geldi daha fazla yagid olda indanlar bogulabilirdi

  4. Perihan dedi ki:

    Vi kac gun once metro duragindaydim. Metro yerine bir anda sular gelmeye basladi. Gerkes sasirdi ve yukarilara kacmsya badlafi. Ancks yukarilar adagidan beterdi. Bu sistem sart

  5. helen dedi ki:

    Bu en son yağışta 10 dk önce dışarı çıkmıştım bir yere gidecektim bazıları diyordu adamlar yüzerek karşıya geçiyor diye hayrette kalmıştım. Önceden bu önlemler alınsa pek fena olmazdı.

  6. Hakan dedi ki:

    İstanbuldaki son olaydan sonra bu çok mantıklı ama o son yağmura bu sistem dahi dayanamazdı.

  7. şefik dedi ki:

    Doğal Afetlere Hazırlık ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk

  8. inci dedi ki:

    Evet bu son yağmurdan sonra bu yazının yazılması çok güzel olmuş. Doğal felaketlere hazırlıklı olmak gerekir ama ne kadar hazırlıklı olursak olalım felaketin nereden geleceği belli olmaz

  9. metin dedi ki:

    son yasanan istanbul sel olayı bizlere gostrdiki bu sistemden ulkemize sart. istanbulda yaşamıyorum ancak yaşamasamda gercekler ortada. yerin altındaki yapılara ilk sle olayında su dolmakta bu sistem en azından zaman kazandıracaktır

  10. mine dedi ki:

    Felaketler kaçınılmazdır. Mutlaka olur ama önlem almak gerekli ama bundan çok seneler önce olsaydı bu olay daha farklı olurdu.

  11. Can dedi ki:

    Doğal afetlere karşı kesinlikle tedbir alınması gerekiyor. Doğal afetin ne zaman gerçekleşeceği belli olmuyor.

  12. reşit dedi ki:

    tam o yağmur yağmasından 10 dakika önce çıkmıştım ve ıslanma olmadı sonra bir yağdı neydi o gün. İnsanlar yüzerek geçiyordu diyorlardı inanmamıştım ama aynen öyle imiş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.