Teknik Resim – Temel Mühendislik Dersi

teknik resim dersi çizim teknikleri

Teknik resim dersi günümüzde olması gerekenin aksine hala elle çizimler üzerine yoğunlaşarak devam etmektedir. Bunun da başlıca sebeplerinden biri piyasada en çok kullanılan çizim programı olan AutoCAD’in ticari bir program olmasıdır. Halbuki bu tarz programların eğitim versiyonları mevcuttur ve onlar üzerinden eğitim verilebilir ancak üniversitelerimizin az bir kısmı bu seçenekten faydalanmaktadır. Günümüzün yetişen gençliğinde ingilizce bilmek ne ise inşaat sektöründe ve hatta bir çok sektörde AutoCAD kullanmak da odur. Eleştirilerden ziyade dersimizin içeriğine geçecek olursak derse temel geometrik şekillerin çizim teknikleri ile başlayarak yapıların veya belli geometrik şekillerin 2 boyutlu kesit görünüşleri ve plan görünüşlerini çizebilmeye yönelik anlatılmaktadır.

Teknik resim kağıdı, T cetvel, gönyeler, rapido kalemler, 0.35 uçlu kalem ve bunun gibi çizim araçlarıyla bol bol muhatap olacağınız ve zaman zaman belinize ağrılar sokabilecek bir derstir. AutoCAD bileniniz varsa istenen şekilleri programda çizip çıktısını alarak arkadan ışık alan bir zemin üzerinde teknik resim kağıdına aktarabilirse işi büyük ölçüde kolaylaşır ancak vize ve finalde bu yönteme başvuramayacağını unutmamalıdır.

Teknik Resim Dersinin Amacı :

1 – Teknik resim çizimlerini hazırlama ve okuma becerisi kazandırmak
2 – Teknik resimler üzerinde boyutlandırma, tolerans ve yüzey işleme sembollerini kullanma becerisi kazandırmak
3 – Standart makina elemanlarını ve makina montaj resimlerini çizebilme becerisi kazandırmak
4 – Mühendislikte dizayn ve üretim sırasında teknik resimlerin önemine varmak

Dersin İçeriği :

Çizim Aletleri, Temel Çizim Metodları, Mühendislikte Teknik Resim, Çizgilerin Anlamları, Teknik Yazı (Harfler ve Çizgiler), Boyutlandırma Kuralları, İzdüşüm Prensipleri, Çoklu Görünüşlerin Çizilmesi, Yardımcı Görünüşler, Kesit Görünüşler, Üç Boyutlu Paralel Eğik İzdüşüm ve İzometrik Çizimler, Yüzey İşleme Sembolleri, Tolerans Gösterimi, Standartlar, Birleştirme Elemanları Çizimi.

Dersin Çıktıları :

1 – Serbest elle çizebilme ve yazma
2 – Teknik resimleri boyutlandırma
3 – Çoklu görünüş ve kesit resim çizebilme
4 – Makina parçalarının çoklu görünüşlerini ve kesit görünüşlerini çizebilme
5 – Üç boyutlu paralel eğik izdüşüm ve izometrik resim çizebilme
6 – Bağlama elemanlarının teknik resimlerini çizebilme

İnşaat mühendisliği bölümününde zorunlu ve seçmeli olmak üzere bütün derslerin listesini görmek için İnşaat Mühendisliği Zorunlu Dersler isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Erkan dedi ki:

    Teknik resimi lisede de görmüştüm. Başarılı olduğum bir dersti ama zaman zaman çok sıkılıyorduk. Ne kadar çok çabalarsanız o kadar iyi çizim yaparsınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.