Çelik kumlama işlemi ile yağ ve pas temizleme

çelik kumlama işlemi ile pas ve yağdan kutrulmaHangi alanda olursa olsun çelik malzemenin kökeni demir olduğu için en büyük düşmanı tabii ki pastır. Çelik malzemenin yüzeyi hiç suya maruz kalmasa bile havadaki nemden kaynaklı olarak kısa sürede paslanabilir. Dolayısıyla çelik malzeme kullanılarak yapılan yapılarda da mukavemeti ciddi boyutlarda etkilene pastan kurtulmak, başlıca görevlerden biri olmuştur. Bunun için yapılacak ilk işlem kumlama işlemidir. Yapısal alanda kullanılan çelik kumlama işinde malzeme, yüzeyindeki yağ ve pastan arındırılarak güvenli hale getirilmek istenir. Ancak bu yeterli değildir. Çelik profillerin üretiminden sahadaki montajına kadar geçen sürede pastan korunması için titiz davranılması şarttır.

Yapısal olarak kullanılan çelik kumlama işlemi ile çelik malzemeyi pastan ve yağdan arındırarak mukavemetinden bir şey kaybetmemesini sağlama işlemleri

Çelik profiller neden yağlı olur. Bunun sebebi basit mantıkla çoğu zaman sıcak işlemden geçerek üretilen çelik profillerin üretim zincirinden geçerken rulolara yapışmaması ve pürüzsüz bir yüzey elde edilmek istenmesi olarak açıklanabilir. Peki bu yağın zararı nedir? Yağlı olarak imalata giren malzemeler eğer düzgünce tiner veya başka bir temizleyici yardımı ile temizlenmez ise üzerine atılan pastan koruyucu boyalar gerekli nüfuziyeti sağlayamaz ve kısa sürede malzeme boyayı üzerinden atar ve paslanmaya zemin hazırlanmış olur. Dolayısıyla çelik kumlama işinin önemi burada ortaya çıkar. Aşağıdaki videoda hafif paslı bir yüzeye sahip UPN profillerin kumlama işleminden geçtikten sonra nasıl bir görünüme sahip olduklarını kendiniz görün.


Çelik malzemeler kumlama işleminden geçtikten sonra yağdan arındırılmış hafif pürüzlü bir yüzeye sahip olurlar. Bu yüzey malzeme üzerine atılacak boyanın tutunabilirliğini arttırır. Yalnız malzeme kumlama yapıldıktan sonra direkt imalata alınırsa, imalat süresince yine paslanmaya müsait bir ortam oluşacaktır. Dolayısıyla imalat öncesi astar boya olarak da adlandırabileceğimiz shop primer astar boyası malzemeye kumlamadan hemen sonra uygulanmalıdır. Bu boya malzemenin imalat süresi boyunca paslanmasını önler. Ayrıca kaynak işlemi sırasında yanmaması ve parlamaması sebebiyle imalat sırasında bir zorluk çıkarmaz. Daha sonra malzemelerin imalatı tamamlanır, kaynak, çapak temizlikleri yapılır ve bu sefer pas koruyucu astar boya çelik profillere uygulanır. Üzerine de nihayet son kat boya dediğimiz istenilen renkte bulunan (RAL kataloğu boyaları gibi) boya uygulanır ve çelik malzemeler artık montaja hazır hale getirilmiş olur.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Aykut dedi ki:

    Peki asit banyosu niçin yaptırılır?

    • admin dedi ki:

      Asit banyosu da aynı şekilde çeliği pastan temizleme amacı ile kullanılır ancak kumlamanın aksine daha küçük çelik parçalarda (cıvata, somun, ankraj vs.) tercih edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.