Akışkanlar Mekaniği dersi içeriği

Akışkanlar Mekaniği dersi içeriği soruları

İnşaat Mühendisliğinin sadece betondan ve çelikten ibaret olmadığını bize Akışkanlar Mekaniği dersi gösterir. Su, rüzgar ve benzeri akışkan özelliğe sahip maddelerin yapılarımıza ne gibi etkilerde bulunabileceğinin ilk adımıdır. Bu derste inşaat mühendisleri için genelde akışkan madde olarak su işlenir. Uçak Mühendisleri için bu hava olabilirken, Kimya Mühendisleri için bu kimyasal maddeler olabilir. Dolayısıyla, eğer aynı kod numarasına sahip dersi farklı fakültelerde alabiliyorsanız, öncelikli tercihinizin kendi fakültenizde olmasında fayda var.

Akışkanlar Mekaniği dersinin içeriği;

Giriş. Birim sistemleri. Hidrostatik. Bir noktada basınç. Basınş kuvvetlerinin hesabı. Akışkanların kinematiği. Bir boyutlu akımların temel denklemleri (süreklilik, enerji ve impuls-momentum denklemleri). İdeal akışkanların bir boyutlu akımları. Gerçek akışkanların bir boyutlu akımları. İdeal Dersin İçeriği akışkanların iki (üç) boyutlu akımları. Potansiyel akımlar. Gerçek akışkanların iki (üç) boyutlu akımları. Sınır tabakası kavramı. Boyut Analizi ve Benzeşim.

Akışkanlar Mekaniği dersinin amacı;

1. Akışkanın tanımını ve birim sistemlerini vermek,

2. Hidrostatik prensiplerini ve basınç kuvvetlerinin hesabını vermek,

3. İdeal ve gerçek akışkanların,bir, iki ve üç boyutlu akımları için temel denklemlerini elde etmek, (süreklilik, enerji ve impuls-momentum denklemleri) ve uygulamak,

4. Potansiyel ve potansiyel olmayan akımları incelemek,

5. Sınır tabakası,boyut analizi ve benzeşim kavramlarını vermek.

Akışkanlar Mekaniği dersini başarıyla geçen öğrenciden beklenen özellikler;

1. Akışkanın tanımını ve birim sistemlerini öğrenirler.

2. Hidrostatik prensiplerini ve yüzeylere etkiyen basınç kuvvetlerinin hesabını öğrenirler.

3. İdeal ve gerçek akışkanların; bir, iki ve üç boyutlu akımları için temel denklemleri (süreklilik, enerji ve impuls-momentum denklemleri)ve uygulamalarını öğrenirler. (a, e)

4. Çevrintili ve çevrintisiz akımları öğrenirler.

5. Sınır tabakası,boyut analizi ve benzeşim kavramınlarını öğrenirler. (e)

6. Ve öğrendiklerini uygulayabilme becerilerini kazanırlar.

Akışkanlar mekaniği dersi diğer su ile ilişkili derslerin temelini oluşturur. Bu dersten sonra hidrolik, hidroloji, su kaynakları, su temini ve çevre sağlığı gibi derslere geçiş gerçekleşir. Her birinin iyi anlaşılması için öncelikli olarak bu dersin iyi olarak anlaşılmış olması gerekmektedir. Hepsi birbiri ile ilişkili konular içermektedir.

Su dersleri ile beraber diğer bütün derslerin listesine ulaşmak için İnşaat Mühendisliği zorunlu dersler başlıklı yazımızı inceleyiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.