Batardo nedir ve çeşitleri nelerdir
Irmak, göl, deniz gibi su kenarlarında ya da su seviyesinin altında, kazı yapılabilmesi için uygulanan kazı işlerine batardo denir. Bu drenaj yöntemi inşası yapılan yapının inşaat aşamalarında içerisine su girmesini engellemeye yarar. Drenaj yöntemi diyerek aslında ikinci bir tanımını da yapmış bulunuyoruz çünkü drenaj suyun uzaklaştırılması işleminin adıdır.
Yapıldığı malzemeye göre dörde ayrılır:
• Ahşap batardolar
• Toprak batardolar
• Çelik batardolar
• Beton ve betonarme batardolar
Ahşap batardolar
Su derinliği 2m ye kadar olan yerlerde kullanırlar. Suyun kazı yapılan çukura sızmasını önlemek için uygulanan bölgenin suyla temas eden yüzeyine kil, silisli kil, lem vb. zemin malzemesi yığılabilir.
Toprak batardolar
Suyun önüne, suda kolay dağılma yapmayacak özellikteki kil vb. malzeme, tabakalar halinde ve tokmakla sıkıştırılarak yığılır. Suyla temas yüzeyine de moloz taş kaplanır.
Çelik batardolar
Su ve dolayısıyla uygulama bölgesi yüksekliğinin fazla olması durumunda uygulanırlar.
Beton ve betonarme palplanşlar
Zemine kazık çakılmasının mümkün olmadığı kayalık zeminlerde ve aynı zamanda suyu uzaklaştırma sisteminin, sürekli kalması istendiğinde uygulanır. İstinat duvarı şekline benzer yapılardır.
Drenaj yöntemleri olarak farklı bir çok yöntem bulunmaktadır. Günümüz teknolojisi ne kadar gelişmiş olursa olsun su altında inşaat yapmak oldukça zor ve maliyetli bir iştir. Bunun yerine su altında inşaat yapmaktansa daha ekonomik bir çözüm olan suyu uzaklaştırma yöntemleri tercih edilir. Suyu bölgeden uzaklaştırma inşaat açısından büyük kolaylıklar sağlar.
Son Yorumlar