Yeni mezun inşaat mühendisi ne yapmalı

Askerlik… Tabii ki bu işin şakası ancak biz her ne kadar şaka da yapsak göreceğiniz iş ilanlarında istisnasız, erkek adaylar için en çok karşınıza çıkacak ön şartlardan birisidir. Biz askerliği yaptığınızı, bedelli yapmayı veya daha ileri bir tarihte yapmayı planladığınızı varsayarak bu maddeyi es geçiyoruz. Peki gerçek anlamda yeni mezun inşaat mühendisi ilk olarak ne yapmalı? İş hayatına atılırken nelere dikkat etmeli?

Yeni mezun inşaat mühendisi ne yapmalı

Piyasadaki herkesin tecrübeli eleman aradığı bir durumda yeni mezun inşaat mühendisi ne yapmalı

Öncelikle ümitsizliğe kapılmamanız gerekmektedir. Tecrübesiz olduğunuz için kimse sizi kolay kolay işe almak istemez. Yeni mezun birisini yetiştirmek iş yeri için o çalışandan en az 3 ay verim alamamak demektir. Dolayısıyla çoğu iş yeri bunun yerine tecrübeli birini işe almak ister. Siz yeni mezunların yapması gereken ise 1-2 yıllık çalışanlarla aranızdaki farkı en aza indirmesidir. Hepimiz biliyoruz ki öğrenciyken bu tarz konular, düşünmek istediğimiz en son şeyler arasındadır. Mezuniyetin 2. ayından itibaren iş başvuruları birer birer geri çevrilince bu konu kendini baş gösterir. Sadece çok şanslılar ve torpilliler mezun olur olmaz güzel bir işe başlar. Çok cesur değilseniz ve tecrübeli bir destekçiniz yok ise şirket açmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Bunu tek başınıza yapmak için en az 5, iyi ihtimalle 3 yıla ihtiyacınız var.

Proje ofisinde proje mühendisi, planlama veya hakediş mühendisi olmak istiyorsanız öncelikle program bilgisine ihtiyacınız olacaktır. Her şirketin kullandığı programlar farklıdır. Bu programların neler olduğuna iş ilanlarına bakarak fikir sahibi olabilirsiniz. Çalışmak istediğiniz alan için firmalar ne gibi özellikler istiyor. Bunları bilmek aslında yapabileceğiniz ilk şeyler arasında.

Yeni mezun mühendis olarak maaş beklentim ne olmalı?

Maaş beklentisi eğer çok ihtiyacınız yok ise ilk yıllarda fazla olmamalıdır. Öğrenmek ve tecrübe kazanmak, özellikle ilk yılınızda paranın önünde olmalıdır. Zaten zaman ilerledikçe ve meslekte pişmeye başladıkça aldığınız ücret sizi manevi açıdan da doyurmamaya başlayacak. Tecrübeniz yaptığınız iş için yeterli olduktan sonra maaşınızı kendiniz belirleyeceksiniz.

Yakın çevrenizdeki İnşaat Mühendisleri Odası’na (İMO) gidip üye olabilir ve CV’nizi bırakabilirsiniz. İMO tamamen piyasa içerisinde bulunan insanlardan oluştuğu için iş kaynağı olarak internet sitelerinden çok daha hızlı bir dönüş sağlayacaktır.

En kolay iş başvurusu kollarından bir diğeri kariyer siteleri. Kariyer siteleri şevkinizi kırmaya birebirdir. Neden diye soracak olursanız bir çok firma gerçekten ihtiyacı olmadığı zamanlarda da ilan verebiliyor ve gelen başvuruları ihtiyacım olunca kullanırım niyetiyle biriktiriyor. İlanlarda istenen niteliklerin de dört dörtlük olması bundan kaynaklanıyor. Halbuki aranan özellik tecrübe yılı, seyahat özgürlüğü veya esnek çalışma saatleri değildir. Asıl aranan özellik kendi dallarındaki işi yapabiliyor ya da yapamıyor olmak. O işi yapabiliyor olduktan sonra şirketin gerçekten o pozisyonda elemana ihtiyacı varsa eğer diğer nitelikler çoğu zaman gözardı edilir. Dolayısıyla kariyer siteleri ilk aşamada gözünüzü korkutabilir ancak oradaki ilanlara başvurmaktan korkmayın. Bir kaybınız olmayacaktır. Ancak 70 tane işe başvurup da 1 tane bile dönüş alamazsanız da üzülmeyin. İlana başvurduktan 4 ay sonra bile arayan şirketler çıkıyor.

Yapı denetim firmalarındaki iş olanaklarını nasıl değerlendirebilirim?

Gelelim yapı denetim firmalarına. Yapı denetim firmaları, kontrol elemanlarının metrekare sınırından dolayı en fazla yeni elemana ihtiyaç duyan firmalardır. Yeni mezunlar için de en kolay iş kapılarındandır. Yine yaşadığınız bölgedeki yapı denetim firmalarına CV’nizi bırakarak iş bulma şansınızı arttırabilirsiniz. Ancak dikkatli olun. Yapı denetim firmaları maaş beklentinizi tam olarak karşılamayabilir. Yapı denetim şirketleri tarafından kağıt üzerinde kendi bünyelerinde bulunan başka bir şirkete ortak olmak gibi bir talep olursa da bunu tabii ki nazikçe kabul etmeyiniz.

İnşaat Mühendisliği seçip seçmemekte kararsız kaldıysanız, okuyorsanız ya da yeni mezun olduysanız size ışık tutacak şu videomuzu da izleyebilirsiniz.

Yeni mezun inşaat mühendisi veya eski mezun olduğunuza bakmadan iş bulma fırsatlarıyla ilgili yazımıza İnşaat mühendisleri iş bulma seçenekleri linkinden ulaşabilirsiniz. Siz de başvurduğunuz iş kollarını, iş bulma seçeneklerinizi aşağıdaki form yardımıyla bizimle paylaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

5 Cevaplar

  1. Aykut ÖZDEMİR dedi ki:

    konuyla ilgili bir yazım var 🙂 bunu da okumanızı tavsiye ederim :

    http://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/yeni-mezun-insaat-muhendisi.html

    yazı için teşekkürler İnşaat Ofis 🙂

  2. aykut dedi ki:

    tekrardan merhabalar

    bu konuda bir makale daha yazdım, bunu da arkadaşların bilgilerine sunmak isterim : http://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/yeni-mezunlar-ve-is-bulma-cabalari.html

    • admin dedi ki:

      Teşekkürler. Yeni mezun arkadaşlar için oldukça bilgilendirici bir yazı olmuş. Okumalarını tavsiye ederiz.

  3. b dedi ki:

    İlk başvurular geri çevrilebilir, ümitsizliğe kapılmamak lazım. Tecrübe önemli o yüzden başlangıç için maaşı yüksek tutmaya gerek yok zamanlar yükselebilir ya da daha iyi bir yerde başlanabilir. Yeni mezun arkadaşlar için rehber niteliğinde bir yazı olmuş elinize sağlık.

  4. Mustafa KAPLAN dedi ki:

    Merhaba,
    Ben kendi tecrübeme dayanarak şunu söyleyebilirim ki , askerlik kişisel tercih ( direk yapıp aradan çıkarılmasını tavsiye ederim)
    – Onun dışında ilk 1 yıl maddi beklenti olmadan en az 6 ay statik ofiste programları ve statik esaslarını öğrenmek tüm iş hayatında çok önemli olacak. Çünkü üniversitedeki statik eğitimi piyasa için inanılmaz eksik ve geçersiz. Piyasaya iş yapan bir statik ofiste gerekirse ücretsiz çalışarak basit kuralları öğrenmek bile yeterli olacaktır.
    – Bir 6 ay da yapı denetimde harcamak pişmek açısından çok önemli olacak.
    Bu şekilde 1 yıl biraz şişirerek 2 yıl dersiniz ve deneyiminiz yeterli olmuş olacak. Bu sırada zaten aslında çalışmak istediğiniz sektörü de seçmiş olursunuz ve istediğiniz yere girer maaşınızı kendiniz belirtirsiniz.

    Ben Statik konusunu sonradan kurs ile çözdüm ama keşke başta biliyor olsaydım dedim. Yapı denetim konusunda hala eksiklerim var ve bu konuda keşke diyorum.

    Saygılarımla,
    Herkese sağlıklı, başarılı çalışma hayatı diliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.