SAP2000 çizim yönü ve çizim kuralı belirlemenin önemi

İnşaat mühendisleri ve hatta zaman zaman makine mühendislerinin de statik analiz yaparken SAP2000 programı sıklıkla kullanılır. Peki SAP2000 çizim yönü neyi ifade etmektedir ve neden önemlidir hiç düşündünüz mü?

Önce hiç uzatmayalım anlatım videomuzu verelim. Daha sonra isteyen olursa uzattığımız kısma devam edebilir.

Çizim ve atama kolaylıkları sağlayan SAP2000 çizim yönü ve dikkat edilmesi gereken durumlar

SAP2000’de çizim ve modelleme yaparken çoğu kişinin dikkatinden kaçan ama uygulanması halinde çizim yönü büyük kolaylık sağlar.

Önerdiğimiz çizim yönü şu şekildedir;

Her zaman aşağıdan yukarıya doğru,
Her zaman soldan sağa doğru,
Eğer projeniz hem yatay hem düşeyde devam eden çubuk eleman içeriyorsa yine aşağıdan yukarıya doğru.

SAP2000 çizim yönü ve önemi

Çizim yönünden kastımız çubuk eleman çizimi yaparken ilk seçtiğiniz noktadan ikinci seçtiğiniz noktaya olan yöndür.

Eğer isterseniz önerdiğimiz yönlerin tam tersini de tercih edebilirsiniz ancak 1 proje içerisinde sadece tek tip yön politikasını izlemenizde fayda var.

Peki SAP2000 çizim yönü neden bu kadar önemli?

SAP2000 yazılımı siz çubuk eleman çizdiğinizde o çubuğun başlangıç ve bitiş noktalarını belirler ve bundan sonraki yapacağınız belirli atamalarda bu noktalardan faydalanır. Bu duruma örnek olarak sıklıkla kullanılan çubuk uç noktalarına mafsal atama işlemi verilebilir.

Küçük projelerde seçim yapmak belki çok sıkıntı yaratmayabilir ama büyük projelerde yüzlerce çubuk varsa ve bu çubukların sadece 1 ucuna mafsal atamak istiyorsanız çizim yönü kuralına uyduysanız saniyeler içinde atamanızı yapabilirsiniz. Eğer ki çizim yönüne dikkat edilmemişse farklı yönde çizilmiş çubuklar tek tek seçilmeli ve ona göre atama yapılmalı.

Çubuk elemanların her zaman bir başlangıç ve bir bitiş noktası vardır. SAP2000’de ise bu noktalara statik açıdan gerekli bazı atamalar yapmak durumunda kalıyoruz. Çubukların sadece bitiş noktasına kayıcı mesnet ataması yapmak istiyoruz ve bu çubuklardan 100 adet olduğunu varsayalım. Bu çubukları toplu bir şekilde seçtikten sonra bitiş noktasına kayıcı mesnet ataması yaptığımızda eğer çubukların hepsi aynı çizim yönünde çizilmediyse bazı çubukların istediğiniz noktasına mesnet atayamadığınızı ve bu çubukları ayrıca seçmeniz gerektiğini göreceksiniz.

Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için SAP2000 çizim yönü belirlemenizi proje başındayken yapmakta ve bütün çizimi aynı kurala göre tamamlamakta fayda vardır.

SAP2000’de kolay seçim yapmanızı sağlayan SAP2000 select (seçme) komutu fonksiyonları başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.