Yeni deprem bölgeleri haritası

1992 yılında Maden Teknik Arama (MTA) tarafından belirlenen fay hatlarına göre çizilmiş olan ve 1996 yılında yayınlanmış olan Türkiye deprem bölgeleri haritası riskleri açısından Türkiye’yi beş farklı bölgeye bölmektedir. Türkiye’de yeni deprem bölgeleri haritası kaç bölge oldu? Bu bölgelere göre yapılacak olan binalara etki edecek olan deprem yükü belirlenirken etkin yer ivmesi katsayısı A0 kullanılır. 1. derece deprem bölgesi, yani en riskli bölge için bu katsayı 0.40 değerini alır, 2. derece deprem bölgesi için 0.3, 3. derece deprem bölgesi için 0.2, 4. derece deprem bölgesi için ise 0.1 değerini almaktadır.

yeni deprem bölgeleri haritası

Yukarıdaki haritada da görüleceği gibi kırmızı bölgeler 1. derece deprem bölgesi, açık pembe bölgeler 2. derece deprem bölgesi, sarı bölgeler 3. derece deprem bölgesi, açık sarı bölgeler 4. derece deprem bölgesi, beyaz bölgeler ise 5. derece deprem bölgesi olarak gözükmekte ve deprem riski çok az veya hiç etkili olmayan bölgeler olarak belirtilir.

Beşinci derece deprem bölgesi için herhangi bir etkin yer ivmesi katsayısı tanımlanmamıştır. Bu da deprem riskinin hemen hemen yok olmasından kaynaklanmaktadır ancak mühendisler olarak her zaman güvenli tarafta kalma taraftarı olduğumuzdan bu bölgeleri de 4. derece deprem bölgesi olarak kabul edip buna göre bir deprem yükü hesaplamamızda bir sakınca bulunmamaktadır.

Yeni deprem bölgeleri haritası ne zaman yayınlanacak, değişiklikler olacak mı?

Bu sorunun cevabı ise henüz net olarak bilinmese de deprem bölgeleri haritasının bir kaç yıla kadar değişebileceği gündemde. AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu yeni deprem bölgesi haritasına yönelik açıklaması ise şöyle: “Mevcut haritanın yanı sıra 17 yıllık bir deprem aktivitemiz daha var. Şu anda diri faylar ile depremler üzerinde çalışılarak, bunların ilişkileri ortaya konuluyor. Sahada bir çalışmamız yok. MTA Genel Müdürlüğü, diri fayları çıkarmak için sahada gerekli çalışmaları yapmıştı. Ülkemizde deprem aktivitesi de AFAD Başkanlığımızca sürekli incelenen bir olay. Bu nedenle şimdi sadece bunların eşleştirmesini yapıyoruz.”

Ülkemizde eski ve yeni deprem bölgeleri haritası gibi bir çok yönetmelik ve uygulamalar da uzun yıllar önce çıkartılmış ve günümüz yapılaşmayı büyük oranda karşılayamamaktadır. Dolayısıyla yapısal anlamda yeniliklerin hızla yapılması gerekmekte ve ilgili yönetmeliklerin çabuk çabuk çıkartılması gerekmektedir. Projecilikte ve uygulamada karşılaştığımız sorunların çoğunu yabancı yönetmeliklerden veya kitaplardan çözmek durumunda kalıyoruz. Kendi yönetmeliklerimiz oldukça yetersiz durumda.

Yeni deprem bölgeleri haritası, yeni deprem bölgesi haritası, yeni deprem haritası, yeni harita?

G-TDTH-2018-HARITA yeni deprem yönetmeliği haritası

2019 yılında yürürlüğe giren yeni TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ resmi gazete yayımına ve yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.