SAP2000 mi STA4CAD mi – Statik hesap
Türk inşaat mühendisleri tarafından en çok anılan 2 program SAP2000 ve STA4CAD olsa gerek. Bu iki programı karşılaştırmak aslında çok fazla doğru olmaz çünkü biri analiz programı iken diğeri tasarım programıdır. Dolayısıyla öncelikle bu iki kavram arasındaki farkı irdelemek gerekir. SAP2000 mi STA4CAD mi sorusuna cevap verirken bu kavramları da açıklamaya çalışalım.
SAP2000 mi STA4CAD mi, ikisi arasındaki fark nedir, inşaat mühendisi olarak hangi programı öğrenmeliyim, SAP2000 zor mu yoksa STA4CAD mi zor
Soruları cevaplamaya SAP2000 programının bir analiz programı olduğunu belirterek başlayalım. SAP2000 size hazır bir altlık sunmaz. Kullanmak istediğiniz malzemeleri, çubuk elemanlarını, yüklemeleri, kombinasyonları tamamıyla kendiniz belirler ve hangisini nerede kullanacağınıza kendiniz karar verirsiniz. Her bir eleman için mesnetlenme tiplerini, çalışma eksenlerini, yükleme şartlarını kullanıcı tek tek belirler. Analizlerinizi yaptıktan sonra projelerinizi uygulama projesi haline getirmek için harici bir yazılım kullanmanız gerekmektedir. SAP2000’de betonarme analizi yaparken kolon ve kirişlerin ebatlarını belirledikten sonra donatı yerleşimini de siz yaparsınız ve analiz sonucunda program size izin verilen gerilmelerin neresinde olduğunuzu belirtir. Daha sonra tekrar modelinizi düzenlersiniz. Ayrıca kullanmak istediğiniz yönetmelikleri de siz seçersiniz. Neyse ki SAP 15. versiyondan sonra TS500 yönetmeliğini dökümanlarına ekledi ve Türk betonarme kullanıcıları için bir kolaylık sağlamış oldu. Çelik yapılar için ise henüz hala vazgeçilmez durumdadır. Bunun en açık sebebi çelik yapıların birleşimlerinin betonarme kadar standart olmamasıdır. Bütün bunlardan yola çıkarak SAP2000’i öğrenmesinin daha zor olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca sadece ingilizce dili olarak kullanılması da bunun ayrıca sebeplerinden biri. İyimser bir yaklaşımla hiç bilmeyen birisinin bu programı kullanmayı öğrenmesi yaklaşık 2 ay alacaktır. Mühendis olmayan birinin bu programı kullanması çok düşük bir ihtimaldir ve ek olarak makine mühendislerin de bazı alanlarda kullanım alanlarına girer. Çelik bir yapı analizi yaparken hangi adımları izlemeniz konusunda sizlere yardımcı olabilecek SAP2000 proje çizim aşamaları başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
STA4CAD ise bir paket program olmasıyla beraber tasarım programıdır. Betonarme yapıların statik hesaplarının yapılmasında ve uygulama projelerinin hazırlanmasında mühendislere çok büyük kolaylık sağlar. STA4CAD’i bu kolaylığından dolayı mühendislerin yanı sıra teknikerler ve hatta ilgisi olan bir çok kişi dahi kullanabilir. Program öncelikle bir Türk firması tarafından geliştirildiği için gururumuzdur. STA4 bu kolaylıklara sahip diye yanlış çözümler geliştirmez. Sadece daha bilinçli kullanmakta fayda vardır çünkü sizin için çoğu müdahaleyi kendisi yaptığından gözünüzden kaçan bir detay ciddi sonuçlar doğurabilir. STA4, sizin yaptığınız bir kaç ayardan sonra mimari projeye uygun bir şekilde yapınızı tasarladığınızda bütün kolon kiriş kesitleri haricinde bütün düzenlemeleri kendiliğinden yapar. Kesiti kurtarmayan kolon, kiriş ve döşeme olduğunda uyarı verir ve müdahale etmenizi ister. Bu da mimari sebeplere dayandığı için bize sunulan mecburi bir seçenektir. Bütün donatı yerleşimlerini, donatı çaplarını yazılım düzenler ve analizlerinizi tamamladığınızda dwg uzantılı olarak proje çizimlerini alabilirsiniz. Ayrıca SAP’de temel çözümleri büyük dikkat gerektirirken STA4’da rahat bir şekilde sonuca varabilirsiniz. Bu programı iyi bir şekilde öğrenebilmek için ise yaklaşık 3 hafta yeterli olacaktır.
Şimdi gelelim can alıcı nokta olan SAP2000 mi STA4CAD mi sorusunun cevabına. Bu sorunun net bir cevabı olmamasına karşın betonarme yapılar için bilinçli bir STA4CAD kullanımını öneriyoruz. Böylelikle son derece pratik bir şekilde projeleri çıkartabilir ve hızlı ilerleyen inşaat sektöründe yer edinme şansınızı arttırabilirsiniz. Çelik yapıların analizinde ise STA4CAD size yardımcı olamaz. Bunun için yine gururumuz olan STASTEEL hızır gibi yetişmiştir ancak henüz yeni olmasından kaynaklı olarak hala SAP’ın yerini alacak konuma gelememiştir. Bu programın farklı karşılaştırmalarına da ileride değineceğiz. Unutmayalım ki hangi program olursa olsun, onu çok iyi kullanabilmek iyi bir mühendis olmanızı sağlamaz. Farklı projeler ve yaklaşımlar karşısında ürettiğiniz çözümler sizi iyi bir mühendis yapar.
İki programın da resmi internet sitelerine SAP2000 resmi sitesi ve STA4 linklerinden ulaşabilir ve demolarına ulaşabilirsiniz. Bu yazılımların her ikisi de ücretlidir ve lisanslı ürünleri dongle (Genel Türkçe okunuşuyla dangıl) olmadan çalışmazlar.
Sap2000 konusunda ve hangi programın kullanılması konusunda kesinlikle size katılmıyorum.