Tekla Birebir Ölçek Kurtağzı Kesim Hazırlama – Çıktı Alma

Çelik yapılarda kurtağzı kesim denilince akla ilk önce boru profiller gelir. Boru profillerin birbirleri ile olan bağlantılarında genellikle kurtağzı denilen bir şekil ortaya çıkar. Bu kesimleri lineer verilen ölçülere göre yapmak bazen karışıklığa sebep olabilir. Bu nokta da XSteel (Tekla Structures) yardımımıza koşar. Bu yazımızda Tekla birebir ölçek ile kurtağzı kesim şeması hazırlama ve çıktı alma yöntemini anlatacağız.

Tekla birebir ölçek ile boru açılımı ve kurtağzı kesim hazırlama yönteminin detaylarına girmeden önce konu ile alakalı video anlatımımızı izleyebilirsiniz

Tekla’da imalata yönelik modelinizi hazırladınız, numaralandırma yaptınız ve artık imalat resimlerini almaya hazırsınız. İlk önce kurtağzı kesimi olan parçayı seçiyoruz ve sağ tıklayarak sırasıyla Create Drawings, Single-Part Drawing seçeneklerini seçiyoruz.

Program otomatik olarak çizimi oluşturacaktır. Çizimi görüntülemek için üst menüden Drawings & Reports, Drawing List seçeneğini seçebilir ya da CTRL+L kısayolunu kullanabilirsiniz. Listeden part ismine çift tıklayarak çizimi açıyoruz.

İlk olarak karşınıza normal parça kesitleri çıkacaktır. Boş bir yere çift tıklayarak açılan penceredeki üstte bulunan açılır listeden wrap_tp seçeneğini seçip önce Load butonuna, sonra da Modify butonuna tıklıyoruz. Bu şekilde artık boru ağzı açılımına ait çizimi elde etmiş oluyoruz. Bu seçeneği sadece kurt ağzı için değil, normal boru açılımı elde etmek için de kullanabilirsiniz.

Tekla birebir ölçek kurtağzı kesim şeması boru açılımı

Sonrasında çizimi Tekla’dan DWG yada DXF formatında dışa aktarmak için üst menüdeki Drawing File ve Export seçeneğini seçiyoruz. Açılan pencerede dikkat etmeniz gereken ayar Options sekmesinde bulunan Drawings scale ve Line type scale değerlerinin 1 olarak ayarlanmasıdır. Bu şekilde çiziminiz Autocad’e birebir olarak aktarılmış olur.

Dilerseniz boru çevresini 2πr ya da πD (çap) formülü ile hesapladıktan sonra AutoCAD üzerinden de borunun açılımını ölçüp sağlamasını yapabilirsiniz. Buraya kadar olan kısım kurtağzı ya da boru plazma kesim makinesi için yeterlidir.

AutoCAD ile birebir ölçekte (1:1) çıktı alma yöntemi

Şimdi de el ile yani oksijenle kurtağzı kesimi yapmak isteyenler için birebir ölçekte çıktı alma yöntemine değinelim. XSteel’den export ettiğimiz çizimi model klasöründeki Plotfiles klasöründen bulup AutoCAD çizim programımızla açıyoruz.

CTRL+P kısayolu ya da PRINT komutunu kullanarak çizim özelliklerini gösteren pencereyi açıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken 2 seçenek var.

AutoCAD birebir 1:1 ölçekte çıktı alma ayarları

1.si kağıt ebatlarının en az 1 kenarı boru çevresinden büyük olmalı. Sadece şekilde boruyu tam saracak şekilde çıktı alabiliriz.

2.si ise Plot Scale bölümünde bulunan Fit to paper seçeğinin seçilmemiş olması ve Scale ayarının da 1:1 olarak ayarlanmış olması gerekiyor. Sonrasında eğer kendi uygun kağıt ebatı için plotter veya yazıcınız varsa çıktı alabilir ya da en yakın ozalitçiye gönderebilirsiniz.

Bütün bu süreçle alakalı aklınıza takılan veya sorun yaşadığınız bir aşama olursa aşağıdaki yorum bölümünden bizimle iletişime geçebilir ve yardım alabilirsiniz. En kısa zamanda sorularınızı cevaplamaya çalışıyoruz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.