Tekla Structures Tonoz Çatı Pratik Çapraz Bağlantısı Yapımı
Tonoz çatıların hem hesabı hem de Xsteel modellemesi biraz meşakkatli bir işlemdir. Dolayısıyla bazı pratik yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yazımızda Tekla Structures namı diğer Xsteel programında tonoz çatı kirişlerine çapraz bağlantısı nasıl yapılır konusuna değineceğiz.
Daha önce Tekla’da Petek Kiriş yapımı ile alakalı bir anlatım yapmıştık. Ona da bir göz atın.
Öncelikle okumak konusunda çok da hevesli olmayan arkadaşlarımız için video anlatımımızı şuraya iliştirelim.
Tekla Structures (Xsteel) tonoz çatı kirişleri arasında çapraz bağlantısı video anlatımı
Tekla’da çizim yaparken mümkün mertebe makrolardan faydalanırız. Makrolar işimizi hem hızlandırır, hem kolaylaştırır hem de daha sonra yapılacak düzenlemelerde bize zaman kazandırır.
Makro patlatmayı mümkün olduğunca sona bırakın. Hatta makrolarınızı patlatmadan önce mutlaka ama mutlaka patlatılmamış halini farklı kaydedin. Böylece makrolar explode edildikten sonra bir düzenleme yapmak istediğinizde hızlıca geri dönüp işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bükümlü kiriş, diğer adıyla tonoz kirişi çizim menüsünden Create Curved Beam seçeneğini kullanarak oluşturuyoruz. Profil ayarlarını ister çizmeden ister çizdikten sonra ayarlayabilirsiniz. Komuta tıkladıktan sonra bizden 3 adet yay noktası seçmemizi istiyor. Üçüncü noktayı seçmemizle beraber yay çizilmiş oluyor. İlk çizdiğinizde yay düzlemi yatay olacaktır. Onu dikey hale getirmeniz için profil ayarlarını açıp Position seçeneklerinde bulunan düzlem eksenini XZ yapmalısınız.
Tonoz kirişlerin sabit bir eğimi olmadığından dolayı hazır makroları kullanırken mutlaka uyumsuzlar oluşmaktadır. Bu uyumsuzlar plaka ile profilin çakışması, plakaların kendi içerisinde çakışması, cıvataların uygun konumlara gelmemesi gibi durumlar olabilir.
Olumsuz durumlar bize imalat aşamasında sorun çıkaracağı için tonoz kirişlerde makro atamaları yapmadan önce tonoz profili ile aynı profilde makro bölgesinde 1 adet mastar çiziyoruz ve bunu düz bir parçadan seçiyoruz. Daha sonra makro atamasını bu mastar kirişi ile çapraz profili arasında yapıyoruz.
Böylelikle Tekla Structures programı makroyu 2 adet standart düz kiriş arasında algıladığı için bize düzgün bir bağlantı çıkartıyor. Doğru makroyu uygun ayarlarla kullandığımız sürece herhangi bir çakışma yaşanmıyor.
Peki sonradan bu çizdiğimiz mastar kirişi ne olacak derseniz eğer 2 şekilde bundan kurtulma yöntemimiz var.
1.si makroyu patlatıp mastar kirişi silmek. 2.si ise parça filtreleme ayarlarına girip farklı renkte atadığımız mastar kirişinin rengini filtreleyerek göstermemek.
Tavsiyemiz makroyu patlatmak yerine filtreleme yapmanız. Daha sonra kolaylıkla makronuzu düzenleyebilirsiniz. Tabii bu yöntemi uygularken kaynak atamalarını asıl tonoz kiriş ile makronun ilgili plakası arasında yapmayı unutmayın.
Aklınıza takılanları ve sormak istediklerinizi aşağıdaki yorum yazma kısmından bize iletin.
Son Yorumlar