İnşaat Mühendislerinin En Çok Maaş Aldığı 10 Ülke

Köprülerden barajlara, hava alanlarından tünellere aklımıza gelebilecek her alanda inşaat mühendisleri görev almaktadır. Ülkemizde ve dünyada medeniyetlerin inşa edilmesinde büyük rol oynayan inşaat mühendislerinin en çok maaş aldığı 10 ülkeyi listeledik.

Listemize bakmadan önce Mühendislik ve Müteahhitlik terimlerini derinlemesine incelediğimiz yazımıza da göz atabilirsiniz.

Aylık olarak inşaat mühendislerinin ortalama en çok maaş aldığı 10 ülke

10. Hollanda: 3385 $

9. Birleşik Krallık – İngiltere: 3390 $

8. Fransa: 3520 $

7. Almanya: 3735 $

6. Kanada: 3940 $

5. Avustralya: 4515 $

4. Amerika: 5170 $

3. Norveç: 5600 $

2. Danimarka: 5965 $

1. İsviçre: 6455 $

Bonus – Türkiye: 700 $

Türkiye’nin listedekilere göre bu kadar düşük olması sizi üzmesin. Dolar kuruna göre baktığımızda tabii ki ülkemizdeki maaş ortalaması diğer ülkelere göre çok çok düşük kalıyor. Listedeki ülkelerin çoğu Avrupa ülkesi olduğundan alım güçleri birbirine yakın olan ülkelerdir. Ancak burada alım gücünü de hesaba katmak gerekiyor.

İnşaat Mühendislerinin en çok maaş aldığı ülkeler

Asgari Ücrete Göre Almanya ve Türkiye İnşaat Mühendisi Maaşı Karşılaştırması

Örneğin Almanya ile Türkiye arasında İnşaat Mühendisi ortalama maaşlarının asgari ücret oranlamasını yapalım.

Türkiye’de asgari ücret yaklaşık 340 $. İnşaat mühendisi maaşı ise 700 $. Bu da yaklaşık olarak asgari ücretin 2 katı anlamına geliyor.

Almanya’da ise asgari ücret yaklaşık 1700 $. İnşaat mühendisi maaşı ise 3735 $. Bu da yaklaşık olarak 2.2 katına denk gelmekte.

Dolayısıyla asgari ücrete göre kıyaslama yaptığımızda Almanya’daki İnşaat Mühendisleri yaklaşık olarak %10 seviyesinde daha avantajlı oluyorlar. Tabii ki bu hesap alım gücünü hala yansıtmıyor. Biz ekonomi uzmanı olmadığımız için alım gücüne göre hesaplamayı da okuyucularımız arasındaki ekonomiye meraklı arkadaşlara bırakıyoruz.

Verilen ortalama maaşlar kimi arkadaşlara göre yüksek gelebilir ancak yeni mezun bir inşaat mühendisi olarak değil de en azından 4-5 yıllık tecrübeye sahip bir mühendisin maaşı olarak düşünebilirsiniz. Yeni mezun arkadaşlarımızın çoğunun maalesef asgari ücrete çalıştığını (çalışmak zorunda kaldığını) biliyoruz.

Hatta bu konuyu düşünürken ülkemizde hızla artan İnşaat Mühendisi sayısını ve bununla doğru orantılı olarak artan işsiz mühendis sayısını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konudaki değerli görüşlerinizi de bizimle aşağıdaki yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.